Cum au împărţit primarii Bucureştiul

Edilii sectoarelor 4, 5 şi 6 şi-au împărţit blocurile de pe mai multe artere. Proprietarii nu vor mai avea acelaşi apartament la două adrese.

Mai mulţi bucureşteni care dorm într-un sector şi se uită la televizor în alt sector vor avea, pe viitor, apartamentele arondate la o singură primărie. Comisia Muncipiului Bucureşti pentru delimitare cadastrală a schimbat, în sfârşit, limitele sectoarelor, după ce şi-a dat seama că mulţi bucureşteni nu ştiu unde să voteze, unde să plătească impozitele şi nici unde să-şi facă buletinele. În această situaţie se află mulţi proprietari de pe bulevardul Unirii şi de pe artera Prelungirea Ghencea. Astfel, după un an de discuţii şi certuri, primarii de sector au ajuns la o concluzie: unii au renunţat la câteva blocuri, iar alţii au câştigat câţiva alegători în plus.

"Ne-am întâlnit pe 14 iulie şi am decis exact cum se vor delimita noile graniţe ale sectoarelor. Uni voiau un parc, alţii nu au vrut să cedeze unele blocuri. Până la urmă, ne-am pus de acord, astfel că nu vor mai fi apartamente cu camerele în sectoare diferite sectoare", a explicat prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

Sectorul 1. Problemele ridicate de sectorul 1 al Capitalei privind delimitarea de sectorul 6 sunt legate de zona Parcului Noica. Liceul de la piciorul Podului Grant şi Parcul Venus au fost soluţionate. Deşi Andrei Chiliman a râvnit la stadionul Giuleşti şi la intersecţia Calea Crângași cu Podul Grant, Comisia a decis ca acestea să rămână în administrarea sectorului 6.

Sectorul 2. Autorităţile locale din acest sector au probleme cu două tronsoane de hotar cu sectorul 3 şi cu comuna Dobro ieşti. "80% din Şoseaua Fundeni este în administrarea noastră, iar restul este în comuna Dobroieşti. Asta, deşi noi salubrizăm artera şi o reparăm. Am cerut ca toată să fie pe raza sectorului 2 al Capitalei", a explicat edilul Neculai Onţanu.

Sectorul 4. Primarul sectorului, Cristian Popescu Piedone, a cedat un cvartal de blocuri, pentru ca locuitorii lor să nu mai fie nevoiţi să alerge de la primăria sectorului 4 la cea a sectorului 5 pentru a se lămuri unde trebuie să plătească impozitele şi taxele. Imobilele cuprinse între Splaiul Independenţei, bulevardul Unirii, Piaţa Operetei şi zona Piaţa Unirii, aflată la nord de tronsonul bulevardul Unirii, vor aparţine sectorului 5.

Sectorul 6. În acest sector, imobilele situate cu faţadele la Prelungirea Ghencea, între strada Braşov şi Linia de Centrură, vor fi în sectorul 6, iar cele cu faţadele la prelungirea Ghencea, la sud, vor fi în sectorul 5.

TERMEN

Harta va fi gata în cinci zile

Specialiştii municipalităţii vor trebui să deseneze noua hartă cu graniţele sectoarelor în cinci zile şi să o trimită primarilor bucureşteni. Potrivit deciziilor luate, graniţa dintre sectoarele 4 şi 5 nu va mai tăia în diagonală bulevardul Unirii ci graniţa va fi sub forma literei L. După ce decizia va intra în vigoare, bucureştenii care "se mută" în alt sector vor trebui să îşi schimbe actele de identitate.

POVESTE

"Alergam să dau explicaţii sectoarelor"

Adriana Nicorescu, proprietara unui apartament în blocul 13 de pe bulevardul Unirii numărul 23, este bucuroasă că, în sfârşit, va avea casa într-un singur sector şi la o singură adresă. Faţa imobilului este în sectorul 4, iar spatele în sectorul 5 al Capitalei.

"Nu mai alerg să dau explicaţii şi să lămuresc autorităţile din cele două sectoare, atunci când îmi vine somaţile de plată a impozitului. Anul trecut am avut noroc că au venit numai de la sectorul 5. Acum doi ani au venit de la amândouă primăriile. Cei care au apartamente cu vedere în amândouă părţile au adrese în două sectoare. Şi fata mea are aceeaşi problemă. Ea are locuinţă în acelaşi bloc", a mai spus Adriana Nicorescu.

"Mi-am făcut buletin în sectorul 5"

Femeia are adresa în sectorul 5 pentru că aşa a vrut, nu pentru că a obligat-o cineva: "M-am dus la Serviciul de Evidenţă al Persoanelor şi nu a fost nicio problemă, m-au primit".

Până una alta, mulţi locuitori ai acestor blocuri, dar şi de pe artera Prelungirea Ghencea, fac mâncare într-un sector şi dorm sau se uită la televizor în alt sector. Doamna Nicorescu doarme într-un sector şi când merge în bucătărie este deja în alt sector.

Ceauşescu a făcut împărţeala apartamentelor

Bucureştiul vechi avea hotarele sectoarelor delimitate de axul drumurilor, adică graniţele erau delimitate de drumuri. Numai că, odată cu demolarea caselor şi cu începerea construirii marilor cartierelor de blocuri, graniţele sectoarelor au trecut prin casele oamenilor. În unele cazuri, noile blocuri au fost ridicate chiar peste fostele străzi, iar regimul trecut nu a mai apucat să modifice delimitarea administrativă.