Pentru Andrada Precup (10 ani) şi Alexandru Udinn (16), aceasta a fost cea mai frumoasă excursie. Copiii au simţit pentru prima oară muntele, de care au auzit doar la orele de geografie de la şcoală.
Andrada este nevăzătoare total spre deosebire de Udinn, care poate să vadă parţial cu ajutorul unor ochelari speciali. La doar 10 ani ai săi şi în ciuda handicapului ei, fetiţa emană o forţă neaşteptată şi nu vrea să-şi lase destinul pecetluit de întuneric. Se descurcă foarte bine singură şi, din acest punct de vedere, i-a uimit pe liceenii voluntari care au participat la mini-excursia de la Bran, oferită de firma OPTIBlu, cea care le oferă constant ajutor copiilor cu probleme de vedere din Centrul "Neghiniţă", şcoală pentru copiii nevăzători din judeţele limitrofe Bucureştiului.
Andrada a uimit pe toată lumea, căci, în jumătate de zi, a reuşit să se descurce cu toate treptele, suişurile şi coborâşurile pensiunii Cristomar. Chiar şi aşa, voluntarii ZDT i-au fost ochi şi i-au ghidat paşii în permanenţă. I-au explicat ce sunt munţii, ce culori se găsesc în pădurile stufoase, arhitectura Castelului Bran, cum arată cerul, fâneaţa unde păşteau oile, mugurii de brad şi tot ce întâlneau în cale.
"Visez,nu-i aşa? Chiar sunt la munte? Nu o să mă trezesc la cămin?", a întrebat Andrada după prima zi petrecută la munte. Erau cu toţii adunaţi în sala de mese a pensiunii şi, după ce Marc, unul dintre voluntari, a cântat la chitară secondat cu vocea de Andrada, fetiţa le-a povestit câte ceva despre viaţa ei.
Andrada este din oraşul Slatina, acolo locuieşte familia ei. Pleacă foarte rar din centrul din Bucureşti acasă la mama, tatăl şi sora ei. Spune că a învăţat singură să cânte, de la televizor. Cel mai mult îi place să interpreteze melodia "Buna dimineaţa" a Elenei Gheorghe. E convinsă că muzica va face parte din viaţa ei întotdeauna. A şi dansat relaxată, bătând din palme buze, alături de întregul grup.
Nu numai Andrada a fost uimită de ce descoperea, ci şi ceilalţi membrii ai grupului. Erau pentru prima dată într-un contact direct cu un nevăzător. Au constatat că Andrada, prin atingerea mâinilor şi prin tonul vocii, îşi poate da seama de personalitatea ta. Ildiko Alecu de la OPTIblu i-a cumpărat o omidă din cauciuc, pe care i-a lăsat-o lângă pat, iar atunci când s-a trezit, bucuria fetiţei a fost imensă. A legat o "prietenie" indestructibilă cu "Omiduţa", o purta peste tot cu ea, chiar şi când se spăla.
În clipele de relaxare de după masă, fetiţa de 10 ani dădea frâu liber gândurilor şi le povestea noilor prieteni: "Îmi doresc să ajung cântăreaţă, chiar dacă nu pot să văd, vocea îmi e de ajuns. Îmi doresc şi doi copii, cum sunt eu sora mea, îmi plac mult." şcoală se descurcă foarte bine, chiar dacă mai mult ascultă lecţiile, pentru că acele cărţi speciale, în braille, sunt foarte scumpe. Ştie că şi un laptop special ar putea să o ajute, dar nu şi-l poate permite. Îşi doreşte şi să se poată duce mai des acasă la mama ei şi, dacă s-ar putea, să mai vină la Bran.
Drept mulţumire pentru clipele minunate, Andrada si voluntarii ZDT au compus un cântec pentru cei care au sponsorizat excursia la Bran şi sprijină proiectul "O şansă copiilor de la ţară": creatoarea de modă Maria Lucia Hohan, Hoya, OPTIblu şi clinica Romgermed. Despre Udinn, băiatul parţial nevăzător care a însoţit-o pe Andrada în această mini-excursie, aţi mai cititîn EVZ. El nu este astăzi orb datorită faptului că specialiştii de la OPTIblu şi Hoya au acceptat să facă un control gratuit copiilor de la Centrul "Neghiniţă" şi, acolo unde era necesar, să facă ochelari copiilor. Aşa a fost salvat Udinn, un băiat de la ţară, să nu-şi piardă şi ochiul cu care vede doar în procent de 25%.
Cum puteţi ajuta
Contactaţi echipa "O şansă copiilor de la ţară" la adresa de email contact@ ziaruldelatara.ro sau la numărul de telefon 0730.660.424.
Depuneri în contul RO 89BRDE 445 SV 83 64 147 4450, deschis la BRD, filiala Banu Manta, pe numele Asociaţia Jurnaliştilor Civici, cod SWIFT BRDROBU. CIF 32814287
Donaţiile prin Paypal se fac pe adresa donatii@ziaruldelatara. ro.