Cum au evoluat peştii în funcţie de vedere

"Spune-mi în ce culoare vezi ca să-ţi spun cum evoluezi" - aceasta este concluzia unei descoperiri făcute de oameni de ştiinţă elveţieni şi americani. Descoperirea se aplică însă numai în cazul unor specii de peşti din lacul Victoria din Africa, iar modul în care ei văd ar putea fi forţa care îi împinge spre a evolua în noi specii, arată ŞtiinţaAzi.

În mod obişnuit, teoria evoluţiei spune că noile specii se nasc atunci când populaţiile se izolează unele de altele, forţându-le să se adapteze la condiţii de mediu diferite.

Însă acum a fost observat, pentru prima dată, un caz în care o specie se diferenţiază în mai multe specii în ciuda faptului că indivizii locuiesc toţi în acelaşi loc.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la universităţile din Berna, Elveţia, şi din Maryland, SUA. Ei au descoperit că peste 500 de specii proveneau dintr-o singură specie de peşti. Oamenii de ştiinţă au descoperit că speciile se diferenţiau în funcţie de culoarea în care vedeau: cu cât trăiau la o adâncime mai mare, cu atât peştii vedeau în o culoare mai apropiată de roşu şi cu cât trăiau mai la suprafaţă, vedeau într-o culoare mai apropiată de albastru.

Studiul a fost publicat în numărul din octombrie al revistei Nature şi a apărut chiar pe coperta prestigioasei reviste.

Astfel, rezultă că diferiţi indivizi au evoluat pentru a putea vedea la diferite adâncimi. Indivizii ce locuiau la o anumită adâncime vedeau în special o anumită culoare, iar atenţia le era atrasă mai ales de indivizi ai sexului opus care aveau aceeaşi culoare.

În consecinţă, de-a lungul generaţiilor peştii nu se mai reproduceau decât cu indivizi de aceeaşi culoare şi continuau să trăiască la adâncimea respectivă.

Studiul avertizează totodată împotriva poluării lacului, care din cauza activităţii umane devine mai turbulent, afectând vederea peştilor.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi ŞtiinţaAzi.ro.