Trei erori de strategie şi trei erori de tactică au făcut posibilă preluarea pachetului de 54% din acţiunile Oltchim de către Dan Diaconescu, în ceea ce promite să devină cea mai controversată privatizare din ultimul timp.
Patronul de televiziune Dan Diaconescu n-a adus ieri cele 203 milioane de lei pentru pachetul majoritar la Oltchim, aşa cum promisese, invocând că nu poate să semneze un contract în care "nu s-a schimbat o literă" faţă de caietul de sarcini.
Teoretic, Diaconescu mai are timp până la sfârşitul lunii să găsească banii, însă în realitate şansele sunt minime. Totuşi, deşi va pierde 130.000 de euro, Dan Diaconescu reuşeşte să blocheze cel puţin până la anul vânzarea combinatului.
Acest fapt a fost posibil ca urmare a unui cumul de breşe în strategia şi în tactica statului.
Erori de strategie
1. Cea mai mare eroare a fost întârzierea privatizării până în punctul în care combinatul s-a oprit iar statul a ajuns cu spatele la zid. Experienţa CupruMin demonstrase deja că pentru astfel de vânzări este nevoie de o rezervă de timp, de o procedură suficient de elastică astfel încât să poată fi reluată rapid şi chiar de un plan B. Însă statul nu pare să fi învăţat nimic.
2. Istoric, prima greşeală a fost vânzarea separată a Arpechim, odată cu Petrom, deşi OMV nu a dorit nici un moment rafinăria de la Piteşti. Încercarea ulterioară de-a prelua rafinăria cu bani de la buget a fost apoi respinsă ca ajutor de stat.
Tot respinsă a fost şi încercarea statului de a-şi converti creanţele în acţiuni, la cererea acţionarului minoritar PCC, care a invocat o clauză din statutul Oltchim conform căreia pentru majorările de capital este nevoie de două treimi din voturi.
3. O altă greşeală a fost vânzarea combinatului înainte de trecerea prin procedura de insolvenţă. În condiţiile în care valoarea netă a combinatului este cu minus în faţă, iar pierderile sunt principalul produs al combinatului, această metodă era viabilă doar dacă se prezenta un investitor "strategic" de tipul giganţilor ruşi sau kazahi, care să ignore lipsurile pe care trebuiau să şi le asume doar de dragul de a îşi adăuga la colecţie un combinat industrial. Pentru că investitorul respectiv nu s-a prezentat, preţurile oferite nu puteau fi decât derizorii.
Erori de tactică
1. Vânzarea separată a acţiunilor şi a creanţelor a fost de natură să creeze confuzie în rândul cumpărătorilor nefamiliarizaţi cu istoria Oltchim.
Încă nu este clar dacă pachetul majoritar de acţiuni va oferi protecţie în faţa unui creditor care cumpără o creanţă, la o fracţiune din valoarea ei. Acesta este şi motivul pentru care omul de afaceri Ştefan Vuza a decis să participe cu două oferte separate.
2. Garanţia de participare la licitaţie a fost mică faţă de valoarea teoretică a tranzacţiei. O garanţie substanţială era teoretic suficientă pentru a-i ţine la distanţă pe nepoftiţi, fără a fi nevoie de filtre subiective ca experienţa sau bonitatea.
Dar, din cauză că valoarea pachetului de acţiuni în sine este foarte mică, garanţia rezultată a fost la rândul ei modestă. 130.000 de euro este o sumă substanţială, la care nimeni nu renunţă uşor, însă Dan Diaconescu a găsit metoda prin care spera să o transforme într-un capital public substanţial.
3. FMI a insistat în ultimii ani ca privatizările să se facă exclusiv pe baza criteriului "cel mai bun preţ". Acesta este şi motivul pentru care, în faţa potenţialului dezastru de imagine provocat de victoria lui Dan Diaconescu, Fondul i-a sugerat şefului OPSPI să nu anunţe un câştigător. Însă în acel moment deja nu mai exista decizie bună, riscul de a respinge oferta "de nerefuzat" a lui Dan Diaconescu fiind cel puţin la fel de mare ca riscul de a o accepta.
130 de mii de euro
este valoarea garanţiei depuse de Dan Diaconescu la Oltchim, pe care o pierde dacă nu se prezintă cu banii
Garanţia de participare la licitaţie a fost mică faţă de valoarea teoretică a tranzacţiei. O garanţie substanţială putea să îi ţină departe pe farsori
Privatizarea combinatului bagă zâzanie în USL
- De ce banii promişi de Diaconescu nu pot ajunge la angajaţii Oltchim
- EXCLUSIV. Ce promite DD pentru Oltchim: Termocentrale noi, gigant petrochimic integrat şi cifră de afaceri de 10 miliarde de euro
- Iată de ce victoria lui Dan Diaconescu la Oltchim e o veste excelentă
- EVZ a avut dreptate! Remus Vulpescu a recunoscut convorbirea cu reprezentantul FMI pe tema Oltchim
- Ministrul Economiei spune că ruşii de la TISE ar putea prelua Oltchimul dacă Diaconescu nu găseşte bani
- Victor Ponta regretă că ruşii nu au licitat pentru Oltchim. Vezi ce a declarat despre Dan Diaconescu
- Ochiul şi timpanul serviciilor secrete, aţintite spre Oltchim
- Remus Vulpescu i-a făcut jocul lui Dan Diaconescu, în ciuda avertismentului FMI
- De unde aşteaptă banii Diaconescu? De la "vreo 10 milioane de români" şi de la "prieteni din ţară şi străinătate"
- Un banc prost devine realitate. Diaconescu, proprietarul Oltchim. Luni la ora 10 trebuie să arate şi banii | VIDEO