Crin Antonescu pare că se luptă de unul singur cu Victor Ponta şi PSD, în timp ce restul liderilor liberali nu sunt deloc dispuşi să deranjeze partidul-stat.
Sunt deja două luni de când PNL a trecut în Opoziţie, însă din rândul liberalilor se aude puternic doar o singură voce în bătălia cu puterea pesedistă: cea a lui Crin Antonescu. Dinspre ceilalţi lideri penelişti nu s-a manifestat nimic de genul „PSD fură tot ce poate”, „Ponta e obraznic şi mincinos” sau „Ponta a devenit titirezul baronilor”. Marea masă a şefilor şi baronilor liberali stă pitită la cutie, iar pentru ca situaţia să devină şi mai stranie, unii dintre aceştia chiar declară că USL încă funcţionează.
Pentru a avea o imagine mai clară asupra fenomenului, voi exemplifica cu situaţia de la Braşov, de unde provin doi lideri cu greutate ai PNL şi PSD, Aristotel Căncescu şi Constantin Niţă, ambii vicepreşedinţi în partidele lor.
Imediat după ce Crin Antonescu a anunţat ruperea USL şi intrarea liberalilor în Opoziţie, Aristotel Căncescu a susţinut o conferinţă de presă în care a specificat că această măsură este valabilă numai la nivel naţional.
„În judeţul Braşov, colaborarea trebuie să continue. În ultimii doi ani, la nivel local, am avut parte de stabilitate politică, lucru benefic atât judeţului cât şi municipiului Braşov. (...) În fiecare săptămână mă întâlnesc cu preşedintele PSD Braşov, pentru a ne pune de acord asupra unor anumite aspecte”, declara Căncescu.
Poziţia absurdă a lui Căncescu, de a fi în acelaşi timp şi aliat şi adversar cu PSD, s-a mulat perfect pe strategiile pesediste de comunicare. Şeful PSD Braşov, ministrul Constantin Niţă, nu a pierdut ocazia de a specula duplicitatea ridicolă a lui Căncescu: „Noi dorim refacerea USL și la nivel național și păstrarea protocolului de la nivel local. (...) Sper să aibă sărbători fericite colegii liberali și repetăm că dorim să păstrăm USL la nivel local şi să-l refacem la nivel naţional”. Aceste declaraţii sunt de la finalul săptămânii trecute.
Din declaraţiile ambilor lideri PSD şi PNL se înţelege foarte clar că USL încă există la Braşov, însă pe la Bucureşti mai sunt nişte probleme din cauza ştim noi cui.
Situaţia de la Braşov nu este singulară, mare parte dintre baronii liberali fac eforturi disperate să-i mulţumească pe cei de la PSD. Iată ce se întămplă la Călăraşi: „USL-ul rămâne în Consiliul Judeţean şi funcţionează, merge uns, nu avem nicio problemă noi, dar USL-ul merge şi în alte judeţe, nu numai aici. USL-ul nu merge la vârf, dar în rest e dragostea după lume”, declara în urmă cu mai puţin de două săptămâni Răducu Filipescu, preşedinte al CJ Călăraşi şi vicepreşedinte al PNL.
Dincolo de ridicolul unei astfel de realităţi, în care la Bucureşti se ceartă cu PSD că asta e poziţia partidului, iar la ei acasă colaborează cu PSD pentru „stabilitate”, acest tip de duplicitate îl izolează şi îl vulnerabilizează pe liderul partidului, Crin Antonescu.
Între Crin Antonescu, care acuză PSD de hoţie, şi boşii liberali din judeţe, care fac „dragoste” cu PSD, un simplu membru PNL ce poate să creadă? Dar restul votanţilor? Credibilitatea lui Crin Antonescu când vorbeşte despre abuzurile PSD este zero, cât timp oamenii din imediata lui apropiere spun că se înţeleg foarte bine cu PSD.
După ruptura de partenerii socialişti, Crin Antonescu a devenit ţinta unei campanii concertate de discreditare din partea lui Victor Ponta şi a televiziunilor controlate de PSD. Liderul PNL este principala piedică în calea refacerii USL, singura soluţie prin care pesediştii pot înhăţa şi Preşedinţia, de aceea Antonescu trebuie compromis în primul rând în ochii liberalilor. Mesajele PSD cu „Antonescu a distrus USL pentru a-i face pe plac lui Băsescu” şi „refacerea USL” se adresează în primul rând membrilor PNL, fiind un îndemn evident la răscoală. Iar pe acest fond, baronii penelişti nu ştiu cum să-şi păzească izmenele mai abitir, fluturând prietenia cu PSD şi confirmând astfel membrilor simpli ai PNL că Victor Ponta şi ai lui ar putea avea dreptate.
Implicat într-o bătălie cu un inamic atât de viclean, extrem de puternic prin poziţiile deţinute în stat şi cu resurse uriaşe, Crin Antonescu are nevoie de orice sprijin se poate găsi pentru a-şi atinge obiectivul. Dacă până şi baza partidului, cea care duce greul campaniilor electorale, este fisurată de îndoială, abil indusă de PSD şi întreţinută meschin de liderii locali ai PNL, atunci lupta lui Antonescu a fost deja pierdută.