Cum arată viaţa după 100 de ani

Multă cumpătare, linişte sufletească, fără excese sau „prostii“, dragoste, înţelegere şi sport.

Aşa ar trebui să arate reţeta spre o viaţa cât mai lungă. Cel puţin acestea sunt sfaturile a doi bucureşteni de 101 şi 106 ani, cei mai vârstnici din Capitală şi, posibil, din toată România. Ion Drăgoi şi Ana Poppa Dumitru au reuşit să prindă din urmă trei regimuri politice: regalitatea, comunismul şi democraţ ia. Priviţi de cei din jur cu uimire şi invidie, cei doi centenari îndeamnă la cumpătare.

Domnul Drăgoi a împlinit anul trecut 100 de ani. Poate concura la energie şi tonus cu un tânăr de 25 însă. Diferenţa o face „puţina durere din picioare şi un mic diabet“, zâmbeşte larg bucureşteanul, în timp ce strânge mâna primarului sectorului 2, Neculai Onţanu, care „i-a sărbătorit“ ieri pe cei mai vârstnici locuitori ai sectorului.

„M-am născut odată cu Răscoala din 1907“

Ion Drăgoi a muncit până la 70 de ani, a fost înconjurat mereu de tineri şi a căutat liniştea şi pacea sufletească în cei 62 de ani de căsătorie cu Maria. Cei mai frumoşi din viaţa lui. „Să nu bei, să nu fumezi, să faci sport şi să te împaci cu fetele, aşa am făcut eu“, zâmbeşte ştrengăreşte bătrânul la amintirea furorilor pe care le făcea în timpul ceaiurilor dansante.

„Am fost un dansator de elită, tangou, vals, boston, la Athénée Palace, Cercul Militar, cine mai era ca mine?!“, îşi aminteşte acesta. Anul trecut, domnul Drăgoi şi-a sărbătorit 100 de ani pe malul mării, la Balcik. Când a mers să-şi reînnoiască buletinul, a devenit vedetă în secţia de poliţie. Acum are card de identitate valabil până în 2067. Anul acesta, merge la Rucăr, la nişte prieteni, şi aşteaptă 3 septembrie 2008, „ca să mai adaug un băţ lângă un zero, să ţină de urât“.

Cel mai vârstnic român

Aşezată cuminte pe fotoliul din sufragerie, Ana Dumitru Poppa îşi duce pe umeri greutatea celor 106 ani de viaţă. Posibil unul dintre cei mai vârstnici români, doamna Ana este mai tânără cu 10 ani decât o femeie din Ecuador care, anul trecut, a fost înscrisă în Cartea Recordurilor ca fiind cea mai bătrână persoană din lume. Ascultă la radio sau televizor, îşi petrece timpul cu fiica şi, până acum ceva ani, croşeta. Cu vârsta însă, au început să o lase simţurile.

„Nu mă gândeam că o să ajung vârsta asta. Când eram tânără mă uitam pe stradă la bătrâni şi spuneam: «Vai, săracii de ei!»“, îşi tremură vocea bătrâna care s-a născut în 1902, în comuna Robeşti, judeţul Buzău. Povesteşte despre nepoţi, strănepoţi şi unicul copil cu o seninătate şi o claritate în gânduri care dezarmează instantaneu.

„Am fost tot timpul ocupată, nu am stat deloc, poate de asta am trăit atât. Dar eu mă rog în fiecare seară şi-l întreb pe Dumnezeu: cât oare o să mă mai ţină pe pământul ăsta?“.