Este ales cu precădere pentru durabilitatea și versatilitatea sa, însă se enumeră printre opțiunile cele mai accesibile din punct de vedere financiar.
Linoleumul se folosește ca soluție de acoperire a podelelor din locuințe sau din spații comerciale ori profesionale încă de la începutul anilor 1860. Este ales cu precădere pentru durabilitatea și versatilitatea sa, însă se enumeră printre opțiunile cele mai accesibile din punct de vedere financiar. Ceea ce majoritatea oamenilor nu știu este că linoleumul oferă o serie de beneficii dincolo de aceste detalii. În rândurile de mai jos vei găsi un ghid al cumpărătorului, precum și cele mai importante cinci avantaje ale alegerii unei pardoseli din linoleum.
Cum alegem un linoleum de calitate
Pentru a te sigura că faci o alegere informată și că vei primi calitatea așteptată pentru bugetul alocat, trebuie să ai în vedere câteva aspecte importante.
-
Grosimea. Cel mai gros linoleum este, de asemenea, cel mai scump, așa că ia în calcul nevoile tale și decide în mod realist grosimea necesară. Cu cât izolarea termică și fonică, precum și durabilitatea în timp sunt criterii prioritare, cu atât mai mult se recomandă o pardoseală mai groasă.
-
Rezistența. În funcție de materialele folosite în producția lui, linoleumul poate conține diferite materiale, care îi îmbunătățesc rezistența în timp la o utilizare continuă. Recomandarea este să alegi un material din fibre naturale, pentru o durabilitate crescută.
-
Montarea. Asigură-te că podeaua este dreaptă și fără denivelări, pentru că dacă acestea există, podeaua trebuie reșapată pentru a fi nivelată. Dacă o pardoseală din linoleum nu este montată pe un plan drept, se va deteriora în timp prin frecare și vor apăra rupturi la suprafață. Linoleumul trebuie să se poată monta cu ajutorul unui lipici special, iar toate unelte necesare să existe în kit-ul de montare.
Top 5 avantaje ale linoleumului
Pardoseala din linoleum este o alegere prietenoasă din mai multe motive, iar următoarele sunt în top 5:
-
Este ușor de întreținut și are o durată lungă de viață. Se curăță cu ușurință și nu are fibre în care murdăria poate intra, fiind un material antibacterian, astfel încât nu necesită curățare în profunzime. Întreținerea facilă îi oferă o perioadă de utilizare lungă, pentru că îl poți menține ca nou mult timp!
-
Rezistența la umezeală. Dacă este montat corect, linoleumul nu se degradează la apariția umezelii, datorită materialului care nu permite pătrunderea apei în interiorul fibrelor.
-
Este disponibil într-o gamă variată de culori și modele. Poți alege dintr-o mulțime de posibilități cromatice, dar ai și varianta unei pardoseli din linoleum care imită ale tipuri de podele - lemn, marmură, gresie, etc.
-
Rezistă la acțiunea focului. Linoleumul este fabricat din surse naturale ca uleiul de in solidificat și praf de rumeguș, iar lianții acestor materiale, folosiți în procesul producției, asigură o rezistență ridicată la surse de foc.
-
Este un bun izolator termic si fonic. La grosimi mai mari, un linoleum de calitate poate să ofere o izolație termică și fonică suplimentară, pentru că amalgamul de compuși ajută la absorbția șocului fonic, precum și la menținerea temperaturii ambientale.
Linoleumul este o alegere eco-friendly!
Denumirea linoleum reflectă rădăcinile naturale ale produsului, provenind din cuvintele latine "linum” - in și "oleum" - ulei. Linoleumul este reciclabil și biodegradabil. Datorită componentelor sale lemnoase, după 25 până la 40 de ani materialul se poate preda unei facilități de incinerare sau se poate folosi în butoaie de îngrășământ natural, dacă este tocat în bucățele. Compoziția sa naturală asigură faptul că nu emite emisii nocive de COV (compus organic volatil).
Linoleumul este durabil, rezistent la apă și foc, antimicrobian, are un conținut COV scăzut și este o alegere versatilă. Există, după cum ai văzut mai sus, diferite motive pentru care e folosit de mai bine de un secol în amenajarea spațiilor interioare. Indiferent dacă dorești ceva simplu, ceva neobișnuit, sau elegant și străłucitor, linoleumul e alegerea potrivită.