Cum iti alegi un player muzical

Atunci cand vreti sa va cumparati un player muzical, doua elemente sunt esentiale: capacitatea de stocare si durata de viata a bateriei.

Exista doua categorii de playere muzicale, in functie de tipul de memorie folosit ca suport de stocare a datelor: playerele flash (Flash Players), care stocheaza muzica si datele pe o memorie fara parti in miscare (flash), folosita si la stickurile USB si playerele cu hard disk (Hard Drive Players), care stocheaza datele pe un dispozitiv ce contine parti in miscare.

Prima categorie se evidentiaza prin dimensiunile mai mici si prin rezistenta sporita la socuri. Cea de-a doua categorie beneficiaza insa de un spatiu de stocare mult mai generos si de un ecran mai mare, pe care poate fi vizualizat si continut video. Hard diskul intern este insa sensibil la socuri si lovituri.

Ce conteaza cel mai mult > Capacitatea de stocare. Aceasta este de obicei cam cu 7 procente mai mica decat cea anuntata, dupa formatare. Cu cat ai mai mult spatiu de stocare, cu atat mai multe melodii vei putea asculta. Flash Playerele au o capacitate de stocare ce poate ajunge pana la 16 GB. Hard Disk Playerele pot stoca pana la 80 de GB de informatie.

> Functiile video. Pentru a vizualiza fisiere video sau imagini, dimensiunea ecranului unui player este critica. Hard Drive Playerele, datorita memoriei generoase, pot fi folosite pentru stocarea si vizualizarea de filme. Insa pentru a intelege ceva din productia artistica respectiva, este necesar ca playerul sa aiba un ecran suficient de mare.

> Bateria. Daca baterie nu e, nimic nu e. Bateria Flash Playerelor are o durata de viata cuprinsa intre 25 si 50 de ore de redare. Playerele bazate pe hard disk sunt adevarate devoratoare de energie, mai ales ca driveul de stocare functioneaza pe baza unor componente mobile. Bateria lor tine pana la 14 ore. Majoritatea playerelor inglobeaza baterii reincarcabile. Sunt insa si unele ce functioneaza pe baterii ce se inlocuiesc dupa o folosire. Primele sunt de preferat.

> Formatele suportate. Toate playerele de muzica suporta formatul „clasic” MP3. Foarte putine sunt insa cele care pot reda fisiere AAC, OGG, WMA sau alte formate. Incercati sa achizitionati un player care poate reda cat mai multe astfel de formate, pentru ca nu se stie cand veti avea nevoie de aceste functii.

> Functii suplimentare. Este bine-venita orice functie in plus. Un radio FM sau un reportofon incorporat nu deranjeaza pe nimeni.