Cum i-am convins pe turiştii străini să arunce gunoiul pe jos

După ce s-au mirat, din tren, de gunoaiele care sufocă Valea Prahovei, un turist englez şi unul chinez au ajuns să-şi lase şi ei resturile la întâmplare când au coborât.

România turistică nu se mai vede de după gunoaie. Un drum cu trenul pe Valea Prahovei oferă turistului o privelişte de neuitat: PET-uri la fiecare metru, pungi, cutii de carton şi gunoaie menajere pe aproape fiecare deal din spatele caselor, dar şi resturi lăsate de cei care au ieşit la grătare pe marginea apelor.

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, comisarul general Silvian Ionescu, spune că nu are ce să facă: sunt prea puţini inspectori, iar dacă nu sunt prinşi în flagrant, cei care aruncă resturile nu pot fi amendaţi.

Şi gările sunt sufocate de gunoaie, sunt ambalaje rămase după călătorii lungi. O călătorie dus-întors cu trenul pe ruta Bucureşti-Blaj te poate face să crezi că lipsa de bun-simţ este molipsitoare.

Am observat asta, călătorind în acelaşi compartiment cu un turist englez şi unul chinez. Aceştia au urcat în Gara de Nord. Când au coborât, la Sighişoara, aveau să exclame: „România este plină de gunoaie!”. În acest caz, ce mai contau o pungă de chipsuri şi o sticlă de suc consumate de ei? Aşa că, la rândul lor, şi-au abandonat resturile pe peron.

„Nu trece un kilometru fără să vezi gunoi!”

Cei doi străini urcă somnoroşi şi fără chef în principala gară a Bucureştiului. După numai o oră, cască însă ochii pe geam. Nu pentru a admira superba privelişte de care auziseră, ci pentru a constata „câtă mizerie este în România”.

„Doamne, uite cum aruncă gunoiul. Sunt sticle de plastic peste tot, ce mizerie! Nu trece un kilometru fără să fie câte o grămadă de gunoi!”, a exclamat englezul către prietenul lui chinez.

Trecând prin Sinaia, un bărbat era în spatele casei şi tocmai îşi arunca găleata cu gunoi pe deal în jos. „Vezi?! De ce nu îi amendează cineva? Păcat de ţara asta, că are ce arăta”, exclamă revoltat englezul. Chinezul este mai resemnat: pare să fie ceva mai familiarizat cu peisajul.

„Gospodari” cu gunoi în spatele curţii

Nici ca român nu te poţi obişnui. Când mergi spre Valea Prahovei, aştepţi muntele ca pe o izbăvire. Numai că, de când încep dealurile încep să apară şi gunoaiele.

La munte situaţia este şi mai rea. În staţiunile Breaza, Sinaia, Predeal, Braşov sau Rupea, dealurile sunt pline de resturi menajere, aflate în „ghenele ad-hoc” din spatele caselor. În Brăteiu, mulţi localnici ies în spatele caselor şi aruncă gunoiul la vale, cu gesturi fireşti. N-are cine să-i tragă de mânecă pe „gospodari”. Orice mustrare e privită cu suspiciune.

La intrarea în oraşele Braşov, Rupea, Mediaş sau Blaj sunt mormane de gunoaie menajere sau provenite din construcţii. După aproximativ trei ore de întrebări retorice, cei doi turişti se resemnează şi se apucă să citească reviste şi să comenteze ceea ce au văzut. Dar, odată ajunşi la destinaţie, în gara Sighişoara, îşi adună bagajele, revistele, coboară din tren, iar înainte de a ajunge pe peronul principal aruncă resturile pe una dintre linii. Nu au nicio remuşcare, li se pare deja un gest banal.

„Doamne, uite cum aruncă gunoiul. Sunt sticle de plastic peste tot, ce mizerie!“ TURIST ENGLEZ

GARDA DE MEDIU

„Nu-i prinzi când trebuie, nu-i poţi amenda”

Inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu dau amenzi pentru aruncarea gunoaielor, dar numai atunci când vinovaţii sunt prinşi în flagrant, precizează comisarul general al instituţiei, Silvian Ionescu.

„Avem puţini inspectori de control, care se ocupă şi de poluarea industrială şi de cei care aruncă gunoaie. Nu avem cum să facem faţă. În plus, dacă nu-i prinzi pe respectivii atunci când aruncă gunoiul, nu ai cum să-i amendezi. Motivul: nu poţi demonstra al cui este gunoiul”, explică Silvian Ionescu.

Citiţi şi: Harta gunoaielor, realizată de voluntari