Cum şi-a construit DD escrocheria

Realizatorul TV a recurs la gestul de a scoate banii de la bancă pentru a distrage atenţia de la faptul că nu are 45 de milioane de euro

Ieri, licitaţia pentru Oltchim a fost anulată. Cu toate astea, gestul lui Dan Diaconescu, de a scoate din bancă banii pentru salariile celor de la Oltchim a fost, fără îndoială, un succes în plan mediatic şi politic. În spate se pare însă că a stat o megaescrocherie menită să aducă un profit realizatorului tv, deşi acesta nu avea atuurile care să îi dea calitatea de investitor. Potrivit presei, realizatorul tv nu ar fi scos trei milioane de euro, ci doar 1,8 milioane de euro, dintr-un cont care nici măcar nu era al lui. Nemaivorbind de faptul că suma extrasă din cont este derizorie raportat la cele 45 de milioane de euro promise pentru pachetul de acţiuni al Oltchim. Răspundere penală? Acţiunea lui Dan Diaconescu poate însă fi interpretată şi ca o diversiune. Potrivit legii privatizării, în termen de 10 zile de la desemnarea câştigătorului licitaţiei, acesta trebuie să semneze contractul de privatizare. Banii puteau fi achitaţi la o dată ulterioară. Prin oferta depusă în cadrul licitaţiei, Dan Diaconescu s-a angajat însă să vireze şi banii tot în termen de 10 zile de la data la care a fost desemnat ajudecatarul pachetului de 54,8% din acţiunile Oltchim. Cel mai probabil, motivul pentru care Diaconescu a ajuns la bancă pentru a scoate cei şapte saci a fost acela de a distrage atenţia opiniei publice, care aştepta să vadă nu trei, ci 45 de milioane de euro. Politic, Dan Diaconescu ar fi decontat destul de dur acest deznodământ, prin care se dovedea că banii de privatizare nu existau. Rămâne însă în picioare şi scuza invocată de realizatorul tv, aceea că nu a semnat contractul deoarece nu era de acord cu anumite clauze. Potrivit premierului Victor Ponta, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie va înainta o plângere organelor legale abilitate pentru modul în care acesta s-a comportat şi pentru că ar fi prezentat "acte false" în cadrul negocierilor. Cum rămâne cu angajaţii Oltchim Dacă există vreun plan unde nebuloasa privatizării Oltchim a fost tranşată, este cel social. În timp Diaconescu, cu televiziunile după el, se afla la bancă, unii dintre muncitorii de la Oltchim au plecat de pe platforma industrială, unde au protestat în cursul dimineţii spunând că "n-au nevoie de pomană". Există şi unii care au privit însă cu interes oferta. Diaconescu spunea că banii sunt suficienţi pentru plata salariilor până la finele anului, "când poate fi semnat contractul de privatizare". Nu vrea să îi dea însă oricum, ci a cerut guvernului să găsească o variantă "legală". De vreme ce Dan Diaconescu nu nu a achitat însă banii pentru combinat, singura variantă legală de a da banii salariaţilor Oltchim rămâne donaţia. CITIŢI ŞI:

  • Dan Diaconescu: "Vom face plângeri penale împotriva domnilor Ponta şi Vulpescu"
  • Victor Ponta: Licitaţia la Oltchim a eşuat. Nu mai vrem ca Vulpescu să se ocupe de această privatizare
  • Telenovela Oltchim. Diaconescu a ridicat de la bancă banii de salarii!
  • Un partener al lui Dan Diaconescu spune ca acesta n-are banii pentru Oltchim!
  • Privatizarea Oltchim, transformată în circ. DD: Cer demisia lui Ponta, a minţit cu neruşinare! Guvernanţii: Arată banii!
  • Dan Diaconescu joacă dur. Cere anularea unei datorii de jumătate de miliard de lei a Oltchim către stat