Cum a supravieţuit o parte dintre bebeluşi la 200 de grade C

În ecuaţia supravieţuirii unor bebeluşi într-o sală în care se presupune că au fost 200 de grade Celsius intră multe elemente.

"Toţi copiii aflaţi în incubatoare erau în viaţă în momentul intervenţiei pompierilor. Doi dintre micuţi, gemeni, erau împreună într-un incubator", explică un reprezentant al pompierilor. Trei copii morţi imediat, care cântăreau peste 2 kg, erau pe mesele de înfăşat.

Temperatura maximă vehiculată de procurori, 200 de grade C, nu s-a atins peste tot. "Dacă ar fi fost tot timpul această temperatură nu ar fi existat supravieţuitori. Când s-au spart uşile, focul a luat oxigen şi căldura a crescut. Acesta este momentul în care în cameră puteau fi 200 de grade C, dar spre tavan", consideră medicul legist Gheorghe Alexandru.

Protejaţi de incubatoare

Doctorul Teodor Panazan, de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, e de părere că mai multe elemente au făcut posibilă supravieţui rea unora dintre copii: durata expunerii efective la o temperatură mare, depărtarea lor faţă incendiu, starea de sănătate a acestotra.

"Puteau fi 200 de grade C, însă pentru o perioadă scurtă. Sau se poate ca această temperatură să se fi înregistrat doar într-o parte a încăperii. Importantă e starea lor de sănătate: foarte mulţi copii născuţi prematur sunt dezvoltaţi normal în ceea ce priveşte sistemul respirator", spune Panazan. Colegul său Cristian Niţescu vorbeşte şi despre faptul că şansa unora dintre copii a fost lipsa vreunei explozii, teorie vehiculată în primele zile.

"Incubatoarele au ars de afară spre înăuntru, de aceea au fost supravieţuitori. Nou-născuţii au fost izolaţi în incubator şi astfel protejaţi cât de cât, altfel nu trăiau, aşa cum de altfel s-a şi întâmplat cu cei care au stat pe mese", este de părere profesorul de fizică Vasile Dumbravă.