Syd este un ciobănesc german care are trei ani şi de peste un an lucrează împreună cu vameşii români din judeţul Timiş, de la frontiera cu Serbia, la capturarea ţigărilor de contrabandă.
În total, cei zece câini cu care lucrează Vama română în prezent au descoperit, în primele 11 luni ale acestui an, 3 milioane de ţigarete, a declarat Doru Fronea, directorul echipei mobile din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), după semnarea unui protocol de colaborare cu producătorul de tutun JTI România.
În cadrul acestei colaborări, JTI a donat ANV zece maşini şi zece câini care vor fi antrenaţi pentru a putea descoperi ţigările de contrabandă care trec pe la frontierele ţării. Este prima donaţie dintr-un total de 30 de câini şi 30 de maşini, ce vor fi furnizate timp de trei ani.
Trei luni de antrenament la Giurgiu
Stau acasă la stăpânii lor circa trei luni pentru a se obişnui cu ei, apoi sunt antrenaţi în regim cazon, la Giurgiu, timp de alte trei luni.
Aşa ajung câinii aleşi să lucreze alături de angajaţii autorităţii vamale să descopere ţigările de contrabandă în locuri atât de ascunse încât nici scanner-ele nu le găsesc.
Doru Fronea spune că aceşti câini reuşesc să depisteze produsele din tutun în 99% din cazuri. Astfel, ei se dovedesc mai eficienţi decât un scanner şi chiar decât controlul fizic, unde funcţionarul Vămii poate avea sau nu fler.
Un caz care i-a surprins chiar şi pe cei care lucrează zi de zi cu patrupedele a avut loc zilele trecute, când un câine antitabac "angajat" la Otopeni a marcat o geantă în care, după ce a fost verificată, au fost găsiţi 100.000 de euro.
Câinii jucăuşi, cei mai eficienţi "Trebuie aleşi câinii cu spirid ludic. Pentru el totul este ca un joc. El îşi caută recompensa şi ştie că, dacă va găsi ţigările, îşi va primi recompensa", explică reprezentantul ANV.
Cel mai frecvent, sunt alese exemplare din rasele Beagle, Labrador, Ciobănesc German şi Ciobănesc Belgian.
Pentru a învăţa un câine să găsească tutunul, trebuie sacrificate circa patru-cinci cartuşe de ţigări pe zi. Apoi, după încheierea antrenamentului, câinii cu stăpânii lor mai fac în fiecare an câte o săptămână de stagiu "pentru remotivarea câinilor şi pentru reîmprospătarea cunoştinţelor stăpânilor", spun reprezentanţii Vămii.
În ceea ce priveşte centrul de dresaj din România, situat în fosta Vamă Giurgiu, este singurul de acest gen din sud-estul Europei.
Astfel, acolo îşi antrenează câinii antitabac şi vecinii noştri bulgari, potrivit reprezentanţilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
Două din zece ţigări fumate de români, de contrabandă
Fiscul a capturat, în primele 11 luni ale acestui an, 145 milioane de ţigarete, faţă de 120 milioane anul trecut şi 119 milioane în perioada similară din 2008, potrivit lui Doru Fronea.
Totodată, a crescut şi numărul de capturi de la 2.200 în perioada ianuarie-noiembrie 2009 la 5.500 anul acesta.
Un studiu realizat de Novel Research, la comanda producătorilor de tutun, arată că ponderea ţigărilor ilegale pe care le fumează românii a scăzut de la 36% la începutul acestui an până la 21% în luna iulie.