Taxa pe bacşiş, ca alternativă la creşterea TVA, şi taxe mari pentru proprietăţi, sunt variantele pe care actorul Mugur Mihăescu le propune autorităţilor.
Mugur Mihăescu a intrat în business acum câţiva ani, când un prieten l-a cooptat ca partener într-o afacere. Apoi a pornit business-uri pe cont propriu, în imobiliare şi HoReCa. Ulterior, l-a atras spre afaceri şi pe fratele său, care, spune actorul, ştie să ţină "sub respect" tot ce înseamnă costuri şi optimizări.
În anul de criză 2010, Mihăescu spune că s-a descurcat bine. A obţinut atât profit, cât şi creşterea cifrei de afaceri. "Cel mai bun lucru în criză este să investeşti, să pui banul la lucru. N-am avut această frică, n-am ţinut hârtiile (bancnotele - n.r.) să dorm cu capul pe ele şi să tremur la gândul ce se întâmplă mâine", spune actorul, de formaţie inginer.
Vorbind despre business-ul propriu, are speranţe de mai bine. "S-ar putea să intru la contribuabilii mijlocii peste un an un an jumate". În primul semestru din 2011 câştigul l-a reinvestit în consolidarea localului din Centrul Vechi, zonă în care riscul seismic este pronunţat. A investit chiar dacă nu primeşte scutire de impozit pe profit: "Se acordă doar dacă investeşti în utilaje. Nu şi dacă vrei să faci consolidare sau reamenajare spaţiu. Poţi considera o parte din cheltuieli amortizare, dar atât". Deşi neconsolidate, clădirile din Centrul Vechi au chirii ucigătare, pentru că proprietarii, când au văzut că merge business-ul, au zis "hai, peste noapte, să câştigăm nişte bani nemunciţi", spune Mihăescu. În curând ar vrea să pornească o campanie, ca să nu se mai dea autorizaţie de funcţionare dacă clădirea nu este asigurată împotriva riscului seismic.
A investit şi în cealaltă afacere, magazinul Muzica, din Capitală, un spaţiu care trebuie mereu reînnoit pentru că "nu poţi să faci într-un sat clădire de birouri, dar nici în mijlocul unor clădiri de birouri târg de animale".
Cum ar schimba sistemul de impozitare
Întrebat ce ar fi de schimbat în sistemul de taxare românesc, spune că s-ar putea umple tiraje întregi cu idei de reformă.
EVZ: Ce ar mai trebui să se facă pentru mediul de afaceri? Mugur Mihăescu: Hai să taxăm proprietatea. Primul lucru pe care l-aş face eu, ca stat: 5% impozitul pe dividende, 10% impozitul pe profit, 12% TVA-ul, sau poate 9% sau poate 6%. În rest, toate proprietăţile să plătescă. Proprietatea este ban care nu circulă, ban blocat. Or, tot interesul meu într-un mediu concurenţial este să pun banul să ruleze. Eu aş impozita proprietăţile de 100 de ori mai mult, unele dintre ele de 200 de ori şi de 1.000 de ori dacă este nevoie. Ai vila asta şi plăteşti 1.000 de euro impozite pe an? Nu, plăteşte 20.000 de euro.
Dar aţi blocat banii în maşini scumpe... Le-am vândut, pentru că mi-a trecut boala asta. Nu mă maturizasem suficient la momentul ăla. Nu spun nimănui să nu-şi ia - faceţi-vă visul, dar costă. Dar pregătiţi-vă să vă coste, să vă ardă să nu vă vedeţi. Mai bine faceţi cu altceva cu banii. Ăsta e sfatul meu.
Iar taxa pe valoare adăugată (TVA)? I-am rugat – nu măriţi TVA-ul la 24%, cel puţin în industria HoReCa, pentru că atacaţi consumatorul. În schimb, fiscalizaţi bacşişul. Ieşi tot acolo, dar nu mai ataci consumatorul. Omul oricum lasă bacşis. Din acei 15% bacşis, statul putea lua impozit de 16%.
Pe evaziune ce ar mai trebui făcut? Exact ce am spus: impozite de 5%, 10%, 12% şi nu mai e evaziune.
Cum vedeţi situaţia din agricultură? Eficienţa noastră mare nu este în agricultură. Ca să am eu bani să pot investi în agricultură trebuie să cresc serviciile. Agricultura noastră nu ştiu cât reprezintă la ora actuală, 4% - 7% din PIB (produs intern brut - n.r.), oricum, mult faţă de alte ţări europene.
În schimb, suntem deficitari la servicii, care au o pondere mult mai importantă în economie. Avem 50% din servicii în PIB, iar dacă le cresc cu 10%, pot aduce o creştere de 5,5% (pentru economie, PIB - n.r.), deci cât agricultura.
Iar industria? Hai însă să ne băgăm însă pe energie. Să fim băieţi şmecheri. Avem obiectivul acela de la Tarniţa, pe care precis or să-l vândă, cum au vândut şi Roşia Montană, şi Petrom-ul, şi tot. Hai să facem comerţ cu energie, să o cumpărăm noaptea la 50% şi o vindem ziua. "Cel mai bun lucru în criză este să investeşti, să pui banul la lucru. N-am avut această frică, n-am ţinut banii.“ MUGUR MIHĂESCU, om de afaceri
CRIZA GLOBALĂ
"Mi-e frică de capitalul chinez"
Mugur Mihăescu spune că se teme de o nouă criză financiară globală. "Mi-e frică de capitalul chinez. Pentru că dacă se apucă să facă tot ce vor să facă, adică să bată monedă pe aur, atunci vom fi duşi".
În opinia sa, cea mai bună soluţie pentru Grecia ar fi să iasă din zona euro. Făcând o comparaţie între Grecia şi România, spune că putem considera că suntem stat independent "cât încă mai avem moneda leu. Când vom avea moneda altora, dispărem de pe hartă".
De altfel, ca unitate monetară, Uniunea Europeană, respectiv zona euro din cadrul acesteia, nu e făcută să reziste. "Poţi să faci o uniune comercială, dar europenii nu sunt proşti să cadă în plasa acestei încercări de a subjuga prin forţa financiară", spune actorul.
În opinia lui Mihăescu, România nu joacă niciun rol pe scena mondială. "Suntem zero, pentru că nu am ştiut să ne impunem un rol. Dovadă că nu ne priveşte nimeni, că stricăm relaţia şi cu Rusia. Când toţi îi pupă pe ruşi noi ne gândim să le dăm în cap".
În opinia sa, România a acceptat regulile europenilor şi nu are habar ce înseamnă să fii tratat ca partener. "Pentru că dreptul de partener trebui să ţi-l câştigi".
Prestaţia guvernelor din 1989 până acum i se pare lamnetabilă. "Cum să le ceri indivizilor ăstora să ne conducă. Totuşi, vine o generaţie cât de cât, cei de 40 de ani, care au prins alte vremuri".