Cum a pierdut România trei miliarde de euro

De mai bine de trei ani, autorităţile se chinuie să scrie o lege şi să vândă surplusul de CO2. Deşi şi-au dat seama că au greşit, subiectul este amânat şi evitat de către membrii Executivului.

Guvernul discută de mai bine de patru ani cui, cum şi cu cât să vândă surplusul de certificate de emisii de dioxid de carbon (CO2). Asta, deşi statul nu are bani, iar vânzarea celor aproximativ 300 de milioane de certificate ar fi adus, în 2008, în visteria ţării, nu mai puţin de trei miliarde de euro.

În prezent, autorităţile nu au stabilit nici măcar legislaţia pe baza căreia să se facă vânzarea certificatelor de CO2, iar în şedinţele de guvern discuţia este ocolită de premierul Emil Boc, potrivit unor surse guvernamentale.

O lege proastă a blocat vânzările

Mai mult, specialiştii din ministerele Mediului şi Economiei s-au pus din nou pe treabă şi vor să schimbe iarăşi legea. Motivul: "Deşi s-au primit mai multe scrisori de interes pentru cumpărarea de certificate, în cadrul discuţiilor şi negocierilor care au avut loc nu s-au putut înregistra progresele aşteptate", se precizează în nota unui proiect care prevede modificarea legislaţiei privind vânzarea certificatelor.

Asta, deoarece legislaţia în materie cuprinde unele prevederi nejustificat de restrictive, care nu sunt impuse de Protocolul de la Kyoto şi nu decurg din prevederile acestuia.

După ce au analizat ce s-a întâmplat timp de aproape trei ani, specialiştii de la Ministerul Economiei şi cei ai Ministerului Mediului au ajuns la concluzia că România nu a ştiut să negocieze cu cei care au vrut să cumpere certificate, dar nici nu s-au grăbit să elaboreze o legislaţie pe acest domeniu.

"Pentru acest tip de tranzacţii nu există burse reglementate la nivel internaţional, informaţiile despre comercializările de certificate fiind limitate.“ SPECIALIST Ministerul Economiei

TERMEN

România, fără certificate în 2012

Potrivit normelor Uniunii Europene, termenul limită pentru vânzarea certificatelor de CO2 este 2012, când acestea vor fi sistate şi nu mai pot fi reportate. Chiar dacă se va parafa vreo vânzare, România va câştiga mai puţini bani decât dacă ar fi vândut în 2008-2009. Motivul: acum, un certificat valorează patru euro, în timp ce în perioada 2009- 2010 putea fi vândut cu 10-12 euro. Şi, dacă în ceea ce priveşte vânzarea lor, guvernul nu s-a decis cum o va face, Executivul a aprobat, la sfârşitul lunii aprilie, o hotărâre privind modul în care vor fi cheltuite sumele obţinute în urma vânzării certificatelor de emisii de CO2.

Astfel, banii vor putea fi folosiţi pentru reabilitarea grupurilor energetice şi creşterea producţiei de energie din surse regenerabile şi pentru împăduriri. Fiecare stat semnatar al Protocolului de la Kyoto are dreptul să emită o anumită cantitate de emisii de CO2. Conform ultimului inventar naţional al emisiilor de CO2, realizat în 2008, acesta era cu 38% mai puţin decât valoarea ţintă-medie prevăzută de Protocol în perioada 2008-2012.