Unul dintre cei mai puternici milionari din România a surprins întreaga țara cu opera sa literară din tipul executării pedepsei. A scris cinci cărți în timp ce muncea ca tâmplar, participa la cenacluri literare sau redacta articole pentru revista închisorii.
O carte scrisă de un deținut îi aduce „cărturarului” scurtarea pedepsei cu 30 de zile. Asta potrivit unui articol, din 2013, băgat în Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate. A fost prevederea care l-a pus în libertate mai devreme cu 5 luni pe George Copos.
Milionarul a studiat zilnic și a scris 5 cărți, catalogate de Comisia de la Rahova drept lucrări științifice. În același timp, el a lucrat ca tâmplar în penitenciar și a mai câștigat alte 52 de zile. Pe 4 martie 2014, Copos a intrat în pușcărie pentru a executa patru ani de închisoare, pedeapsă pentru evaziune fiscală în dosarele „Loteria I” și „Transferurile din fotbal”.
FOTO: Lucrarea științifi că a lui Copos este plină de fotografii colorate
Opera milionarului
Imediat ce a ajuns în celulă s-a pus pe studiat și a tipărit lucrare, după lucrare, prima după doar 4 luni de stat după gratii. Cea de-a patra carte a redactat-o în doar două săptămâni. În ordinea publicării: 1. Tășnadul Medieval (11 august 2014), 2. Alianțe Matrimoniale în politica Principilor Români (6 octombrie 2014), 3. Franciza vs. Management în Industria Hotelieră (17 noiembrie 2014), 4. Turismul ca vector de Interculturalitate (2 decembrie 2014) și 5. Turismul European Valabil și Provocările lui (12 ianuarie 2015).
La cenaclu literar
În acest timp, după studiu și ore de tâmplărie, Copos a participat la șapte recenzii de carte, trei dezbateri în cenacluri literare, a redactat cinci articole pentru reviste, două activități sportive. S-a mai dus și la slujbele de la biserică și la opt dezbateri pe diferite teme. Așa că pe 8 decembrie 2014, când documenta ultima carte, milionarul făcuse deja fracția de o treime din pedeapsă și putea fi eliberat condiționat.
Pe 19 ianuarie 2015, Comisia de la Rahova și-a dat avizul pentru eliberare.
Pe 25 februarie 2015, Judecătoria Sectorului 5 a stabilit că milionarul nu s-a îndreptat și să mai aștepte până pe 1 iunie 2015. Magistrații au arătat că lucrările au fost scrise pentru a fi mai repede eliberat.
Pe 7 aprilie 2015, Tribunalul București a acceptat contestația lui Copos și a decis eliberarea. Copos a stat, în pușcărie, 399 de zile.
Din pasiune pentru Napoleon Bonaparte a scris despre „epoca de aur a istoriei românilor”
Dintre toate aceste cărți scrise de Copos, cea care a suscitat cel mai mult atenția este cea istorică „Alianțe matrimoniale în politica principilor români din Țara Românească și Moldova în secolele XIV-XVI”. „Evenimentul zilei” a consultat, ieri, volumul la Biblioteca Națională și a descoperit că are o bibliografie modestă: 8 cărți de documente- surse directe și 7 lucrări de specialitate. Cartea are 120 de pagini, are circa 50 de note de subsol, conține multe fotografii, și este prefațată de profesorul universitar Stelian Brezeanu.
Copos explică într-un „Argumentum” de ce a ales această temă. „Trebuie să spun aici că persoana care m-a fascinat mereu este Napoleon Bonaparte. Îl admir pentru geniul său militar și, poate, mai ales, pentru cel juridic,” își începe confesiunea milionarul. „Am ales să studiez această perioadă – Evul Mediu autohton – deoarece, pentru mine, ea reprezintă «epoca de aur» a istoriei românilor, când Principatele Române tratau sau, după caz, se luptau, de la egal la egal, cu marile puteri din zonă și când acestea făceau parte din cercul select al statelor din comunitatea bizantină”, mai scrie Copos.
Brezeanu are o prefață elogioasă: „Autorul reține, cu bun-simț și logică, consecințele impactului devastator al expansiunii islamice asupra Europei și, în particular, asupra principatelor Române”. Cartea a fost editată la editura „Niculescu”, iar potrivit gsp.ro, tot tirajul a fost ridicat de Copos.
Acuzații de plagiat
Istoricul Cătălin Parfene (foto), doctorand la Facultatea de Istorie la Universitatea București și la Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales din Paris, dar și membru în Comisia de Statistică a FRF a fost primul care a atras atenția asupra lucrării lui George Copos. Parfene și-a scris lucrarea de master în 2005 cu o temă similară, „Domnii Țărilor Române și sud-estul Europei. Aspecte ale politicii lor matrimoniale (secolele XIV-XVI)”, iar coordonatorul său era tot profesorul Stelian Brezeanu. „Sunt foarte multe pasaje care au aceeași însușire a ideilor din teza mea. Este schimbată topica frazei și sunt folosite sinonime ale cuvintelor din lucrarea mea. Teza mea, deși coordonată de Stelian Brezeanu, nu apare nici în bibliografie și nici în prefața semnată de dumnealui. O să fac plângere la comisii!”, ne-a declarat istoricul. De partea cealaltă, Brezeanu, îndrumătorul lui Parfene, și cel care i-a scris prefața lui Copos a declarat pentru ProSport că milionarul a scris o carte peste medie. „Eu mi-am dat acordul ca să fie tipărită. Încă o dată. E o lucrare onestă, cu literatură științifică medie, peste medie chiar. Să știți că uneori studenții aduc lucrări sub nivelul acesteia. Am și pus în prefață merite, să zic așa”, a declarat profesorul universitar. (Alexandru Toader)
FOTO: Istoricul Cătălin Parfene
Clasicii din biblioteca infractorilor care au făcut istorie
Transformarea deținuților în scriitori de top este datorată tot unui deținut, lector universitar în Drept. Condamnat la doi ani și șase luni, lectorul de la Universitatea „Vasile Goldiș” Arad a obținut în instanță, la Judecătoria Dej și apoi la Tribunalul Cluj, scurtarea pedepsei pentru două cărți scrise după gratii.
În urma deciziei instanțelor, ANP a trebuit să schimbe regulementul și să accepte scurtarea pedepselor pentru cărțile scrise. În ultimii doi ani, condamnații au publicat peste 90 de lucrări, până în 2012 maximum fiind de 12/an.
GIGI BECALI, acuzat de Dumitru Dragomir că este un analfabet, a tipărit trei cărți. „Dacă e carte scrisă, e științifică”, a declarat latifundiarul în fața judecătorilor, care l-au pus în libertate.
● „Muntele Athos, patria Ortodoxiei” (foto), costă 40 de lei și e tipărită la editura Saeculum;
● „Becali şi Steaua”;
● „Becali, Parlamentul Europei şi Parlamentul României”.
MIHAI STOICA, managerul de la Steaua, condamnat trei și șase luni în Dosarul Transferurilor, s-a mărginit să scrie despre fotbal.
● „FIFA World Cup Brazil. Statistici, analize, comentarii”;
● „Ultimii 11”, dedicată participărilor echipelor româneşti în cupele europene între 2003-2014.
GICĂ POPESCU, condamnat trei ani și o lună, s-a limitat tot la cărți sportive.
● „Abordări teoretice şi practici metodice ale predării jocului de fotbal în centrele de juniori”;
● „Gică Popescu şi FRF”.
ADRIAN NĂSTASE, fost premier al României, a realizat și el trei cărți la Penitenciarul Jilava care l-au ajutat să fie eliberat condiționat.
● „Exerciţii de libertate”;
● „România la UE în contextul reglementărilor interne şi europene”;
● „Lumea, americanii şi noi”.
GHEORGHE MENCINICOPSCHI, condamnat anul trecut la opt ani de închisoare în Dosarul ICA, și-a continuat munca la Rahova.
● „Cerealele glutenice şi boala celiacă”;
● „Alimentaţia şi patogeneza bolilor cardiace”.
SORIN APOSTU, fostul primar al Clujului, l-a concurat pe Menci.
● „Producerea preparatelor din carne”.
DECEBAL TRAIAN REMEȘ, condamnat în Dosarul Caltaboșul, a scris la Gherla.
● „Izbituri şi izbutiri”.
CRISTIAN BORCEA, condamnat tot în Dosarul Transferurilor la doi ani și șase luni, scrie o carte dedicată echipei Dinamo.
SORIN OVIDIU VÎNTU, fostul mogul a alcătuit și el o carte, însă a fost prins cu plagiatul.
● „România – studiu comparativ între trei epoci consecutive: comunism, tranziţie şi perspectivele comunitare”. (Marian Păvălașc)