Tragedia de la Sighetul Marmaţiei ridică vălul de pe schema prin care mai multe firme obscure au reusit să intre pe piaţa distribuţiei de gaze. După ce a arătat care sunt interesele din spatele firmei implicate în drama de la Sighetul Marmaţiei, EVZ a mers pe firul acestor afaceri facilitate de fostul secretar de stat din Ministerul Economiei Iulian Iancu, în prezent şeful comisiei pentru industrii din Camera Deputaţilor. Acesta a fost deschizătorul unei astfel de afaceri chiar pentru prietenul său- devenit ulterior partener de afaceri al familiei. EVZ prezintă, în premieră, astăzi, conexiunile ascunse ale familiei Iancu cu jucători importanţi de pe piaţa energiei.
Secretul lui Iulian Iancu. Unul dintre secretele familiei deputatului Iancu a fost ascuns până acum într-o vilă din Ploieşti, pe strada Mărăşeşti. Aici îşi are sediul o firmă specializată în comerţul cu centrale de gaze - Sefam Grup (
Mihaela Iancu, soţia deputatului, a împărţit în mod egal această firmă cu afaceristul Mircea Fâciu, implicat în mai multe tranzacţii pe piaţa gazelor.
Mihaela Iancu a deţinut jumătate din compania Sefam Grup, în perioada
Conxiunea familiei Iancu cu afaceristul Fâciu pune într-o altă lumină o tranzacţie de acum nouă ani, realizată chiar lângă comuna natală a deputatului Iulian Iancu, dar şi legăturile de afaceri, printr-un lanţ de companii, cu mai mulţi actori de pe piaţa energiei. (vezi
Carol Bereşoaie este primarul comunei Gherăeşti, localitate învecinată cu Cordun. Cele două comune sunt separate însă de culorile politice ale celor doi edili. Carol Berăşoaie este primar PDL, iar Adrian Diaconu este primar PSD. Primarul din Gherăeşti spune că nu a avut fonduri pentru afacerea cu gaze. "Nu am avut bani pentru staţia de reglare pompare pentru că am alte priorităţi. Iulian Iancu este din zonă, dar nu a putut să ne ajute".
Curtea de Conturi a sesizat numeroase nereguli în afacerea Cordun Gaz, iar primarul localităţii a fost anchetat penal.Chiar dacă prietenul Fâciu s-a retras din afacere, fratele lui Iulian Iancu a devenit cenzorul ei. Şi cu bani şi fără bani
Mircea Fâciu susţine că, în 2003, a cedat gratis participaţia către noii acţionari, printre care şi Distrigaz Nord: “Am cedat gratis acţiunile firmei. Unde nu bagi nici un ban, nu poţi să ceri bani. Calculele mele economice nu coincideau cu studiile lor de fezabilitate".
Adrian Diaconu, primarul din Cordun, are însă o altă variantă: “Firmele private acţionare în Cordun Gaz SA au vândut atunci acţiunile pe bani". Primarul Diaconu, al cărui fiu este acţionar în Cordun Gaz, se arată mulţumit de afacere: “Am pornit această firmă ca un parteneriat public privat şi acum sunt foarte mulţumit de serviciile pe care ni le oferă, dar şi de rezultatele financiare ale acesteia. Avem un profit de 1,1 milioane lei. Dacă vindem acum firma, luăm 7 milioane de lei"
Compania Cordun Gaza a fost constituită, în 2002, de Mircea Fâciu cu Consiliul Local al comunei Cordun. Reglare Măsurare Gaze R.M.G. SRL, firma lui Fâciu, deţinea 75%, iar Consiliul Local - doar 25%. Un an mai târziu acţionariatul firmei se schimbă: intră compania statului Distrigaz Nord, şi alte câteva consilii locale, printre care şi cel al comunei Gherăeşti, localalitatea natală a lui Iancu. La acel moment, firma Cordun Gaz era prezentată drept primul furnizor de gaze privat din Moldova. În prezent, Cordun Gaz este deţinută de Consiliul Local Cordun, Engaz SRL (Pal Cristea din Gherăeşti), Instcomp SA, directorul firmei Gheorghe Perea şi fiul primarului din Cordun, Vlad Diaconu.
Conform datelor Ministerului Economiei, contractul pentru furnizarea de gaze în Cordun, dar şi pentru localităţile limitrofe, inclusiv pentru satul natal al deputatului PSD, a fost semnat în 2004, pe ultima sută de metri a mandatului de secretar de stat a lui Iulian Iancu. Colegi de facultate. Mircea Fâciu susţine că a fost coleg de facultate cu Iulian Iancu, dar explică relaţiile de afaceri cu familia deputatului prin prisma cunoştinţelor comune cu soţia acestuia: “Cu doamna Iancu mă ştiu de 30 de ani. Nu suntem rude, am avut cunoştinţe comune. Când soţul domniei sale a ajuns într-o anumită poziţie n-am vrut să trezesc suspiciuni de aceea s-a retras Iancu Mihaela din Sefam Grup “. Singura poziţie a deputatului Iulian Iancu din ultimii opt ani de când a plecat din funcţia de secretar de stat în Ministerul Industriei este cea de preşedinte al Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor. Doar că Iulian Iancu a devenit şeful comisiei parlamentare în septembrie 2006, iar soţia sa a intrat în afacerea Sefam Grup un an mai târziu. Partenerul strategic, Distrigaz Nord. Alte două afaceri au fost puse pe picioare de partenerul de afaceri al familiei Iancu în directă legătură cu Distrigaz Nord pe vremea când această companie era încă în subordinea Ministerului Industriei. Adică se afla în coordonarea secretarului de stat Iulian Iancu.
Prima firmă este Salgaz SA. Firma a fost înfiinţată de Distrigaz Nord SA, Consiliul Local Salonta, Amarad SRL şi Reglare Măsurare Gaze R.M.G. SRL.
Afacerea Salgaz a fost proiectată să fie distribuitorul de gaze pentru oraşul Salonta. Firma controlată de Fâciu a deţinut în Salgaz un pachet de acţiuni până acum doi ani. Indirect, în această afacere a fost parteneră şi familia Iancu, pentru că Sefam Grup (firma în care Mihaela Iancu a deţinut 50% până în 2009) era atunci asociată în compania Reglare Măsurare Gaze R.M.G. SRL. Mircea Fâciu a fost administratorul Salgaz mai mulţi ani.
Cea de-a doua firmă se numeşte Distrigaz Vest SA. şi a fost înfiinţată în 2001 de Distrigaz Nord împreună cu o serie de consilii locale din judeţul Bihor. În 2002, firma lui Fâciu preia 51% din Distrigaz Vest de la stat, pachet de acţiuni de acţiuni pe care şi l-a majorat în prezent la 97%. Soţia deputatului PSD a fost implicată indirect în afacerea distribuţiei de gaze pentru orădeni în perioada în care a deţinut jumătate Sefam Grup (2007-2009).
“Din Salgaz m-am retras pentru că nu m-am inţeles cu cei de acolo, iar în Distrigaz Vest nu mai sunt acţionar după ce Reglare Măsurare Gaze România SRL a fost achiziţionată de Claudiu Rădulescu (n.r.- acţionar Luxten) şi Trans P.E.C:. deţinută de Ovidiu Peligrad şi Adrian Comşa cu care sunt prieten", ne-a declarat Mircea Fâciu.
Despre implicarea ulterioară a familiei Iancu în cele două afaceri cu Distrigaz Nord, Mircea Fâciu spune că a fost o asociere indirectă: “În Reglare Măsurare Gaze R.M.G. România, Sefam Grup şi-a păstrat o cotă de 1% din acţiuni, iar la acest procent nu cred că poţi trezi suspiciuni", susţine Mircea Fâciu, care spune că afacerea în care a fost partener direct cu familia Iancu era axată pe vânzarea de centrale termice: “Afacerea nu a mai mers. N-am avut contracte cu statul. Nu am mai putut face faţă concurenţei", spune fostul partener de afaceri al familiei Iancu.
Conform Ministerului Economiei, cele două contracte cu Salgaz şi Distrigaz Vest pentru furnizarea de gaze în Salonta şi Oradea au fost semnate în 2004, tot pe ultima sută de metri a mandatului de secretar de stat al lui Iulian Iancu. Insert Ce spune deputatul Iancu
"Nu am pe nimeni din familia mea şi nici o implicaţie în piaţa de gaze sau energie electrică. Înţeleg că aveţi o temă în acest sens. Eu vă urez succes. Am preferat să vă dau mesaj ca să-l puteţi folosi ca probă. Vă atenţionez că înţeleg logica electorală a atacurilor la adresa celor care deranjează dar nu înţeleg să se treacă la astfel de invenţii şi construcţii murdar. În consecinţă o să vă cer să demonstraţi în instanţă implicarea mea în decizii care să mă avantajeze pe mine sau orice membru al familiei mele. Vă reamintesc că eu de opt ani sunt în afara oricărei decizii executive şi chiar în Opoziţie . Am primit ameninţări directe şi indirect de la băieţii deştepţi iar acum trec la fapte. Vă urez mult succes". Ulterior i-am trimis deputatului o serie de întrebări menite să clarifice afacerile familiei, dar nu ne-a mai răspuns. “Băieţii deştepţi". Mircea Fâciu figurează în continuare ca preşedinte al companiei Reglare Măsurare Gaze R.M.G.România SA, conform datelor de la Registrul Comerţului. Dar jumătate din această companie este acum în proprietatea “băieţilor deştepţi" din energie: 50% din acţiuni sunt controlate de Claudiu Rădulescu, unul dintre acţionarii fondatori ai Luxten Lightning Company SA. Restul acţiunilor sunt deţiune de firma Trans P.E.C. SA Galaţi, controlată de Adrian Comşa şi Ovidiul Peligrad, prietenii lui Mircea Fâciu .
Atât Luxten, cât şi Euro-Pec SA Galaţi ( deţinută tot de Comşa şi Peligrad) fac parte din gruparea “băieţilor deştepţi" care cumpărau energie ieftină de la Hidroelectrica pe care o revindeau ulterior scump marilor consumatori. Numele celor două companii apar în dosarul întocmit de procurorii DNA fostului ministru al economiei, Codruţ Sereş, în care acesta este acuzat că a prejudiciat alături de alte persoane Hidroelectrica cu 140 milioane euro prin încheierea de contracte cu “băieţii deştepţi".
Afaceri cu Transgaz. Altă companie, R.M.G.Regel +Messtechnik România SRL, controlată de Mircea Fâciu, a câştigat, în perioada 2009-2010, contracte de 39 milioane euro de la Transgaz SA, compania de stat care deţine conductele pentru transportul gazelor naturale. Cel mai mare contract în valoare de 35 de milioane de euro (152,4 miloane lei fără TVA), fostul partener de afaceri al familiei Iancu l-a câştigat prin negociere chiar în perioada în care PSD se afla la guvernare alături de PD-L. Fâciu a livrat către Transgaz un sistem SCADA destinat supervizării sistemului naţional de transport de gaze naturale.
Valoarea iniţială a contractului fusese anunţată de Transgaz pentru 65 milioane lei cu TVA, însă, în final, preţul a fost de trei ori mai mare.
Mircrea Fâciu susţine însă că nu compania sa ar fi câştigat contractul cu Transgaz, ci firma mamă din Germania a acesteia pentru care el a lucrat ca subcontractor. “Nu am participat la licitaţia respectivă, n-avea capacitatea tehnică dar am fost subcontractor pentru firma germană", afirmă Fâciu Mircea. El susţine că Iulian Iancu nu l-a ajutat în nici un fel să câştige vreun contract cu vreo instituţie a statului sau cu vreo companie deţinută de stat: "N-am beneficiat de un leu pentru că îl cunoşteam pe Iulian Iancu, ba chiar am avut probleme. Nu am beneficiat comercial de pe urma acestei relaţii, am beneficiat numai de pe urma propriei munci. Dacă Iancu ţine speech-uri pe energie înseamnă că am legături cu el?", se întreabă Fâciu Mircea.
Pe tot parcursul demarării achiziţiei de către Transgaz a sistemului SCADA, soţia lui Iulian Iancu a fost asociată în Sefam Grup cu Fâciu Mircea a cărui firmă a câştigat, în ciuda contestaţiilor depuse, megacontractul de la compania de stat. De altfel, R.M.G.Regel +Messtechnik România SRL, dar şi alte firme deţinute de Fâciu Mircea au avut încă de la înfiinţare şi îşi mai au şi acum sediul la aceeaşi adresă cu Sefam Grup. Alte legături de familie. Soţia fostului secretar de stat din Ministerul Economiei a mai deţinut, între 2007-2009, un pachet de acţiuni la compania ACI International Cluj SRL, o firmă de construcţii cu o cifră de afaceri modestă.
Celălalt asociat al firmei de la care Mihaela Iancu a cumpărat şi apoi i-a revândut pachetul de acţiuni este omul de afaceri Ioan Aşchilean. Numele lui Aşchilean este cunoscut în zona Clujului, pentru că deţine o altă firmă de construcţii cu un nume asemănător- ACI Cluj SA-, una dintre cele mai mari companii de profil din Transilvania, cu o cifră de afaceri anuală de peste 120 milioane lei. Mihaela Iancu a cumpărat 48% din ACI International Cluj SRL chiar în perioada în care ACI Cluj SA participa la licitaţia pentru construcţia stadionului Ion Moina din Cluj Napoca. În final, compania lui Aschilean şi-a adjudecat contractul cu un preţ de circa 115,5 milioane lei fără TVA. Printre marile contracte cu statul ale lui Ioan Aschilean. Afacerea construirii noului stadion este anchetată acum de DNA. Firma lui Aşchilean a construit sediul Distrigaz Nord, în 2003, când era subordonată Ministerului Industriei. “Soţiile noastre doreau să deschidă o afacere pe pielărie însă aceasta n-a fost bine fundamentată şi de aceea a fost de scurtă durată. Cu familia Iancu suntem prieteni buni", afirmă Aşchilean.
El a precizat că firma ACI International Cluj SRL a fost acţionarul majoritar al ACI Cluj SA şi că a intenţionat să închidă SRL-ul după ce el împreună cu alţi acţionari au preluat pachetul majoritar la ACI Cluj SA însă costurile aferente erau ridicate."Am vrut să închidem acest SRL însă era prea scump aşa că mai facem şi acum consultanţă şi alte mici afaceri pe această firmă", afirmă Ioan Aşchilean.
În 2009, în perioada în care Aschilean era asociat cu soţia lui Iulian Iancu, o asociere din care făceau parte două dintre firmele controlate de acesta a câştigat un contract de 32 milioane de lei de la Transgaz pentru construcţia de conducte de gaze. Anterior, firmele lui Aschilean câştigaseră contracte similare şi de la E.On Gaz Distribuţie care cumpărase Distrigaz Nord. O altă firmă deţinută de Aschilean a câştigat contracte de milioane de lei pentru lucrări pentru Electrica Distribuţie Transilvania Nord dar şi Sud, distribuitorul de stat al energiei electrice în această zonă.
"Contractele câştigate de firmele mele cu statul, care au fost contracte bune, nu au nici o legătură cu faptul că sunt prieten de 20 de ani cu Iulian Iancu. Din păcate, nu. Este exclus. Când el era la Mediaş ne vedeam mai des, însă de când a plecat la Bucureşti ne vedem mai rar ", susţine Ioan Aşchilean. Conform declaraţiei de avere a lui Iulian Iancu din 2006, acesta i-a vândut lui Ioan Aşchilean în 2005 un teren intravilan în Mediaş pentru 35.000 de Euro. Soţia lui Iancu fusese în această perioadă angajată la Transgaz, compania de stat unde Aşchilean a câştigat contracte substanţiale. Partenerul Căşuneanu. Familia Iancu mai este conectată şi cu unul dintre “regii asfaltului". Fiul deputatului, Horaţiu Iancu, este asociat cu fiul lui Costel Căşuneanu, Ionuţ Căşuneanu, în firma C.V.H. Tech Bucureşti. Deşi i-a acordat fiului său un împrumut pentru deschiderea afacerii, firma se află în acest moment în dizolvare. Iulian Iancu este deputat PSD de Bacău, oraş în care îşi are cartierul general firma fanion de construcţii a familiei Căşuneanu- Pa&Co International SRL Bacău.
Click pe imagine pentru a mări
- Martor la a doua explozie de la Sighetu Marmaţiei: "Nu ştiai care era pompierul, care era poliţistul, pentru că erau arşi complet"
- Sute de oameni puteau muri în explozia din Sighet
- EXPLOZII LA INDIGO. Craiova – 2006, Sighetu Marmaţiei – 2012
- DEZVĂLUIRI ÎN PREMIERĂ: putem sări în aer oricând
- INCREDIBIL: Scurgerea de gaz de la Sighet fusese reclamată de patru ori înainte de explozie!
- TOP 5: Cele mai mari dezastre provocate de explozii de gaze | VIDEO
- Controale pe bandă rulantă la nivel naţional după exploziile de la Sighetu Marmaţiei
- Dedesubturile murdare ale tragediei din Sighetul Marmaţiei