Nimic nu este mai important decât bunăstarea noastră. Aici ne referim la ce fizică, însă și la cea mentală, sufletească. Este crucial că ceea ce simțim să nu ne afecteze în mod negativ.
Dacă acest lucru se întâmplă, vom vedea că tot ce facem va părea că nu are sens. De acest aspect se ocupă psihologia. De fapt, cuvântul vine de la “psyche” și “logos”. Dacă ultimul înseamnă știință, primul însemna “suflet”. Durerile ascunse în sufletul nostru ne pot afecta mai mult decât credem.
Din acest motiv, când avem o nemulțumire, cel mai bine este să mergem la un specialist. Psihologul este cel mai bun aliat al nostru în această luptă. Totuși, adesea avem probleme în a găsi unul bun. Sunt mulți psihologi, mai ales în capitală. Că să știi cum îl găsești pe cel potrivit, trebuie să ții cont de câteva aspecte.
Definirea nevoilor tale pentru sănătatea mentală
Nu trebuie să știm exact ce ne frământă. Dar trebuie să conștientizăm că avem o problemă. Pentru a alege un psiholog bun, mai ales în Capitală, trebuie să-ți identifici nevoile specifice. Poate te confrunți cu anxietate, depresie, probleme de relație sau dificultăți în gestionarea stresului. Este esențial să înțelegi ce tip de suport psihologic cauți.
Unii psihologi se specializează în terapii cognitiv-comportamentale. Alții îți pot oferi terapie de familie sau consiliere individuală. Cunoașterea nevoilor proprii îți va permite să alegi un profesionist care să fie pregătit să te ajute eficient. Dacă nu ești sigur ce tip de terapie ți se potrivește, discută cu medicul de familie. Mai mult ca sigur îți va recomandăm un psiholog cabinet Bucuresti.
Trebuie să te gândești la frecvența sau durata ședințelor de terapie de care vei avea nevoie. Dacă vorbim de o criză majoră, poate fi necesar un program mai intens. Problemele cu rezolvare pe termen lung pot necesită întâlniri săptămânale. Identificarea clară a nevoilor te va ajută să-ți setezi așteptări realiste.
Evaluarea psihologilor disponibili în Capitală
Nu poți merge la primul specialist de care ai auzit sau pe care l-ai găsit pe net. Poate că deja bănuiești ce se întâmplă cu tine. Ar trebui să vezi ce psihologii sunt disponibili în București.
Există numeroase platforme online care oferă liste cu cei acreditați. Aici poți citi recenzii sau evalua experiențele altor pacienți. Asigură-te că cel pe care îl alegi este autorizat de Colegiul Psihologilor din România. Astfel poți fi sigur că practicianul respectă standardele profesionale, dar și etice. Verifică, dacă e necesar, toate informații pe site-urile oficiale ale organizațiilor profesionale.
Nu te baza doar pe recenziile online sau pe recomandările primite. Dacă ai prieteni sau membri de familie care au urmat terapie, cere-le părerea. De asemenea, ia în considerare și reputația clinicii sau cabinetului. Unele locații au o abordare mai axată pe un anumit tip de terapie sau probleme. Întotdeauna evaluează ce ți se potrivește cel mai bine.
Compatibilitatea cu psihologul este importantă
Nu contează dacă are cele mai bune recomandări. Psihologul poate fi foarte bun, cu rezultate remarcabile. Mai este însă un aspect care nu ține de recomandările celorlalți. Este vorba despre relația dintre tine și el.
Totuși, cei cu recomandări bune știu și cum să “construiască” o asemenea legătură. Compatibilitatea personală joacă un rol esențial pentru a te simți confortabil. Până la urmă îți vei împărtăși cu el gândurile, emoțiile. Înainte de a lua o decizie finală, poți programa o ședință “pilot”. Așa vei vedea dacă te simți în largul tău cu specialistul. În cadrul acestei întâlniri, vei putea să observi modul în care psihologul răspunde nevoilor tale.
Nu uita că această compatibilitate nu trebuie să fie doar emoțională. Trebuie să fie și profesională. Stilul, abordarea psihologului trebuie să rezoneze cu felul în care îți dorești să-ți tratezi problemele. Dacă crezi că nu există o conexiune bună după primele ședințe, nu ezita să cauți altceva. Nu trebuie să simți vină sau rușine.
Accesibilitatea cabinetului psihologic față de locația ta
Nu este niciun secret al faptului că suntem o societate ocupată. De aceea, timpul este foarte important pentru noi. Când căutăm un psiholog, locația cabinetului poate fi la fel de importantă ca și restul aspectelor. Bucureștiul este un oraș mare, iar timpul petrecut în trafic poate deveni un factor stresant în sine. Alege un psiholog al cărui cabinet este accesibil pentru tine.
Poate fi aproape de locul de muncă, de casă sau de un mijloc de transport în comun. De asemenea, verifică orarul de lucru al psihologului. Dacă ai un program încărcat, ai nevoie de un specialist care este flexibil sau face terapie în weekenduri. Acesta va facilita integrarea ședințelor de terapie în rutina ta zilnică.
Prețul trebuie să fie unul acceptabil
Nu putem nega faptul că, uneori, a merge la psiholog poate fi costisitor. Pentru mulți, poate reprezenta o investiție financiară semnificativă. Deci, este esențial să iei în considerare costul ședințelor de terapie. În București, prețurile pot varia semnificativ în funcție de specializarea psihologului sau locația cabinetului. Stabilește un buget realist înainte de a începe terapia.
Trebuie să te informezi despre prețurile practicate de aceștia. Întreabă dacă există posibilitatea de a plăti în rate sau dacă se poate deconta prin Casa de Asigurări. Unele clinici oferă pachete de ședințe la un preț redus. Poate fi o opțiune avantajoasă pe termen lung.
Confidențialitatea specialistului în raport cu pacienții
Cum spuneam, atenție mare când alegi! Psihologul pentru care optezi trebuie să respecte regulile etice impuse de profesie. Confidențialitatea este unul dintre cele mai importante principii.
Asigură-te că informațiile pe care le împărtășești în cadrul ședințelor de terapie rămân private. Discută despre politică cabinetului în ceea ce privește confidențialitatea. Sănătatea mentală este un subiect sensibil. De aceea, este esențial să te simți în siguranță pentru a discuta liber cu psihologul tău.