Cum au îngheţat bulgarii preţul benzinei timp de o lună

Pentru a reduce presiunea scumpirilor repetate a carburanţilor asupra populaţiei, guvernul bulgar a aplicat soluţia îngheţării preţurilor. Însă nu este vorba despre o măsură oficială prin care autorităţile să impună tuturor benzinarilor stoparea majorărilor de preţuri pentru o anumită perioadă.

În acest caz, ar fi fost nevoie de un aviz al Comisiei Europene, aşa cum este necesar în cazul României.

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, legea care prevede îngheţarea unor preţuri în anumite situaţii nu s-a aplicat niciodată în România şi nici într-un alt stat din Uniunea Europeană, motiv pentru care este foarte complicată luarea unei astfel de decizii.

În ceea ce priveşte România, Chiriţoiu a declarat, ieri, la postul public de radio, că legea privind posibilitatea îngheţării preţurilor la carburanţi va fi analizată împreună cu Comisia Europeană şi nu se ştie când s-ar putea aplica.

O soluţie mai puţin complicată

Bulgarii au ales soluţia mai simplă şi mai puţin oficială. Pe 23 martie, guvernul de la Sofia a bătut palma cu ruşii de la Lukoil, liderul pieţei locale de comercializare a carburanţilor, ca, timp de 30 de zile, preţurile din benzinării să rămână neschimbate. Decizia le asigură astfel bulgarilor, timp de o lună, un preţ de 2,36 leva (4,95 lei) pentru un litru de benzină A95 şi de 2,49 leva (5,22 lei)/litru de motorină, în staţiile de alimentare Lukoil.

Cel puţin acesta era angajamentul. Se pare însă că ruşii nu se ţin de cuvânt. La aproximativ două săptămâni de la încheierea acordului, preţurile au început să crească. Pe 10 aprilie, benzinăriile Lukoil din mediul urban cereau 2,38 leva/litrul de benzină şi 2,5 leva/cel de motorină. În afara oraşelor, litrul de benzină a ajuns la 2,4 leva, iar cel de motorină la 2,52 leva, informează DarikFinance.bg.

În timp ce reprezentanţii Lukoil s-au arătat dispuşi să suporte eventualele pierderi economice rezultate din variaţia preţului petrolului, ceilalţi jucători de pe piaţa carburanţilor şi-au manifestat nemulţumirea faţă de această măsură. Ei au declarat că vor continua să stabilească preţurile în funcţie de evoluţia pieţelor, potrivit publicaţiei bulgare Svobodata.com.

Precedentul de la Sofia

Nu este pentru prima dată când autorităţile bulgare au cerut Lukoil să îngheţe preţurile la combustibili. Acest lucru s-a mai întâmplat şi în noiembrie 2005, când ministrul bulgar al economiei de la acel moment, Rumen Ovcearov, a semnat o înţelegere similară cu Valentin Zlatev, şeful Lukoil Bulgaria.

La fel ca în prezent, scopul guvernului a fost să calmeze consumatorii de pe piaţa internă, în contextul scumpirii carburanţilor. Cu toate că memorandumul a fost semnat pentru o perioadă de şase luni, acesta s-a terminat cu blocade la benzinării la numai o săptămână de la parafare.