SUA se așteaptă ca trupele rusești să se deplaseze în regiunea Donbas din Ucraina de îndată ce luni seara sau marți, ora de est, după ce președintele rus Vladimir Putin a recunoscut cele două teritorii pro-Moscova ca independente, a declarat pentru CNN un înalt oficial american. SUA crede că este în pregătire o invazie potențială mai largă, inclusiv încărcarea navelor amfibii și echipamentele pentru unitățile aeropurtate. Să vedem cum a s-a pregătit Vladimir Putin pentru momentul de ieri.
Putin și-a construit ziua de lucru de ieri în jurul unui teatru politic inteligent, convocând o ședință televizată public a consiliului său de securitate la Kremlin. Așezat la o distanță aproape comică de cei mai buni consilieri săi de securitate, într-o sală strident, cu colonade, Putin a ascultat argumentele în favoarea recunoașterii Republicilor Donețk și Lugansk, comentează CNN.
“Locotenenții" lui Putin erau dornici să-și arate zelul. Serghei Naryshkin, directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a declarat că sprijină recunoașterea independenței republicilor separatiste, dar a adăugat că sprijină includerea acestora în Federația Rusă. „Nu discutăm asta astăzi”, a spus Putin râzând.
Televiziunea de stat a încheiat brusc spectacolul de la Kremlin, fără ca Putin să anunțe ce a hotărât în problema recunoașterii. Apoi, Kremlinul a scurs informații către presă despre decizia lui Putin: Va anunța recunoașterea celor două state separatiste din estul Ucrainei!
Mișcările lui Putin în estul Ucrainei ar putea deschide faza unei posibile invazii pe scară largă
Telenovela a fost reluată la scurt timp mai târziu, când Putin a reapărut la televizor cu un discurs aprins. Dar televizată, a plictisit audiența. În loc să ajungă la miezul problemei, Putin a prefațat acest anunț major cu un discurs greoi, de aproape o oră, în care a trasat arcul istoriei sovietice din secolul XX, începând cu Revoluția din octombrie 1917 și continuând prin apariția unui suveran și Ucraina independentă din cenușa URSS.
Pasiunea lui Putin pentru istorie nu este un secret: vara trecută, Kremlinul a aprins disputa când a publicat un eseu de peste 5.000 de cuvinte care, în esență, punea la îndoială legitimitatea statului ucrainean. Dar obsesia de istorie a liderului de la Kremlin l-a adus acum într-o fază nouă și mai intensă de conflict deschis cu Occidentul -- și acea confruntare amenință să izbucnească într-un nou război, cu consecințe catastrofice.
Istoricii profesioniști vor avea multă vreme de lucru separând falsurile istorice din generalizările lui Putin. Dar rezumând se poate spune așa: Vladimir Lenin și bolșevicii au creat Republica Sovietică Socialistă Ucraineană; Iosif Stalin a extins-o după al Doilea Război Mondial prin anexarea unui teritoriu care aparținea anterior Poloniei, României și Ungariei; iar apoi Nikita Hrușciov (care a condus Uniunea Sovietică în timpul apogeului Războiului Rece), dintr-un motiv necunoscut, a luat Peninsula Crimeea de la Rusia și a dat-o Ucrainei. Et voila! Ucraina modernă este doar o ficțiune.
Ce vrea Putin în Ucraina?
Este destul de ușor să nu fii de acord că mii de ucraineni au luptat și au murit pentru o țară pe care Putin o califică ca fiind un fel de amestec administrativ și teritorial al liderilor URSS. Deci, ce legătură are asta cu Donbas? Lecția istorică tendențioasă a lui Putin de luni părea să atingă doar tangențial criza actuală.
Dar fantomele istoriei, se pare, încă îl bântuie pe președintele rus.
Prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 a creat o mână de „conflicte înghețate”, cum ar fi Transnistria, un stat separatist în Moldova și statele separatiste ale Osetiei de Sud și Abhaziei în interiorul teritoriului Georgiei. În acele conflicte, Rusia s-a interpus cu o „forță de menținere a păcii” – cel puțin așa scrie pe hârtie. În practică, Rusia a susținut în diferite grade state un “client" care subminează suveranitatea și integritatea teritorială a unor națiuni precum Moldova și Georgia.
Manevră de manual, folosită în Donbas
Până acum, înainte de a-i recunoaște pe separatiști, Rusia a susținut ficțiunea că separatiștii din Republicile Populare Donețk și Lugansk erau pur și simplu localnici care luaseră armele pentru a se apăra împotriva guvernului de la Kiev, în ciuda dovezilor copleșitoare că rebelii erau antrenați, echipați și conduși de Rusia.
Acum acea ficțiune dispare. Rusia, în esență, ia în mod deschis partea în ceea ce Putin anterior -- și cu grijă -- a numit „conflictul intra-ucrainean”. Rusia a luat o parte în mod deschis și ceea ce înseamnă asta pentru securitatea europeană este ușor de ghicit de către oricine.