Reţeaua de socializare Facebook afectează tinerii timizi și neîncrezători în forțele proprii, cărora le poate cauza depresie, atrag atenţia experţii Academiei Americane de Pediatrie.
Reţeaua de socializare este un „teren minat” pentru copiii şi tinerii care au probleme de personalitate sau tulburări mintale. Faţă în faţă cu poveştile, fotografiile şi statusurile „fericite ale prietenilor", tulburările acestor copii se agravează atunci când îţi compară viața „mizerabilă” cu cea a altora. „Poate fi chiar mai umilitor decât să stai singur la masă la cantina şcolii, pentru că Facebook-ul nu oferă un tablou întreg al unor situaţii, ci doar detalii ieşite din context”, atrage atenţia Dr. Gwenn O'Keeffe, medic pediatru în cadrul Academiei. Specialiştii încurajează părinţii să vorbească cu copiii lor şi despre aceste aspecte şi să fie conştienţi de „riscurile online-ului”.
„Este ca un concurs de popularitate: cine are mai mulţi prieteni, cine se distrează mai mult”
Abby Abolt, o tânără în vârstă de 16 ani, care „nu ar putea trăi o zi fără Facebook” spune că reţeaua de socializare nu a deprimat-o niciodată, dar crede că pe alţii i-ar putea afecta profund.
„Dacă nu ai foarte mulţi prieteni sau nu ai o viață socială foarte activă, dar vezi că alţii au tot ceea ce tu nu ai, înțeleg că nu te simți chiar în regulă. Este ca un concurs de popularitate: cine are mai mulți prieteni, cine se distrează mai mult ”, spune tânăra, citată de news.yahoo.com.
Pe de altă parte, tinerii mai obişnuiesc să posteze mesaje ironice sau răutăcioase pe „peretele” persoanelor antipatice.