Cum au sărbătorit românii din Germania Zilele Europei?

În oraşul Neudrossenfeld au avut loc zilele Europei, eveniment organizat sub numele de: "Europa în dialog". Personalităţi politice şi economice române şi germane au fost prezente între 8 şi 10 mai pentru a discuta posibilele oportunităţi de investire în România, dar şi perspectivele bilaterale ce privesc o colaborare între România şi Byern.

La colocviu au fost invitaţi înalţi oficiali din România, printre care Brânduşa Predescu, Consulul General de la München, Ovidiu Gant, Dr. Vladimir Ciobănaşu, Prof. Dr. Nicolae Iordan- Constantinescu şi, nu în cele din urmă, Lazăr Comănescu, Ambasadorul României la Berlin.

După numeroase referate prezentate, unde au fost expuse atât modalităţile de colaborare bilaterală dintre State, a fost menţionat de către preşedintele Guvernului Oberfranken, Wilhelm Wenning, faptul că România se confruntă încă cu probleme grave în domeniul corupţiei.

Lazăr Comănescu, într-o confruntare cu acesta, a afirmat: "Am fost peste şapte ani Ambasador, iar când am încheiat acordul, România a fost de acord cu eliminarea corupţiei, acest lucru fiind şi în interesul nostru. Acest lucru este foarte util şi sunt încrezător. Chiar dacă mai există probleme de rezolvat, ştiu că în scurt timp vom rezolva totul în România. Privind în timp, putem spune că mai sunt lucruri de făcut, văzând pe ce-i din închisori, dar dacă ne uităm la bază, cred că se poate observa că România a făcut progrese mari. Menţionez că suntem conştienţi că mai este mult de muncă.

Am luat deja măsuri, iar când spun acest lucru, mă refer la faptul că acum, de la cel mai mic funcţionar, până la înalţii oficiali au obligaţia de a-şi face declaraţia de avere. Agenţia europeană anticorupţie funcţionează, mass-media românească prezintă toate cazurile şi se fac demersuri pentru stoparea corupţiei în România, acest lucru fiind actual, dezbaterea ce-a mai fierbinte. De asemenea, raporturile Comisiei Europene au fost foarte utile pentru ajutorul combaterii corupţiei române. Referitor la securitatea fiscală, nu vreau să zic că nu avem probleme cu corupţia, cum zic şi englezii nimeni nu este perfect, pot spune că diverse personalităţi din Europa au privit cu interes acele "oaze de fericire" şi cred că am spus totul. Referitor la obţinerea cetăţeniei române, vă asigur că ceea ce s-a spus în mass- media, nu este adevărat. Noi vrem să scurtăm paşii de obţinere a cetăţeniei, dar nu se pune vorba de a acorda cetăţenie în masă, ci individual, după criteriile stabilite de Lege".

Extindere în UE

Problema integrării Turciei în Uniunea Europeană a fost, de asemenea, unul din punctele importante ale zilei, aducând vorbe şi polemici. Poziţia României prin Lazăr Comănescu a fost cât se poate de deschisă, acesta afirmând următoarele: "După părerea mea, faptu că U.E. este o construcţie de succes se datorează şi faptului că şi-a respectat angajamentele, chiar dacă au fost cu întârziere, iar când afirm acest lucru, mă gândec la faptul că în anii '70 se vorbea despre o monedă unică europeană, chiair dacă acest lucru, la aceea vreme părea imposibil.

Vreau ca UE să fie respectată în lume, să fie un actor global, de aceea respectarea angajamentului este important.Este clar că o ţară nu poate intra în Uniunea Europeană dacă nu îndeplineşte unele condiţii, chiar dacă va dura mai mult. Turcia este foarte importantă, în primul rând pentru aşezarea geo-strategică. UE vrea să joace un rol important în Mediterană, deci Turcia este acolo. Cât referitor la Parlament, este foarte importantă intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona. Aceste lucruri trebuie să fie cunoscute de cetăţeni, asta însemnând un efort mai mare din partea Parlamentului şi a mass-media, pentru a înţelege oamenii importanţa acestui Tratat. Uniunea Europeană este o construcţie deschisă către lume. Sunt de acord ca Tratatul de la Lisabona să intre în vigoare, iar acele ţări ce sunt visate să îndeplinească cerinţele şi criteriile cerute. Nu trebuie să uităm că totul trebuie realizat pas cu pas.. Nu putem spune că s-a oprit lărgirea UE".

Pe 9 mai Lazăr Comănescu a primit medalia "Karol IV". În cadrul evenimentului, Comănescu a precizat că este o "onoare că această medalie este oferită mie, unui român, ca o expresie a aprecierii vizavii de ceea ce, îndrăznesc să spun că am făcut în privinţa demersului României de adrerare la Uniunea Europeană şi dincolo de acest lucru, pe care îl văd nu doar ca pe un merit personal, ci ca o expresie a aprecierii a ceea ce înseamnă România ca Stat  membru al Uniunii Europene. Aş mai spune că este vorba şi de o coincidenţă fericită, că această medalie mi s-a oferit în acest an -2009, când sunt douăzeci de ani de la căderea zidului Berlinului, altfel spus, 20 de ani de la începutul drumului spre revenire la normalitate în Europa".   Află mai multe evenimente pe Aşii Români