Cum îi jecmăneşte statul pe fumători. Avem cele mai mari accize din Europa de Est

Contrabandă cu țigări. Sursa foto: Pixabay

Ne aflăm în perioada concediilor, mulți dintre noi mergem în străinătate și constatăm că țigările sunt mult mai ieftine decât la noi, cu toate că sunt fix aceeași marcă, iar unele dintre ele sunt produse chiar în România.

Motivul pentru care există o diferență de prețuri la pachetele de țigări este acciza. Anul trecut a intrat în vigoare un nou calendar de majorare a accizelor. Calendarul, parte a Codului Fiscal, e valabil pentru toate produsele din tutun și cu nicotină, în perioada 2022-2026. Prima majorare, conform calendarului, a avut loc în august 2022, iar a doua la 1 aprilie 2023. În mai puțin de un an, acciza a crescut cu 11% - 62 de lei, de la 565 la 626 lei.

În prezent, nivelul accizei minime la țigarete în România este unul dintre cele mai ridicate în Europa Centrală și de Est -126,5 euro, în timp ce în Bulgaria este 95 de euro, Ungaria – 98 euro, Polonia -107 euro, cu diferențe semnificative față de țările vecine non-UE: în Serbia, acciza minimă este 75 euro, iar în Moldova 48 euro.

Majorarea bruscă și neplanificată a accizelor în trecut a avut drept consecință creșterea abruptă a pieței negre. ceea ce ar periclita aderarea României la Schengen, spun producătorii români de țigări.

Țigările se vor scumpi din nou

Chiar dacă, recent, prețurile pachetelor de țigări a crescut cu aproximativ un leu, fumătorii trebuie să se aștepte la un nou val de scumpiri, din cauza majorării accizelor la produsele din tutun.

Veniturile din accizele pe tutun au crescut la șase luni mult mai mult decât era estimat pentru veniturile totale din accize. Așadar, ca de fiecare dată în perioade de criză, tutunul își face datoria față de bugetul țării. În contextul în care în spațiul public sunt vehiculate de aproape o lună intențiile Guvernului de a majora accizele pentru produsele din tutun în afara calendarului existent, dar nu există încă propuneri concrete asumate oficial, solicităm autorităților reluarea discuțiilor pentru a conveni asupra unor soluții fezabile și a pune astfel capăt climatului de incertitudine. Sperăm ca Guvernul să ia în considerare argumentele noastre, bazate pe experiențele anterioare și să nu disturbe piața legală și implicit veniturile bugetare. Este foarte nociv pentru un întreg sector economic să-și desfășoare activitatea în continuă nesiguranță, ca și cum ar fi în bătaia vântului. Ne-am întâlnit cu reprezentanții Guvernului și ai Coaliției și apreciem deschiderea spre dialog, dar nu s-a conturat nicio concluzie. Între timp, dezbaterile aprinse din spațiul public, în care se vehiculează o mulțime de scenarii neoficiale, rămân doar „lung prilej de vorbe și de ipoteze”. Companiile se pregătesc deja pentru planul anual 2024, iar acesta trebuie sa se bazeze pe prevederi legislative în vigoare”, explică Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

Contrabanda e în floare

Pentru că în țările vecine prețurile sunt mult mai mici, foarte mulți români preferă să cumpere țigări de contrabandă. Conform ultimului studiu al companiei de cercetare Novel, față de media de 7,1% de anul trecut, contrabanda a intrat pe trend de creștere, situându-se în mai la 8,2% din totalul consumului.

„Într-o industrie unde taxele sunt foarte mari, consumatorul are și opțiuni suficiente de a achiziționa produse similare comercializate de evazioniști, care vând produse din tutun fără să respecte nicio cerință legală și îmbogățesc evazionistul, nu statul. Într-un context economic dificil, România are deja cele mai mari prețuri  la produsele din tutun din regiune, de aceea credem că o nouă creștere a accizelor va crea dificultăți semnificative pieței legale, cu impact negativ și pentru veniturile de la buget. Vom continua să ne desfașurăm activitatea onest și ne dorim o colaborare constructivă cu autoritățile statului, care să se bazeze pe transparență și respect reciproc”, a precizat Adrian Pirău, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution România.

Cât încasează statul din accizele la țigări

Din prețul unui pachet de țigări, de circa, 25 de lei, 11,6 lei este acciza, alți circa 4 lei este TVA. Ceea ce înseamnă că din prețul fiecărui pachet, statul încazsează direct peste jumătate. Dar la care aceste taxe, de circa 16 lei/pachet, se adaugă impozitele pe profit și pe muncă, pe care firmele de pe tot lanțul, de la producător la consumator, trebuie să le plătească.

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice la șase luni, veniturile din accize au însumat 17,72 mld lei, consemnând o creştere de 6,4% (an/an), explicată de avansul accizelor pentru produsele din tutun: 16,9%. În ultima Strategie fiscal bugetară veniturile din accize urmau să crească în 2023 cu 7,6% față de 2022. Așadar, în prima jumătate a anului, accizele pentru produsele din tutun au crescut mult mai mult decât era estimat pentru veniturile totale provenite din această sursă. Un motiv în plus pentru asigurarea predictibilității fiscale, dat fiind că evoluția negativă a veniturilor din accizele pe energie continuă (minus 2,7% la șase luni), explică producătorii din industria de profil.

„Schimbările legislative cu impact major și făcute “peste noapte” dăunează cel mai mult mediului de afaceri din țara noastră. Înțelegem dificultățile bugetului, dar suprataxarea are ca efect scăderea veniturilor la buget și nu creșterea acestora. Într-un context economic dificil, România are deja cele mai mari prețuri  la produsele din tutun din regiune, de aceea credem că o nouă creștere a accizelor va crea dificultăți semnificative pieței legale, cu impact negativ și pentru veniturile de la buget”, a conchis precizat Adrian Pirău, Market Manager la Imperial Tobacco Distribution Romania.