Cum a ieşit vânt cosmic dintr-o gaură neagră

A generat o bulă de vânt cosmic atât de puternică încât poate schimba soarta unei întregi galaxii.

Este vorba despre o gaură neagră gigantică, conform unui material publicat de SPACE.com.

Oamenii de știință au identificat, prin intermediul a două telescoape cu raze X, o bulă de vânt cosmic care se propagă dinspre gaura neagră supermasivă aflată în centrul galaxiei PDS 456. Astronomii au mai observat vântul cosmic și cu alte ocazii, aceasta este însă prima dată când vântul cosmic apare deplasându-se dinspre centrul galactic în toate direcțiile, concomitent, generând o sferă al cărei centru este gaura neagră.

Ar putea genera

Acest vânt cosmic poate avea implicații majore pentru viitorul galaxiei. În primul rând, împrăștie o parte din materia ce urma să fie înghițită de gaura neagră. În plus, vântul cosmic are și efectul de a încetini procesul de formare al stelelor în restul galaxiei. Astrofizicienii susțin că este posibil ca astfel de fenomene de vânt cosmic să aibă un rol important în evoluția formațiunilor galactice — ele ar putea genera "maturizarea" galaxiilor, trecerea lor din faza de tinerețe, de hiperactivitate, la un stadiu mult mai calm.

Gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei PDS 456 devorează o cantitate colosală de materie — vizibilă sub forma unui disc uriaș de gaze superfierbinți și praf care o înconjoară. Pe măsură ce materia se apropie de centrul găurii negre, se încălzește foarte mult și începe să radieze lumină. Gaura neagră din centrul galaxiei PDS 456 devorează atât de multă materie încât radiația emisă este mai strălucitoare decât orice stea din respectiva galaxie. Astfel de galaxii tinere și foarte active sunt cunoscute sub denumirea de quasari — galaxii cu un nucleu extrem de luminos, în care se află o gaură neagră supermasivă care se hrănește.

Pe observaţii

Acest studiu este bazat pe observațiile realizate cu ajutorul telescoapelor Nuclear Spectroscopic Telescope Array (NuSTAR), aparținând NASA, și respectiv, XMM-Newton, aparținând Agenției Spațiale Europene (ESA). Conform autorilor, fotonii emiși de materia superfierbinte care cade în gaura neagră împing gazul înconjurător și generează acest vânt cosmic.

Conform unui comunicat al NASA, galaxia PDS 456 "întreține un vânt cosmic care poartă într-o secundă o energie mai mare decât cea emisă de un trilion de sori". Un astfel de uragan cosmic are capacitatea de a schimba complet structura galaxiei PDS 456. În primul rând, acest vânt cosmic trece prin discul ormat în jurul găurii negre — din care se hrănește gaura neagră — și poate reduce semnificativ acest disc sau chiar să-l împrăștie complet. Odată ce nu va mai exista materie care să cadă în gaura neagră, fluxul de radiații care a generat acest uragan cosmic va înceta la rândul său. Centrul quasarului își va pierde treptat din strălucire, iar întreaga galaxie ar putea trece în stadiul de "maturitate", devenind mai calmă, așa cum este, spre exemplu, Calea Lactee.