EXCLUSIV. Cum au vândut primarii nelegal case naţionalizate. Prejudiciul stabilit până în prezent - aproximativ 2,7 miliarde de lei

Statul este obligat deja să plătească despăgubiri de milioane de lei din cauză că instanțele au anulat contractele de vânzare-cumpărare prin care au fost vândute imobile în baza legii caselor naționalizate. Ale mii de dosare se află pe rolul instanțelor de judecată.

Până în prezent, au fost emise mii de hotărâri judecătorești definitive și irevocabile, prin care au fost anulate contracte de vânzare-cumpărare, potrivit unui document al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietății. „Din centralizarea informațiilor furnizate de prefecturi, reiese că numărul imobilelor înstrăinate în temeiul legii 112/1995 și care fac obiectul unor acțiuni în justiție având ca obiect anularea/constatarea nulității absolute a contractelor de vânzare-cumpărare sau pentru care contractele de vânzare-cumpărare au fost desfințate prin hotărâri judecătorești definitive și irevocabile este de 10.492”, se arată în document. Ministerul de Finanțe ar trebui să dea înapoi 2,7 miliarde de lei În ceea ce privește proprietarii care au cumpărat imobilele de la autoritățile locale, ei ar urma să fie despăgubiți de către Ministerul de Finanțe, potrivit legii. „Valoarea estimativă a acestora este de 2.721.028.845 lei. Facem precizarea că valoarea acestora se va putea majora, având în vedere, pe deoparte, faptul că o parte din prefecturi nu au estimat valoarea actuală a imobilelor, ci au comunicat prețul de vânzare al acestora calculat pe baza prevederilor Decretului 93/1977, ale Decretului-lege 61/1990 și ale legii 85/1992 republicată, neputând să depășească suma veniturilor salariale medii pe economie ale unei persoane pe o perioadă de 20 de ani sau valoarea de impozitare și, pe de altă parte, din cazua faptului că nu s-a stabilit cu exactitate numărul de imobile ce vor face obiectul despăgubirilor potrivit legii 1/2009, întrucât primăriile nu dețin o evidență strictă a acestor imobile”, se mai precizează în act. Ungureanu a decis să blocheze retrocedările timp de șase luni Executivul a decis elaborarea unei noi legi a retrocedărilor, după ce a constat ilegalităţi "grave" la ANRP. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Restituire a Proprietăţilor (ANRP), Dorina Danielescu, susţine că s-au găsit "nereguli grave" în repartizarea pentru soluţionare a dosarelor de despăgubire, fără criterii şi registre de evidenţă. Totodată, Guvernul a decis, ieri, suspendarea pentru o jumătate de an a emiterii titlurilor de despăgubire pentru casele şi terenurile naţionalizate de fostul regim comunist. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a precizat că măsura este necesară pentru "consolidarea" cadrului normativ necesar aplicării legislaţiei în domeniu. „Sunt şi celebrele cazuri speciale, cu diverse adeverinţe emise de medicul de familie şi rapoarte medicale, în care diagnosticele invocate au fost infecţii urinare, fost fumător şi consumator de etanol. S-a mai constatat că dosarele de despăgubire au fost atribuite în vederea evaluării proprietăţilor către aceleaşi 12 societăţi din 34 înregistrate sau către aceiaşi 10 evaluatori persoane fizice autorizate din 53", a explicat Danielescu.  Citiți și: