Cultura vinului are rădăcini puternice la noi în țară. Fie că este vorba despre producția comercială sau viile lucrate de oamenii de la sate, vinul românesc a strâns o mare popularitate la nivel european după revoluție și mai ales începând cu anii 2000.
Cele mai populare podgorii se află în județul Prahova, numit de către specialiști și „patria vinului roșu”. În ultimii ani s-au făcut eforturi substanțiale pentru a se crea o rută cât mai concretă a Drumului Vinului din România. Scopul este de a promova producția locală alături de obiective turistice importante de la noi din țară.
Drumul Vinului are o poveste de aproximativ 2.000 de ani în spațiul carpato-danubiano-pontic, încă de pe vremea romanilor. În ziua de astăzi puteți vizita o mulțime de crame faimoase la nivel local, dar și internațional, pentru a degusta soiuri de vin apreciate și recunoscute. Astăzi o să vă prezentăm o rută care poate fi atinsă într-o zi, două, cu mașina. Distanțele nu sunt mari, doar că fiecare vizită la o cramă poate dura câteva ore, iar când vine vorba despre degustarea unor băuturi locale, nu este loc de grabă.
Un traseu de o zi pe Drumul Vinului
Potențialul turismului în zonă este foarte ridicat. Într-o distanță de 40 de kilometrii am identificat 6 locații importante din județul Prahova, printre cele mai mari crame. O mare parte din ele s-au ridicat și dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene, iar altele s-au modernizat pentru a-și aduce mijloacele de producție la cele mai actuale standarde.
Mai este totuși un singur lucru de menționat – o persoană nu va putea, din păcate, să deguste vinurile. Este vorba despre cel care va purta greul călătoriei în spate pe acest traseu excepțional – șoferul. Din păcate, el o să se bucure doar de peisaje și povestea cramelor și podgoriilor, nu și de soiurile minunate de vin produse.
În zonă există trei stații de alimentare Rompetrol: una în Orașul Urlați, una în Satul Loloiasca, Comuna Tomșani și încă una în Mizil. Cel mai bine ar fi ca după ce alimentați cu carburant să vă faceți și un stoc special pentru șofer, care va suporta greul drumului fără a putea să ia contact cu lumea prahoveană a vinului. Fie că este vorba despre o cafea, un fresh de portocale sau un sandwich de mâncat între crame, aceste stații vor putea fi un loc de refresh pentru „conducătorul misiunii”. Aflați mai multe detalii și promoții descarcând aplicația, disponibilă pe android si iOS.
6 locații ce pot fi vizitate într-o zi
Un traseu popular începe de la Crama Basilescu, de lângă orașul Urlați, și se încheie în Tohani, la 45 de kilometri distanță. Crama Basilescu are o istorie și o tradiție de peste 100 de ani în spatele său. Programul de degustare începe de la 10 dimineața, iar cele mai populare soiuri sunt Chardonnay, Sauvignon Blanc, Fetească Neagră sau Busuioaca de Bohotin. Branduri populare ale cramei sunt Gama Golem, Îngeri din Micul Paris și Eclipse.
Următorul pas în călătorie o să vă ducă la Valea Urloii, pe Domeniile Urlați, la doar 7 kilometri distanță. Aici tradiția vinului datează încă din secolul al XV-lea, iar disponibile pentru degustări sunt vinurile Incantation, Trei Pești, Domeniile Urlați, La Origine și Zzpelin.
De la Domeniile Urlați până la Crama Ceptura și Crama Rotenberg sunt alți 5 kilometri. Pentru pasionații mersului pe jos, aceste trasee pot fi realizate fără probleme și la pas. Cazările din zonă încep de la 150 de lei pe noapte. Cramele Rotenberg se întind pe o suprafață de 18 hectare plantații de viță de vie, fiind situată între comunele Ceptura și Fântânele. Cel mai vechi vin care poate fi cumpărat este Rotenberg Clasic, anul 2006, iar degustările încep de la ora 10:30.
Crama Serve Ceptura a fost înființată la începutul anilor 1990 de către Guy de Poix, creatorul brandurilor Vinul Cavalerului și Terra România. A pus bazele cramei în anul 1994, fiind printre primii străini ce au investit după revoluție în vinul românesc. Domeniul cramei este de peste 100 hectare în Ceptura și Cogealac, Constanța. Aici turiștii se pot bucura de vizitarea viei, povestea domeniului și degustare de vinuri din gamele fondate de Guy de Poix.
De la Crama Ceptura până la Budureasca sunt 10 kilometri. Este una dintre cele mai moderne crame din zonă, fiind și unul dintre cele mai recente proiecte locale. Cu o suprafață de 275 hectare de vie proprie a fost finalizată în anul 2012. Spre degustare se oferă cele mai bune vinuri, iar spre vânzare se oferă o gamă variată de soiuri: Tămâioasă, Busuioacă de Bohotin, Cabernet Sauvignon, Merlot, Rose, Fume, etc.
Traseul se încheie la Tohani, o podgorie ce a fost pentru prima dată atestată printr-un document în anul 1773. Terenul pe care astăzi se află a aparținut Principelui Nicolae al României, fratele lui Carol al II-lea, care s-a căsătorit cu o tânără ce nu făcea parte din nobilime la Biserica din Tohani. Pe lângă vinurile românești și internaționale ce pot fi cumpărate sau degustate veți putea scăpa, pentru un scurt timp, din realitatea zilnică și veți descoperi un pământ plin de istorie și însemnătate pentru cultura vinului românesc.