Folclorul oltenesc aduce unei românce din Italia, rezidentă în regiunea Marche, lângă Ancona, apreciere din partea comunităţii în care locuieşte. Unul dintre visele Veronicăi Şteoleacă este să poată înregistra un disc, iar prin intermediul acestuia să ofere italienilor frumuseţea muzicii populare româneşti.
Veronica a venit în Italia acum patru ani. A plecat din România la vârsta de 32 de ani, într-un moment în care decizia sa a fost unica soluţie la problemele financiare. Originară din Caracal, a lăsat "Oltenia sa iubită" pentru a-şi încerca norocul la muncă în străinătate.
“Dacă m-ar fi întrebat cineva cu câţiva ani înainte dacă vreau să părăsesc Oltenia mea iubită pentru a lucra printre străini, i-aş fi răspuns că se înşeală enorm. Din păcate, lipsa locurilor de muncă, greutăţile financiare şi probleme personale m-au făcut să ajung în Italia. Dar împrejurările mi-au fost favorabile, pentru că am cunoscut o româncă, căsătorită cu un italian, care mi-a promis că îmi găseşte de muncă fără probleme. Aşa a şi fost, iar după numai trei zile de la sosire am început să lucrez la o familie”. Dragostea pentru dansul, cântecul şi portul popular a avut-o de mică. A participat la diferite manifestări culturale, încă de pe vremea şcolii. S-a înscris în grupuri de dansuri populare, iar, mai apoi, descoperind că are şi o voce plăcută, a început să cânte.
Maria Ciobanu, un model “Am început să particip la diferite spectacole încă de la grădiniţă, iar în timpul şcolii am mers la foarte multe manifestări organizate în cadrul acţiunilor de sfârşit de an sau chiar la cele de tipul Cântarea României. Oricum, pe atunci se făceau mult mai multe spectacole de acest fel, iar cântecul şi dansul popular erau la loc de cinste. Acum, mai ales în ultimii ani, manelele domină şi strică tot ce este vechi şi autentic. E greu să te mai afirmi cu muzica autentică. Cred că mai repede eşti apreciat, aici, în Italia, decât acasă în România”.
Ultima participare la un festival important de muzică populară a avut loc acum şase ani. "La festivalul Flori de primăvară, împreună cu alţi tineri cântăreţi, am reuşit să facem un adevărat show. De atunci nu s-a mai organizat mai nimic, iar eu, în ultimii patru ani, am fost în Italia. Oricum, nu scăpam prilejul de a răspunde invitaţiilor de a cânta la nunţi, botezuri sau diferite petreceri. Nu o făceam pentru bani, cât pentru dragostea de a cânta".
Venirea în Italia nu a îndepărtat-o de marea sa pasiune şi, ori de câte ori are posibilitatea, cântă mai ales din folclorul oltenesc. Bătrâna pe care o asistă s-a îndrăgostit de muzica românească şi de multe ori îi cere Veronicăi s-o mai înveţe câte un pas de dans. "Când pot, mai cânt. M-a auzit şi bătrâna pentru care lucram mi-a cerut să-i cânt şi ei. I-au dat şi lacrimile. Am simţit că îi place cu adevărat. Când ne mai uitam pe posturile româneşti de muzică era foarte atentă şi asculta cu plăcere. Am rămas surprinsă când m-a rugat s-o învăţ şi pe ea paşii de dans", povesteşte Veronica. Artista pe care o admiră este Maria Ciobanu. "Este cântăreaţă pe care eu o consider perfectă. E o adevărată profesionistă". O competiţie neloială între folclor şi manele
Veronica e hotărâtă să se stabilească definitiv în Italia. S-a înscris la cursuri de pregătire profesională pentru asistenţa socială. "M-am înscris la nişte cursuri pentru asistenţa profesională a bătrânilor, întrucât e greu să găseşti un serviciu bun, cu program şi plătit cum trebuie. Oricum, sunt hotărâtă să rămân în Italia şi nu vreau să muncesc la negru sau pe bani puţin. Din păcate, multe românce sunt constrânse să lucreze 24 de ore din 24, fără contracte".
Pentru că partea financiară s-a îmbunătăţit, Veronica poate acum să-şi îndeplinească şi visul, de a înregistra un disc. "Pentru a-mi înregistra un album este nevoie de bani şi de timp. Am luat legătura cu unele case de înregistrări din România şi mi-au spus că îmi trebuie minim 5.000 de euro şi cam o lună de zile pentru a putea scoate discul. În Italia cred că aş putea să-l pun în vânzare chiar dacă şi aici manelele sunt ascultate de cei mai mulţi". În ultima perioadă, Veronica participat la mai multe acţiuni organizate de Consulatul Onorific din Ancona şi este încântată că în cadrul grupului "Marche-România", format acolo de curând, s-au pus bazele unui spectacol de muzică şi dansuri populare. "Sunt optimistă în ceea ce priveşte acţiunile începute la Ancona, în cadrul consulatului. Doamna Eugenia Moroşanu, maestră de balet şi de dans popular, a pus bazele unui grup de dansuri şi cântece populare, la care voi participa cu mare plăcere". Andi Rădiu, Corepondenţă din Italia