Cum arată noul plan de salvare pentru Grecia

Guvernele statelor din zona euro au ajuns la o înţelegere preliminară în privinţa unui nou pachet financiar pentru Grecia, care va consta în contribuţii de circa 30 de miliarde de euro din partea creditorilor Greciei din sectorul privat, potrivit Wall Street Journal.

Cele 17 guverne din zona euro vor cere creditorilor Greciei să prelungească scadenţele datoriei pe termen scurt şi mediu, un proces care ar putea începe încă din luna iulie, după ce miniştri de finanţe aprobă noul pachet de ajutor pentru Grecia, în întâlnirea de pe 20 iunie.

Totodată, guvernele vor oferi Greciei o nouă finanţare, prin intermediul Facilităţii de Stabilitate Financiară Europeană, un fond de salvare. Dar această facilitate va fi oferită cu condiţia ca băncile, fondurile de pensii şi alti creditori care deţin în portofolii bonduri greceşti să accepte să le înlocuiască cu bonduri pe scadenţe mai lungi, pentru a preveni astfel blocajul financiar în care ar putea intra Grecia în următorii 3 ani.

"Investitorii privaţi au tot interesul să accepte pentru că, în caz contrar, Grecia întră în incapacitate de plată", a spus un oficial european.

Oficialii spun că una din condiţiile pentru acordarea noului pachet financiar va fi şi ca ţara să ia măsuri adiţionale, cum ar fi scăderea cheltuielilor bugetare şi obţinerea a aproximativ 50 de miliarde de euro din vânzarea de bunuri publice.

Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Inetrnaţional estimau în februarie că Grecia va avea nevoie de finanţări pe termen lung în valoare de 44 de miliarde de euro, în 2012 şi prima jumătate a lui 2013. Oficialii nu au discutat cuantumul ajutorului care va fi oferit de fondul de salvare, în completarea celor 30 de milarde de euro care sunt aşteptaţi de la creditorii privaţi.