Cum a furat Lordul Elgin părți din Parthenon (I)

Parthenon. Sursa foto: Wikipedia

Azi, Grecia și Marea Britanie sunt la cuțite pe tema părților din Parthenon care azi se găsesc la British Museum.

Cum a furat Lordul Elgin părți din Parthenon.  Amal Clooney, soția marelui actor George Clooney, avocată de origine albaneză a făcut un titlu de glorie că dorește să ajute Grecia în recuperarea acestor părți ale istoriei sale. Dar cum au ajuns aceste obiecte istorice la Londra?

Parthenon. Puterile coloniale vor să ia cât mai multe artefacte pentru muzeele lor

 În Epoca Modernă, lipsa reglementărilor legale în domeniul ocrotirii monumentele istorice au oferit prilejul într-un trafic la scară foarte mare de antichități

Egipt, Mesopotamia, Italia și Grecia.

La începutul secolului al XIX-lea, Grecia era încă sub ocupație otomană. The Imperiul Otoman a avut o administrație locală coruptă și abuzivă, care a permis reprezentanţilor Marii Puteri să fie autorii morali ai multor abuzuri, mai ales pe domeniul cultural.

A fost o competiție între Franța și Marea Britanie pentru a avea o influență asupra Imperiul Otoman. Marea Britanie ar trebui să controleze relația cu turcii împotriva ascensiunea Franței napoleoniene. Mai ales după eșecul Expediției Orientale făcută de Napoleon la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Britanicii râvnesc la marmura Parthenonului grec din Atena

Această competiție s-a desfășurat în domeniul culturii și antichităților. Diplomaţia britanică a avut șansa să aibă permisiunea de a face săpături în ruinele clasice ale Atenei.

Ce a fost Parthenonul și ce destin tragic a avut?

Partenonul este una dintre celebrele construcții ale antichității grecești clasice. Dedicat zeiței Athena Parthenos, a fost construit pe cel mai înalt loc al orașului Atena, Akropola.

Decizia de a reconstrui complexul Akropolis după distrugerea din 480 î.Hr. de către armata persană, condusă de regele Xerxes i-a aparținut lui Perikles, cel mai important lider al politicii ateniene în secolul al V-lea î.Hr.

Construcția sa a început în 447 î.Hr., în momentul apogeului pentru Atena ca oraș-stat-șef al Ligii Delian. Construcția structurii a fost gata în 438 î.Hr.. Toate decorațiunile (frize și metope) au fost terminate în 432 î.Hr. Partenonul a fost considerat drept „summa ordinului arhitectural dorian”.

Construcțiile de pe Akropolis cu Parthenonul ca „perla coroanei” au fost un simbol al celei mai înalte politici politice nivel atins de Atena ca oraș-stat și de asemenea de democrația ateniană în ansamblul lumii antice.

Parthenon

Decorațiile (frize și metope) au prezentat momente din marea istorie a Atena, inclusiv momentele marilor războaie ca Maraton și Salamina lupte împotriva persani.

Parthenonul a fost folosit ca tezaur pentru Liga Deliană, iar la sfârșitul Antichității. în prima epocă bizantină (secolul al VI-lea d.Hr.) a devenit Biserică creștină, cu hramul „Theotokos Maria”, „Maria – Maica Domnului”.

După căderea Imperiului Bizantin, Partenonul a devenit moschee turcească.

În timpul războiului turco-venețian, în timpul unui asediu, la 26 septembrie 1687, un obuz venețian a distrus Partenonul care a fost transformat de armata turcă care apăra Akropolis-ul  în magazie de praf de puşcă.

Parthenon. Lordul Elgin își face apariția

În epoca modernă s-au produs interesele pentru antichitățile muzeelor occidentale multe abuzuri. Unul dintre cele mai cunoscute abuzuri a fost „afacerea Elgin”.

În vara anului 1800 a format o echipă de artiști condusă de pictorul italian Lusieri și asistat de omul de încredere al lordului Elgin, Philip Hunt. Echipa de arheologi, artiști (sculptori, pictori) au început să deseneze cele mai importante piese ale Partenonului.

Lordul Elgin a fost ambasadorul britanic la Constantinopol, între 1799 și 1803.

Lordul Elgin a luat într-o manieră total ilegală câteva piese importante pentru Partenon în 1801-1803. El și asistentul său, Philip Hunt și-au folosit influența pentru a  obține ilegal bucăți întregi din străvechea bijuterie arhitectonică a Akropolei Atenei.