Cum ar trebui să fie o mașină sigură?

Examinarea și cunoașterea caracteristicilor de siguranță ale unei mașini sunt unele dintre cele mai importante lucruri

Cele mai importante elemente de siguranță din vehiculul tău pot include atât dotări mai recente, cum ar fi frânarea automată de urgență și detectarea unghiului mort, cât și cele mai tradiționale, cum ar fi airbagurile și sistemele de frânare antiblocare. În cazul unui accident, câteva componente esențiale pot oferi o siguranță suplimentară.

Majoritatea mașinilor noi și second-hand vin standard cu o serie de caracteristici de siguranță

În prezent, majoritatea mașinilor pe care le cumperi sunt echipate standard cu unele dintre cele mai importante măsuri de siguranță. Prin urmare, chiar dacă nu poți achiziționa un autovehicul nou-nouț cu cea mai nouă tehnologie, este posibil ca vehiculul tău să includă totuși mai multe elemente de siguranță, care îți vor oferi o mai bună siguranță rutieră.

1. Centurile de siguranță

Centurile de siguranță sunt un element de siguranță bine cunoscut, obligatoriu prin lege în toate automobilele. În cazul unui accident, acestea au rolul de a te ține în siguranță pe scaun, indiferent dacă ești șofer sau pasager și se recomandă utilizarea lor și de către pasagerii de pe bancheta din spate. Pentru a scădea pericolul de rănire, centurile de siguranță ajută la distribuirea forței de impact între părțile mai puternice ale corpului.

2. Airbagurile

Airbagurile sunt realizate pentru a proteja pasagerii în momentul impactului cauzat de coliziuni și sunt obligatorii prin lege. Prin umflarea lor pentru a proteja corpul de întregul impact al unui accident, acestea pot reduce șansele de a suferi o vătămare majoră. Airbagurile oferă, de obicei, protecție suplimentară pentru pasagerii de pe scaunul din față.

3. ABS (frâne antiblocare)

Scopul frânelor antiblocare este de a împiedica blocarea roților atunci când se aplică o presiune puternică asupra frânelor. Acest lucru ajută la menținerea controlului asupra vehiculului și evitarea potențialelor coliziuni. În mai multe țări, ABS nu este obligatoriu din punct de vedere legal, deși este accesibil pe scară largă ca element de siguranță opțional.

4. ESC sau controlul electronic al stabilității

Controlul electronic al stabilității, o altă caracteristică de siguranță opțională, te poate ajuta să păstrezi controlul vehiculului tău în situații dificile, precum condusul pe drumuri ploioase. Acest mecanism menține mașina pe traseul prevăzut prin aplicarea automată a frânelor la fiecare roată în parte.

Opțiunile de siguranță mai avansate pot fi oferite de cele mai noi caracteristici de siguranță

Caracteristicile de siguranță care se regăsesc astăzi în autoturisme au avansat semnificativ, încorporând tehnologii moderne pentru a oferi și mai multe opțiuni de reducere a șanselor de accident.

Printre cele mai importante elemente de siguranță pe care trebuie să le cauți la mașinile moderne se numără:

  • Camera pentru mersul cu spatele;
  • Avertizarea asupra unghiurilor moarte;
  • Alerta de coliziune frontală;
  • Frânarea de urgență care funcționează automat;
  • Avertizarea de părăsire a benzii de rulare;
  • Asistența la menținerea benzii de rulare.

Chiar dacă aceste dotări pot reduce riscul de rănire în cazul unui accident de mașină, trebuie să conduci întotdeauna în stil defensiv și cu o mai mare vigilență asupra împrejurimilor. În plus, cu toate că beneficiați de protecție datorită acestor dotări, accidentele se pot produce în continuare în mașini cu sau fără aceste măsuri.

Siguranța este cel mai important factor de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un automobil, iar achiziționarea unui model fiabil și sigur te va ajuta să garantezi securitatea mașinii tale. Pentru a face alegerea potrivită pentru tine poți apela la instituții financiare specializate care te pot ajuta cu credite de mașini în rate. Astfel, ai posibilitatea să te bucuri de un nou autovehicul chiar în aceeași zi în care aplici, bucurându-te de mobilitate și flexibilitate financiară.