Cum i-au scăzut PDL-iştii cota lui Boc de la 16 la 10%

Senatul a decis ieri reducerea cotei unice de impozitare la 10% în ciuda opoziţiei guvernului. Premierul Boc a fost pus într-o situaţie inconfortabilă chiar de senatorii democrat-liberali.

Cota unică de impozitare a fost scăzută ieri de Senat de la 16% la 10%, la reducere punând umărul, în ciuda opoziţiei guvernului, mai mulţi parlamentari ai puterii, atât din PDL, cât şi din UDMR. Entuziasmul opoziţiei, care a votat cot la cot cu "sabotorii" lui Emil Boc, a fost cu atât mai mare cu cât proiectul de lege avea semnătura a doi dintre miniştri: Traian Igaş şi Ion Ariton.

Cota scade deocamdată însă numai pe hârtie. Decizia finală urmează să se ia la Camera Deputaţilor. Aici, majoritatea confortabilă oferă guvernului marja de manevră cât să poată scădea sau păstra impozitul pe venit în funcţie de interesul Coaliţiei la acel moment şi de negocierile cu FMI.

Cei 16 contra propriului guvern

Deocamdată însă guvernul se opune. Principalul motiv: FMI, care nu a validat încercarea făcută de PDL în urmă cu o lună de a reduce cota de la 16% la 12%. "Există acest impact imediat pe 8-12 luni când trebuie să ţii seama de golul de venituri care se creează. Pentru 2011 este de aproape 1% din PIB. Ce facem? Poţi să-ţi permiţi să-l compensezi?", a sărit secretarul de stat de la Finanţe, Gheorghe Gherghina, în sprijinul cotei de 16%.

Împotrivă a fost, oficial, şi PDL. "Pe termen scurt, azi şi mâine, de unde aceşti bani pentru pensii şi salarii dacă reducem de la 16% la 10% o sursă atât de importantă de venituri la buget? Şi noi, cu Adriean Videanu, am schiţat un model la partid. Dar vine FMI şi ne spune că pentru ziua de azi nu e indicat să scădem impozitarea", s-a opus în plen liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, iniţiativei propriilor colegi.

Cu toată opoziţia guvernului, reducerea cotei unice a trecut lejer de Senat, cu 45 de voturi "pentru" faţă de 31 "împotrivă", cei care au înclinat balanţa la vot fiind tocmai uninominali ai PDL şi UDMR.

Din tabăra PDL au pus umărul şase senatori (Iulian Urban, Augustin Humelnicu, Mircea Banias, Sorina Plăcintă, Nicolae Dobra şi Iosif Secăşan), în timp ce alţi patru (Mihaela Popa, Mircea Cinteză, Mihai Niţă, Vasile Pintilie) s-au abţinut. 26 au ţinut partea guvernului. Deşi era în sală, Ariton s-a răzgândit de la momentul când a iniţiat legea şi nu şi-a folosit cartela de vot.

La UDMR, pe de altă parte, nu a fost niciun vot împotrivă. Trei senatori au votat "pentru" şi alţi trei s-au abţinut. 34 de voturi au venit din PSD şi PNL.

PNL se teme de concurenţa cu bulgarii

Printre cei mai entuziaşti susţinători în Senat ai cotei de 10% s-au arătat însă liberalii. Chiar dacă au admis că impozitul redus ar crea un gol la buget pentru aproape un an, PNL-iştii propun acoperirea deficitului cu banii de la FMI.

"Bulgarii şi ungurii ne fură investitorii.(...) Dacă tot facem un acord pentru siguranţă cu FMI, haideţi să luăm această măsură să redresăm economia. În perioada imediat următoare, sumele care se vor diminua la buget le suplimentăm din acordul cu FMI", a cerut Dan Radu Ruşanu, a cărui soluţie a fost pusă însă imediat la colţ de Finanţe.

În acelaşi timp, Varujan Vosganian, preşedintele Comisiei economice din Senat, care a dat raport favorabil propunerii legislative, susţine că "este greu să aplici reducerea cotei unice la 10% în condiţiile bugetare actuale fără îmbunătăţirea colectării". (A contribuit Marinela Raţă)