Cum explică Antonescu susținerea lui Dinu Zamfirescu la IICCMER. Ezitarea lui Ponta față de demiterea lui Tismăneanu

Preşedintele PNL Crin Antonescu nu vede nicio problemă în instalarea lui Dinu Zamfirescu în fruntea Consiliului ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc (IICCMER), deşi acesta a fost contestat în urmă cu 5 ani de actualul lider de partid pentru un scandal legat de distrugerea unei arhive soldat şi cu demiteri în fostul Institut al Memoriei Exilului Românesc. În opinia liderului liberal, activitatea lui Zamfirescu în slujba exiulului românesc în timpul fostului regim îl califică în continuare pe acesta pentru o astfel de demnitate.

“Există multe elemente care îl recomandă pentru această funcţie. Pe Dinu Zamfirescu îl califică pentru această poziţie, în primul rând, faptul că a fost una din personalităţile marcante ale exilului românesc activ", a spus Antonescu, amintind că Zamfirescu este recunoscut atât pe plan intern, cât şi internaţional, pentru ceea ce a făcut în exil.

El a recunscut că în trecut a semnat un protest legat de arhiva lui Ştefan Gane împotriva conducerii Institutului privind memoria exilului românesc, asigurată la acea dată tot de Zamfirescu, dar a explicat că nu a contestat prestaţia colegului său de partid, ci a dorit doar unele clarificări.

“Am semnat şi am interpelat (...) pentru a elucida o împrejurare de care aveam cunoştinţă şi în legătură cu care erau necesare clarificări. Asta nu punea sub semnul îndoielii activitatea lui Dinu Zamfirescu în general şi activitatea în fruntea acelui institut privind memoria exilului românesc", a explicat Antonescu susţinerea acordată în continuare lui Dinu Zamfirescu.

El a criticat activitatea politică pro-Băsescu a lui Vladimir Tismăneanu în fruntea acestui institut, amintind cum istoricul Marius Oprea, cel care a înfiinţat Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului, nu a făcut nicio declaraţie politică pe perioada războiului politic Băsescu-Tăricean, dar tot a fost schimbat.

La rândul său, premierul Victor Ponta a susţinut că a avut o singură ezitare când l-a demis pe Vladimir Tismăneanu de la conducerea IICCMER: scrierea de către acesta a unei cărţi considerate excelente despre preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

“Am avut o singură mică ezitare la eliberarea din funcţie a dl Tismăneanu, că a realizat o carte excelentă cu dl Iliescu. De altfel, este singura carte pe care am citit-o despre dl Iliescu , dar este foarte bună. (...) A făcut un interviu excepţional cu dl Iliescu şi totuşi l-am eliberat din funcţie", a spus Ponta. CITIȚI ȘI:

  • Dinu Zamfirescu, sucesorul lui Vladimir Tismăneanu la IICCMER, a vrut să distrugă o parte din arhiva disidentului Ştefan Gane
  • Scrisoare de protest împotriva demiterii profesorului Vladimir Tismăneanu. Semnează Petiţia online!
  • Ziua decapitărilor: Ponta i-a demis pe Vladimir Tismăneanu și pe Adrian Streinu-Cercel