Casa Județeană de Pensii Timiș (CJPT) a fost jefuită în noaptea de duminică spre luni, hoții acționând, după toate evidențele, la pont. Practic a fost un jaf ”copy-paste” după un altul, comis cu 5 ani în urmă, la o primărie din Timiș și o ”variațiune pe aceeași temă” în legătură cu alte spargeri date în ultimii 6 ani în zonă. Ca să nu fie văzuți, hoții au întors, cu ceva timp înainte, camerele de supraveghere.
Luni, în jurul orei 2,00, când s-a declanșat alarma, trupele de intervenție ale firmei de pază cu care CJPT are contract, s-au dus la intrarea principală a instituției și, găsind-o închisă, au plecat acasă. Ei nu știau că există o a doua intrare, în spate, pe unde intraseră, prin efracție, hoții.
Dimineața la 7,00, când au venit la serviciu, angajații au descoperit jaful și au sunat la 112, chemând poliția.
Hoții au intrat pe ușa din spate și s-au dus țintă la seifuri, pe care le-au tăiat cu autogenul. Așa se explică faptul că nu s-a auzit niciun zgomot. Au plecat cu aproximativ 200.000 de lei dintr-un seif, bani lăsați de vineri acolo, și despre care hoții, se pare, fuseseră informați în prealabil, arată sursele noastre.
”Cârtița” de la Casa de Pensii le-a spus, cel mai probabil, și despre camerele de supraveghere din clădire, facilitându-le cumva accesul înaintea jafului, pentru a le mișca din loc astfel încât să bată în unghiuri moarte. Preventiv, hoții au distrus la plecare unitatea de stocare a imaginilor captate de acestea.
Sună cunoscut?
Identic au acționat hoții în octombrie 2014 la primăria din Sacoșu Turcesc (Timiș): au întors în sus camerele de supraveghere stradale, iar în timpul jafului în care au furat dintr-un seif banii de salarii (12.000 de lei), dar și serverul pe care se stocau imaginile surprinse de camerele video.
Nici până azi nu au fost prinși. Sau, cel puțin, nu toți. Astfel că jafurile în zonă au continuat, având aceeași ”semnătura”: spuma din extinctoare. Hoții au dat cu spumă în toate jafurile, incluziv ieri, la Casa Județeană de Pensii Timiș. În contact cu spuma ignifugă, arată sursele EVZ, amprentele pur si simplu se dezintegrează, astfel că nu rămân urme.
Zeci de jafuri cu pagube mari
Aproape la fel au fost jefuite sediile Registrului Auto Român (5.000 de lei), Altex (50.000 de lei, aparatură), Fan Courier (600.000 de lei), bijuterii și case de schimb valutar (peste 100.000 de euro) din Timișoara.
Gruparea părea că va fi destructurată, în 2017, când au avut loc percheziții. ”Gruparea se concentra doar asupra unor locații în care aveau certitudinea că sunt depozitate sume mari de bani (de ordinul zecilor și sutelor de mii de euro) sau obiecte de mare valoare (bijuterii, lingouri de aur)”, arăta, acum doi ani, procurorul de caz.