Cum e protejat Parcul Natural Bucegi. Lângă o terasă răsărită peste noapte Administraţia parcului a montat un panou cu reguli de protecţie a naturii

Garda Naţională de Mediu a dat o amendă de 60.000 de lei şi a ordonat sistarea activităţii unei terase, ridicate ilegal la baza telescaunului modern din Valea Soarelui din Parcul Natural Bucegi – una dintre ariile protejate ale României –, în urma plângerii unui ghid de turism.

Adrian Ciorbă, ghid de turism, ne-a scris la redacţie explicând cum „un cunoscut întreprinzător local a edificat o construcţie fără acte de mediu. Pur şi simplu a ocupat terenul şi în circa două luni de zile a ridicat o terasă. Cum o astfel de initiaţivă este de durată şi nu poate fi realizată peste noapte, este evident că a fost observată de către anumiţi responsabili în domeniul protecţiei mediului, în speţă Administraţia Parcului Natural Bucegi”. Astfel, explică ghidul, angajaţii Administraţiei „în loc să oprească ridicarea acestei construcţii, au găsit de cuviinţă să nu ia atitudine şi să-şi vadă de treburi. Mai mult de atât au montat şi un panou ce cuprinde reguli de protecţie a naturii cel mai probabil pentru a da un aer de legalitate acestei ilegalităţi”. Ca ironie, prima regulă de pe acel panou avertizează să nu aprinzi focul în aria protejata decât în locurile permise. „Cât timp acea construcţie de tip terasă nu are acte de funcţionare şi de mediu, acel loc nu este unul unde să poţi aprinde focul. Patronul însă şi-a pus în bătaie de joc grătarul unde face de mâncare turiştilor, chiar lângă acel panou”. Practic, apariţia panoului în acel loc reprezintă acordul tacit în executarea construcţiei ilegale şi în comercializarea unor produse la o unitate neautorizată, susţine Adrian Ciorbă, care a şi făcut o sesizare la Garda de Mediu. Urmarea a fost o amendă de 60.000 de lei şi ordinul de sistare a activităţii terasei până la obţinerea actelor de reglementare. Totuşi, terasa rămâne în picioare, în mijlocul unei zone care face parte din reţeaua europeană de arii protejate Natura 2000. Evz a relatat pe larg joi despre despre cea mai periculoasă modificare ce se aduce statutului ariilor protejate – zone cu faună şi floră ce trebuie protejate şi care constituie 18% din suprafaţa ţării – şi anume posibilitatea de a permite construcţiile şi investiţiile.