Cum au ajuns pensiile judecătorilor mai mari ca salariile. ”Noi recunoaștem că este o anomalie”

Judecătoarea Andreea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a declarat, luni, la Cluj Napoca, după bilanțul Curții de Apel Cluj, că pensiile de serviciu ale magistraților au ajuns mai mari ca salariile acestora, după ce Guvernul PSD a modificat modul de calcul a salariilor și a contribuțiilor sociale.

”Totul s-a întâmplat atunci când contribuțiile au trecut de la angajator la angajat, s-a mărit brutul ca tu să nu observi scăderea salariului, să râmâi cu același salariu net. Practic prin acest joc, s-a ajuns la această anomalie pe care noi nu ne-am dorită. Nu am cerut așa ceva. Noi recunoaștem că este o anomalie. Totul se poate rezolva prin modificarea acelui text de lege din Statului Magistratului, și impunerea faptului că pensia nu poate depăși salariul în plată”, a spus Andreea Chiș, membru CSM.

În prezent, pensia unui judecător sau procuror se calculează la un procent de 85 la sută din ultimul salariu brut. Cum salariul brut a crescut cu 30 la sută, pentru a nu fi o scădere pe net, atunci, automat pensia magistraților a crescut peste valoarea ultimului salariu net încasat.

Prezent la discuții, președintele CSM, judecătorul Nicoleta Țînț (foto), a recunoscut situația dar spune că instituția pe care o conduce așteaptă verdictul Curții Constituționale, iar mai apoi de va lua o decizia cu privire la modul viitor de acțiune. ”Situația actuală în care pensia depășește cuantumul salariului a rezultat dintr-o dispoziție legislativă prin care s-a modificat modul de plată a contribuțiilor. Pentru toți magistrații”.