În condițiile în care țări europene mult mai dezvoltate decât România par să aibă mari dificultăți în ceea ce privește răspândirea coronavirusului, pare a fi o idee bună ca autoritățile de la București să-și îndrepte atenția spre rezultatele obținute nu numai de China, ci și de Coreea de Sud, o țară care ocupa la un moment dat locul doi în clasamentul celor mai afectate țări, dar care a reuțit să stăvilească epidemia. Realizatorul Antena 3 Adrian Ursu a discutat cu ambasadorul acestei țări la București și a aflat secretele “miracolului sud coreean”.
“Până în prezent, numărul total de cazuri confirmate în Republica Coreea este în jur de 9.000. Dintre acestea, cazuri noi sunt 76, iar numărul morţilor e 124. Numărul de cazuri confirmate pe zi înregistrează o scădere constantă după atingerea vârfului epidemiei, când au fost 900 la sfârşitul lui februarie. Însă, de acum 10 zile, numărul cazurilor confirmate se exprimă în zeci şi e mai mic decât numărul celor care au fost recuperaţi. Până acum, numărul total de pacienţi recuperaţi e în jur de 3.507 oameni”, a declarat Kim Yong Ho, ambasadorul Coreei de Sud în România.
Rezultatele excepționale înregistrate de autorități au la bază un efort susținut, spune diplomatul. “Coreea de Sud a blocat răspândirea virusului printr-o capacitate de diagnosticare, recunoscută ca fiind cea mai bună în toată lumea, care a permis efectuarea a 20.000 de teste pe zi, precum şi prin implementarea unor măsuri ad-hoc, cum ar fi puncte de testare a şoferilor şi a trecătorilor. Până astăzi, în jur de 350.000 de cetăţeni coreeni au fost testaţi pentru COVID-19. Proporţional asta înseamnă că o persoană din 190 a fost testată, ceea ce înseamnă o rată de testare mai mare decat în oricare altă tară din lume. Abordarea noastră a fost să facem testarea un element central al combaterii epidemiei, pentru că testarea permite detectarea rapidă şi reduce răspândirea virusului la alţi oameni. Permite, de asemenea, şi tratarea rapidă a celor care au virusul. Cred că aceasta a fost cheia care a permis să avem o rată mică a mortalităţii, de 1,3%”.
E drept, eforturile fîcute de autorități au fost susținute de populație, “Oamenii au avut încredere să stea singuri în carantină şi să ia singuri şi alte măsuri de prevenţie, cum ar fi distanţarea socială. În această privinţă, guvernul coreean a adoptat principii de bază de a fi receptiv faţă de public, de a fi transparent şi de a se asigura că publicul are toate informaţiile. Guvernul nostru a reacţionat de la bun început prin transparenţă deplină şi în acest mod am câştigat încrederea şi susţinerea publicului. Guverul coreean e, de asemenea, dispus pe deplin să informeze atât cu privire la situaţia internă, cât şi internaţională într-o manieră promptă şi transparentă. Guvernul nostru ia şi măsuri viguroase pentru a-i gasi pe cei care au intrat în contact cu cazuri confirmate, folosind istoricul tranzacţiilor făcute cu cardul, imagini de pe camerele de supraveghere şi date obţinute din sistemul GPS al telefonului, când e necesar, după ce obţine acordul contacţilor. De asemenea, contacţii care sunt în carantină pot folosi aplicaţii de autoprotecţie care permit monitorizarea simptomelor de două ori pe zi şi să intre în alertă când contactul nu respectă carantina”.
Mai mult, grație acestui sistem de urmărire a fiecărui purtător de virus, Coreea de Sud a reușit să țină sub control pandemia fără a închide activitatea.” Nu am blocat economia. Înţelegem că trebuie să ne apărăm de acest virus, dar trebuie să fim pregătiţi şi împotriva unei crize a economiei globale în urma acestui virus”