Un bărbat şi-a fracturat piciorul, iar rudele s-au rugat 3 zile de medic să-l opereze sau să-l transfere la Iaşi. Pentru că era week-end, au amânat analizele până luni. Bietul om am murit în drum spre sala de operaţii. Citiţi şi vă cruciţi: cum se face medicină în spitalele din oraşele mici.
Un medic din Paşcani a fost condamnat la închisoare pentru că a luat mită de la familia unui pacient care ulterior a decedat. Pacientul de 36 de ani venise în spital cu fractură de gambă şi timp de trei zile medicul a refuzat să îl opereze. Nici măcar după ce familia i-a dat 300 de lei, ceruţi chiar de medic, acesta nu l-a operat.
Ulterior, pacientul a murit în timp ce era dus spre sala de operaţii. Medicul Corneliu Mihăilescu a primit 3 ani de închisoarea cu suspendare şi doar o mustrare din partea Colegiului Medicilor. Răspuns de medic: "Rezistă până la 20 de zile cu durerea!"
În iarna anului 2010 Vasile Achihaii din Vânători, Iaşi, a căzut din podul casei şi şi-a rupt piciorul drept. Rudele au chemat imediat Ambulanţa, care l-a transportat la Spitalul Municipal Paşcani, unde a fost diagnosticat cu fractură deschisă la gambă. Accidentul a avut loc vineri şi, deşi rudele au cerut insistent transferul la un spital din Iaşi, medicii au refuzat, motivând că abia luni vor putea fi făcute analizele pe baza cărora să se decidă care sunt următorii paşi de făcut: operaţie, transfer la Iaşi sau alte măsuri. Rudele au luat legătura şi cu şeful Secţiei de Chirurgie, dr. Corneliu Mihăilescu, care le-a spus acelaşi lucru: luni se decide dacă se impune operaţie. "Învinuitul le-a repetat că luni se va decide dacă se impune sau nu o operaţie, asigurându-i că pacientul poate rezistă şi până la 20 de zile cu durerea", au precizat anchetatorii.
Coşmar: rana i-a sângerat, inundând tot patul
Vasile Achihaii a sângerat ore în şir în patul de spital până când medicii au decis să îl opereze. Deşi soţia lui a cerut în mai multe rânduri ajutor, nu s-a ales decât cu apostrofări din partea medicilor.
"M-a sunat soţul meu, la un moment dat, să îmi spună că sângele a trecut de ghips, de pansamente şi că are patul plin de sânge. Când m-am dus la medic să îl rog să facă ceva mi-a spus că ştie el mai bine că mine ce are de făcut, că nu îl învăţ eu pe el meserie. Am alergat după el pe holurile spitalului, l-am rugat să îl transfere la Iaşi şi nu a vrut, motivând că soţul meu nu are asigurare şi că nu va fi primit acolo. Nici după ce i-am spus că îi plătesc asigurarea nu a vrut să audă de transfer", îşi aminteşte Rodica Achihaii.
S-a mişcat abia după ce i-au dat 100 de lei
Sâmbătă şi duminică rudele pacientului l-au implorat pe dr. Mihăilescu să îl trimită la Iaşi, numai că acesta refuza să discute cu ei. Abia după ce a primit 100 de lei, medicul s-a mai înmuiat şi a promis că îl va opera personal pe Vasile Achihaii. Numai că a cerut o "cinste", iar familia i-a mai dat 300 de lei. După care medicul a uitat de promisiune şi operaţia nu a mai avut loc. Doar după ce starea pacientului s-a înrăutăţit a fost transportat de urgenţă către sala de operaţii, numai că acesta nu a mai rezistat şi a murit chiar în faţă sălii. Rudele victimei au anunţat ulterior autorităţile, iar judecătorii ieşeni l-au condamnat pe medic la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Verdictul comisiilor medicale: în România, fracturile nu se operează în week-end!
Rodica Achihaii a făcut plângere iniţial pentru neglijenţă un serviciu şi ucidere din culpă. Doctorii Mihăilescu şi Gheorghe Iosub, medicii care erau de gardă când Vasile a ajuns la spital, au fost acuzaţi de malpraxis, însă au scăpat basma curată după ce raportul Comisiei de Avizare şi Control a Actelor Medico- Legale, de la Institutul de Medicina Legală Iaşi, şi cel al Comisiei Superioare de Medicina-Legală, de la Institutul "Mina Minovici" din Bucureşti, au stabilit că nu sunt vinovaţi de moartea pacientului.
În rapoarte se arată faptul că modul în care au acţionat medicii nu are legătură cu decesul acestuia. "În foarte puţine servicii de ortopedie medicală din România, fracturile membrului inferior (fractură deschisă tip I punctiformă, fără implicaţii deosebite) se tratează de urgenţă în weekend. În majoritatea serviciilor, pacienţii sunt imobilizaţi şi trataţi chirurgical începând de luni deoarece intervenţia chirurgicală în weekend implică condiţii de personal deosebit (medici, asistenţi de sală, medic anestezist, tehnician radiolog), care nu sunt disponibile în weekend în majoritatea spitalelor municipale şi chiar judeţene din România", se precizează negru pe alb în raportul Comisiei de Avizare şi Control a Actelor Medico Legale de la IML Iaşi Procurorii au ridicat din umeri şi le-au dat NUP. Viaţa unui om, cât a unei furnici
Pe baza rapoartelor procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale pentru neglijenţă în serviciu şi omor din culpă, însă l-au trimis în judecată pe medicul Mihăilescu pentru luare de mită. Medicul nu a recunoscut niciodată că a cerut bani de la familie şi a susţinut mereu că a fost presat de aceştia.
Femeia îşi creşte singură acum cei doi copii, de 7 şi 12 ani, cu un venit lunar de numai 184 de lei. "Când trăia soţul meu, eu stăteam acasă cu copiii şi animalele şi el mergea la muncă. Acum trebuie să le fac pe toate eu, nu mai spun că nu avem bani nici de unele", a mai spus femeia. CITIŢI ŞI:
- DE CE NE MOR COPIII CU ZILE: spitale fără pediatri şi reguli călcate în picioare
- Cea mai CRUDĂ SOARTĂ a unui om: "Doctorii mi-a băgat doi copii în mormânt, unul după altul" | VIDEO
- SFÂŞIETOAREA DRAMĂ a timişorencei moarte de la o anestezie. Copilul ei de patru ani: "Când vine mama acasă?"
- Nenorocită de medici, ignorată de judecători
- CAMPANIE EVZ. David a murit de la o anestezie. Malpraxis când a venit pe lume, malpraxis când a plecat
- EXCLUSIV. Cel mai grav caz de malpraxis de care aţi auzit vreodată! O femeie a fost mutilată, când a născut, de un medic nepriceput