Cum îţi cumperi cea mai bună maşină de tuns iarba?

În ziua de azi, tot mai mulţi oameni visează la o casă cu grădină şi un petic de gazon verde, loc unde pot scăpa de zgomotul şi poluarea mărilor oraşelor. Indiferent de mărimea spaţiului verde pe care îl ai, acesta va avea nevoie de întreţinere pentru a avea un aspect plăcut tot timpul anului.

O maşină de tuns iarba este necesară în orice curte şi grădină. Aceasta te poate ajuta să ţii sub control creşterea gazonului sau a ierbii. Pe piaţa sunt multe modele care mai de care avantajoase, cu specificaţii diverse pentru ca gazonul tău să arate impecabil.

Ca peluza ta să arate bine, vei avea nevoie de câteva ustensile şi aparate pentru a menţine gazonul sănătos şi verde cât mai mult timp. Gazonul este pretenţios atunci când vine vorba de tundere, acesta trebuind măcar o dată pe săptămână “frezat” pentru a se dezvolta frumos. Şi udatul lui este la fel de important, având nevoie de cel puţin 20 L/ m2 / săptămână în sezonul cald. Un sistem de irigat este absolut necesar pentru a nu mai pierde timpul cu udatul, dar şi să fie cât mai uniform posibil.

Udarea acestuia se poate face simplu de către tine cu un furtun, mai ales dacă ai o suprafaţă mică de gazon, în schimb tunderea acestuia trebuie realizată periodic, obligatoriu cu o maşină profesională de tuns iarba.

De ce să-ţi cumperi o maşină de tuns iarba?

Pentru ca peluza ta să fie mereu impecabilă, va fi nevoie să îţi achiziţionezi o maşină de tuns iarba. Sunt multe modele pe piaţă, precum cele electrice, pe benzină sau manuale. Depinde foarte mult de suprafaţa pe care o ai, dar şi timpul pe care îl poţi acorda acestei activităţii. Pentru un gazon sănătos este absolut necesară o astfel de investiţie, pentru a realiza lucrările periodice de tundere.

Poate te gândeşti că un trimmer electric poate face acelaşi lucru. Da, este adevărat şi acest model taie iarba foarte bine, dar diferenţa este că nu se poate regla pe înălţime şi nu are sac colector. Acest lucru te va înseamnă mai multă muncă, dar şi o creştere neuniformă a ierbii. Mai ales în timpul verii este importantă tunderea regulată a gazonului, având soare şi căldura în fiecare zi, acesta va creşte repede.

Care sunt preţurile acum?

Preţurile pentru aceste maşini de tuns iarba diferă în funcţie de model şi funcţiile acestora. Ele pleacă de la 280 Ron până la aproximativ 14.000 Ron. Depinde foarte mult şi de suprafaţa terenului şi de plantele care vor trebui tunse.

Roboţii de tuns iarba au cele mai mari preţuri, dar sunt justificate deoarece nu vor presupune efort din partea ta. Va fi “angajatul” perfect al curţii tale, care va avea grijă mereu să respecte cerinţele tale.

Modelele economice şi cele mai ieftine sunt cele electrice cu fir sau manuale. Preţurile sunt accesibile pentru toată lumea, fiind potrivite pentru suprafeţe mai mici de până la 300 m2.

Cum se întreţine?

Întreţinerea maşinilor de tuns iarba diferă în funcţie de motorizarea aleasă. Cele electrice sunt cele mai uşor de întreţinut, dar şi suprafaţa de tundere este mai mică decât în cazul celor pe benzină.

Ca să îţi faci o idee, vom detalia întreţinerea fiecărui tip de aparat de tuns gazon pentru a şti ce să alegi şi cum să îl intreti în funcţie de necesitatea ta.

Tipuri de maşini de tuns iarba

  • Electrice cu fir

Maşinile de tuns iarba electrice sunt unele dintre cele mai populare, fiind foarte uşor de folosit şi de întreţinut. Acestea nu au nevoie de întreţinere specială; doar trebuie sa scuturi filtrul de aer dupa fiecare utilizare şi trebuie să ai în vedere ca lama cuţitului să fie mereu ascuţita. Pornirea se realizează rapid prin maneta de pe ghidon, acţionând prima dată butonul de protecţie. Se conectează la o priză, reglezi înălţimea dorită şi poţi începe tunderea ierbii.

  • Maşina de tuns iarbă pe benzină

Maşinile de tuns iarbă pe benzină sunt mai grele şi mai puternice decât cele pe curent electric. Acestea sunt folosite pentru suprafeţe mari sau acolo unde nu există o sursă de curent. O poţi folosi şi în grădina ta, mai ales dacă nu vrei să te plimbi cu cablul după tine. Nu consumă mult şi se pornesc uşor cu ajutorul demaratorului ataşat la motor.

În schimb, acest tip de aparat are nevoie de o întreţinere mai amănunţită. Va fi nevoie să îi schimbi filtrele, să îl cureţi mai des şi să faci schimbul de ulei periodic în funcţie de utilizare, dar cel puţin măcar o dată pe an.

  • Automate (roboţi)

Tehnologia a evoluat mult în ultimii ani şi în acest sector. Grădinile şi curţile pot fi de câţiva ani îngrijite de roboţi inteligenţi pentru a tunde iarba atunci când este necesar, fără implicarea ta.

Există modele care pot face faţa uşor la suprafeţe mari de până la 2000 m2. Au “garajul” lor unde se încarcă când este necesar. Pentru ele, se poate regla inatimea de tăiere foarte uşor. Se pot conecta la WiFi pentru a avea acces imediat prin telefon la acesta pentru a monitoriza situaţia şi traseul de lucru. Nu au sac colector şi nici nu au nevoie. Aceşti roboţi de tuns gazonului taie foarte mărunt iarba pentru a o lăsa să cadă printre firele de iarbă, rezultând un mulci bogat în azot, lucru recomandat de specialişti.

Cu acest robot nu trebuie să îţi mai faci griji în privinţa tunderii gazonului - acesta va fi mereu perfect şi uniform. Nu are nevoie de întreţinere doar de o curăţare ocazională a acestuia.

  • Electrice cu acumulator

Maşinile electrice cu acumulator funcţionează la fel ca cele electrice cu fir. Avantajul lor este acela că nu mai este necesară conectarea la o sursă de curent, funcţionând doar cu acumulatorul propriu. Reglajele şi înălţimea tunderii se fac la fel de uşor, iar întreţinerea este minimă. Nu uita să încarci bateria înainte de a o folosi, pentru a te ajuta să termini rapid întreaga suprafaţă. Poţi opta şi pentru achiziţionarea mai multor baterii dacă suprafaţa de tuns este mai mare, pentru a nu întrerupe activitatea şi pentru o creştere uniformă a gazonului.

  • Maşina de tuns iarba manuală

Aparatele de tuns iarba manuale sunt destinate în principal suprafeţelor foarte mici sau acolo unde nu există curent. Sunt mici şi pot fi transportate uşor, însă nu dispun de sac colector. Cu ajutorul unei greble vei putea strânge resturile vegetale pentru a le transforma în compost.

Nu are nevoie de întreţinere aceasta, fiind acţionată doar de tine prin împingere.

Ce funcţii găseşti pe ea?

Cea mai populară şi frecventa funcţie care este şi cea mai importantă este reglarea înălţimii de tuns a gazonului sau a ierbii.

Un gazon este important să fie tuns doar o treime din lungimea lui. Înălţimea cea mai potrivită de reglare a maşinii pentru o peluză perfectă este de 3 cm. În funcţie de traficul de pe acesta, poţi regla maşină pentru o tundere mai înaltă de aproximativ 5 cm.

Sacul de colectare este de asemenea important pentru că în urma tunderii gazonului să nu rămână iarbă în spate pentru a-l afecta. Majoritatea maşinilor de tuns electrice şi pe benzină dispun de un sac colector pentru a nu fi nevoit ulterior să strângi manual resturile vegetale. Poţi foarte uşor să transformi gazonul tuns în compost pentru florile şi plantele din grădină.

Caracteristici maşina de tuns iarba în funcţie de suprafaţă

Înainte de a achiziţiona o astfel de maşină este important să ţii cont de anumite aspecte care te pot ajuta în timp pentru o folosi cât mai eficient, dar şi cu puţin efort din partea ta.

  • Puterea motorului
  • putere motor electric

La maşinile de tuns iarbă alimentate cu energie electrică, puterea se exprimă în W sau KW, minimul necesar fiind de 1 kw pentru o suprafaţă de până la 300 m2.

  • putere motor benzină

La maşinile de tuns iarba alimentate cu combustibil, puterea se exprimă în cai putere (CP), iar această putere transformată rezultă 1 CP = 735 W.

  • Coşul de colectare

Toate aparatele de tăiere a ierbii acţionate electric sau pe combustibil, vin împreună şi cu un coş de colectare a resturilor vegetale. Acestea sunt realizate din plastic dur sau din plasă cu rezistenţa de fier, pentru a le putea manipula uşor atunci când se umplu.

Maşinile de tuns iarba manuale uneori nu dispun de acest coş, aceasta fiind o muncă suplimentară pentru strângerea ierbii lăsate în urmă, dacă este cazul.

Cu ajutorul unui coş de colectare vei putea produce singur compost de înaltă calitate, gazonul având în frunzele acestuia o cantitate însemnată de îngrăşământ pe bază de azot. După ce resturile vegetale au putrezit se vor transforma în pământ, numai bun pentru florile sau legumele tale din grădină.

  • Autonomia acumulatorului

Dacă vrei să te orientezi către o maşină de  tuns iarba cu acumulator trebuie să ai în vedere dimensiunea curţii tale, pentru că bateria să poată face faţă la întreaga suprafaţă. O autonomie mare a bateriei te poate ajuta să termini mult mai rapid întreaga operaţiune sau poţi opta pentru achiziţionarea separată a unui alt acumulator pentru a continua rapid tunderea gazonului.

  • Uşor de folosit

Maşina de tuns iarbă trebuie să fie manevrată cât mai uşor pentru a fi utilizată confortabil. Cu cât aparatul este mai mare şi greutatea acestuia creşte şi uşurinţă de a o folosi va scădea. Pentru suprafeţe mari este normal să te orientezi după un aparat mai mare iar dacă nu ai timp şi consideri că îţi consumă prea mult timp şi efort, poţi oricând apela la un robot automat pentru tunderea ierbi.

  • Zgomotul

Unele modele pot fi gălăgioase. Aparatele pe combustibili sunt cele mai puternice, dar şi sunetul poate fi unul deranjant atât pentru tine, dar şi pentru vecini. Cum am mai specificat, depinde foarte mult de dimensiunea terenului şi locaţia unde se va realiza activitatea. În schimb o maşină de tuns iarba electrică va fi ceva mai silenţioasă, dar vei depinde de o sursă de curent asta în cazul în care nu vei alege una cu acumulator.

Cele mai silenţioase rămân cele acţionate manual. Neavând motor, acestea nu vor fi zgomotoase însă nu vor colecta iarba şi experienţa ar putea fi grea mai ales în cazul terenurilor mai mari.

  • Dimensiune aparat în funcţie de suprafaţa de tuns
  • suprafaţa 350 m2 – dimensiune lăţime de tăiere – 30 – 38 cm;
  • suprafaţa 800 m2 – dimensiune lăţime de tăiere – 39 – 42 cm;
  • suprafaţa 1000 m2 – dimensiune lăţime de tăiere – 46 – 51 cm;
  • suprafaţa 2000 m2 – dimensiune lăţime de tăiere – 53 cm;
  • suprafaţa 3000 m2 – dimensiune lăţime de tăiere – 84 – 87 cm.

 

  • Depozitarea maşinii de tuns iarba

Pentru depozitarea maşinii de tuns iarba în condiţii optime aceasta va fi păstrată astfel:

  • Pentru protejarea maşinii de tuns iarba după folosire aceasta se curăţă şi se depozitează într-un loc uscat;
  • Pentru prevenirea apariţiei ruginei se unge cu ulei siliconic pe cabluri şi pe cuţit;
  • Nu este recomandat să se aşeze lângă materiale corozive precum îngrăşăminte sau substanţe chimice de orice fel.

 

  • Echipamentul de protecţie

Ca orice aparat pe care îl foloseşti în grădină, trebuie să ţii cont şi de echipamentul potrivit de protecţie şi siguranţă. Astfel, vei avea nevoie de ochelari de protecţie pentru a te proteja cât mai bine împotriva plantelor care sunt aruncate în urma tăieri. Vei avea nevoie şi de o pereche de încălţăminte şi pantaloni lungi. Anumite maşini de tuns iarba pot arunca resturile vegetale la viteze foarte mari şi te pot lovi în timpul funcţionarii acesteia. De fiecare dată când vrei să o cureţi sau să verifici anumite elemente din aceasta, fii sigur că este deconectată de la priză sau oprită în cazul celor pe combustibil.

O maşină de tuns iarba este un aparat important pentru menţinerea unei peluze frumoase. Este necesar şi esenţial să foloseşti o astfel de maşină pentru a tăia cât mai eficient şi bine gazonul.

Având un gazon tuns perfect te vei putea bucura de un picnic în propria curte alături de familie, iar cei mici se vor putea juca în voie pe iarbă proaspăt tunsă.