RevoluțieCartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu”, lansată de Editura Evenimentul Zilei și Capital, aduce în prim-plan o imagine detaliată a dictatorului prin intermediul unor interviuri cu persoane influente din anturajul său. Toma Roman Jr., cunoscut istoric și jurnalist, reconstruiește o viziune mai puțin explorată a lui Ceaușescu, bazându-se pe relatările foștilor oficiali ai regimului comunist, precum și ale rudelor și apropiaților săi.
Printre cei intervievați de Toma Roman Jr. se numără și Toma A. Toma, care a fost arestat odată cu Ceaușescu.
În 1936, Nicolae Ceaușescu a fost arestat într-un mod destul de neobișnuit. Conform biografiei oficiale a dictatorului, scrisă de de Michel P. Hamelet, Ceaușescu a fost prins în casa lui Gheorghe Dumitrache din comuna Ulmi, dar adevărata poveste este mai complexă. De fapt, ședința UTC la care Ceaușescu a fost prezentă se ținea la Ion Olteanu, un informator al Siguranței.
Cum a fost arestat Nicolae Ceaușescu în 1936
În mai-iunie 1936, Nicolae Ceaușescu a fost implicat în celebrul proces de la Brașov, unde și-a început cariera publică. A făcut un scandal în sala de judecată, iar presa de stânga l-a remarcat. Eugen Jebeleanu i-a dedicat un articol în ziarul „Cuvântul Liber”. Ceaușescu a primit o pedeapsă de doi ani și jumătate de închisoare, cu deducerea arestului preventiv de șase luni.
Procesul a inclus 18 persoane suspectate de apartenență la UTC, printre care patru din comuna Ulmi, județul Dâmbovița: Gheorghe Dumitrache, Nicolae Chițu, Toma A. Toma și Gheorghe Băleanu. La Ulmi, au fost găsite broșuri subversive în posesia lui Ceaușescu. Existau întrebări despre prezența broșurilor și activitatea lui Ceaușescu în zona rurală.
Ulterior, s-a descoperit că organizația comunistă din Ulmi era influentă, iar Olteanu Ion, șeful local al organizației, devenise informator al Siguranței. El a denunțat o întâlnire UTC, inclusiv prezența lui Ceaușescu și a altor lideri, ceea ce a dus la arestări masive.
Membrii organizației au fost arestați și condamnați, inclusiv Gheorghe Dumitrache, care a fost prizonier alături de Ceaușescu. Dumitrache l-a descris pe Ceaușescu ca fiind distant și orgolios. După 1947, Dumitrache a fost activist minor, iar Ceaușescu a evitat contactul cu el și cu ceilalți membri ai organizației din Ulmi.
Ion Olteanu a avut un destin dificil, fiind arestat în 1946 și eliberat în 1964. După căderea comunismului, casa din care a fost arestat Ceaușescu a fost părăsită și apoi naționalizată. Profesoara Elena Popescu, nepoata lui Dumitrache, a reușit să recupereze proprietatea abia în 1999, după lungi dispute legale.
Scandalul care l-a făcut cunoscut pe Ceaușescu
În prezent, dintre cei arestați în 1936, Toma A. Toma este încă în viață. . A fost întâlnit la casa sa renovată, unde a oferit o mărturie importantă pentru istoria evenimentelor din perioada respectivă.
„Trei luni am stat în acelaşi pat, am urinat în acelaşi hârdău, hă, hă. Eram cei mai mici de acolo, io de şaișpe, el de opşpe. Erau unii mai bătrâni, Iubu Petre de la Târgoviște, profesorul Mihailovici şi unu’ Nahman, care ne ţinea ideologie marxist-leninistă. Ceauşescu era tare doctrinar acolo, la Închisoarea Centrală din Braşov. Era îndoctrinat rău atunci, cu capu’ la Marx şi Stalin. Ținea minte pe de rost lecțiile politice.”, a spus Toma.
Fostul deținut își amintește de scandalul făcut de viitorul lider comunist la proces.
„Comisarul regal ceruse expulzarea lu’ Tarnovschi în Polonia, că acolo oricum era legi mai dure, la poloneji. Ceaușescu s-a ridicat și a țipat la ce-a zis comisarul. Era însă un președinte de comisie deștept, colonelu’ Gherghel Radu care mi-a fost după aia comandant de divizie în armată. Ăsta i-a dat cuvîntul lui Tarnovschi, care știa ceva legi și a spus că aici a comis fapta, aici să fie judecat. Ceaușescu s-a sculat în picioare și a zbierat „Ne solidarizăm cu tov Tarnovschi!” Atât, dar i-au dat șase luni supliment că a tulburat procesul și l-au evacuat din sală. La început am avut avocați din oficiu’, după aia au venit unii plătiți de partid, îl țin minte pe Paul Moscovici și Ștefan Bobancu, da’ ei au fost vreo cinci.”, a declarat Toma.
Fostul deținut recunoaște că, dacă ar fi fost cazul, l-ar fi ascuns pe Nicolae Ceaușescu la Revoluție. „În numele tinereții comune l-aș fi ținut în beci până se linișteau lucrurile.”.
Cartea „Portretul neretușat al lui Nicolae Ceaușescu” conține mărturii exlusive ale unor apropiații ai regimului, cum ar fi Serghei Mizil, Alexandru Budișteanu, Emil Bărbulescu, Cornel Burtică, și mulții alții. Cartea poate fi achiziționată accesând edituradecarte.ro.