Cum a evoluat puterea de cumpărare a românilor în 2011

Nivelul de trai s-a îmbunătăţit uşor în acest an faţă de 2010, dar încă suntem departe de standardele de viaţă cu care ne obişnuiserăm în anul premergător crizei, după cum arată datele statistice.

În 2011, primul an de creştere economică a României de la începutul crizei, se poate spune că românii au simţit şi în buzunare un pic de revigorare. Inflaţia scăzută şi salariile în uşoară creştere au creat premisele pentru îmbunătăţirea nivelului de trai.

Astfel, din datele statistice reiese că, faţă de luna octombrie 2010, în octombrie 2011 (cea mai recentă lună pentru care Institutul Naţional de Statistică a prezentat datele privind evoluţia veniturilor salariale) salariul net a crescut uşor peste nivelul inflaţiei. "Se pare că 2012 a fost un an relativ mai bun decât anul trecut, din punct de vedere al nivelului de trai", spune Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Am sărăcit în primii ani de criză

La finele lunii octombrie, salariul nominal mediu net crescuse cu 8,9% comparativ cu aceeaşi lună a anului anterior, în condiţiile în care inflaţia anuală era, la sfârşitul lunii octombrie, de 3,55%. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, câştigul salarial real a crescut faţă de aceeaşi perioada a anului anterior cu 5%. 2011 pare să fi marcat astfel o inversare a trendului primilor ani de criză, în care nivelul de trai s-a erodat continuu.

Evoluţia din acest an pare să fi fost, aşadar, ceva mai bună decât cea din anii anteriori, dar nu cu mult. La finele lunii octombrie a anului trecut, inflaţia anuală era de 7,88%. În aceeaşi lună, câştigul salarial mediu net scăzuse în raport cu luna similară din 2009 cu 2,5%, iar indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului arăta o scădere cu 10% a nivelului de trai. Nici la finalul anului trecut situaţia românilor nu era mai roz, în ultima lună a lui 2010 câştigul salarial real fiind în scădere cu 6,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Românii au trecut printr-o scădere a puterii de cumpărare şi în 2009 faţă de 2008, câştigul salarial real calculat de Institutul de Statistică fiind mai mic cu 5,3%.

În ciuda nivelului de trai relativ mai bun din primele luni ale lui 2010, românii sunt încă departe de standardele de viaţă din 2008, anul premergător crizei.

Încă nu am ajuns la nivelul din 2008

Astfel, în octombrie 2011, câştigul salarial mediu net era de 1.457 de lei, cu doar 9,4% mai mare decât în aceeaşi lună din 2008. Erodarea din cauza inflaţiei face, însă, ca puterea de cumpărare de acum a românilor să fie mai mică decât era în urmă cu trei ani. Astfel, în ultimii trei ani, indicele preţurilor de consum a înregistrat o creştere cu 16,51%. Cel mai mult în ultimii trei ani s-au scumpit mărfurile nealimentare, cu circa 22%, iar cel mai puţin alimentele, care au înregistrat în cei trei ani o creştere de preţuri uşor peste 8%. În acelaşi interval, serviciile s-au scumpit cu peste 19%.

"Suntem încă departe de nivelul din 2008, dar nu trebuie să uităm că acele standarde de viaţă au fost atinse în urma unei combinaţii de iluzii şi realitate, pe baza creditelor multe date de bănci, a cumpărăturilor în lanţ, un boom economic care era doar parţial sustenabil", a comentat Adrian Vasilescu, consilierul gu vernatorului BNR, Mugur Isărescu.

NIVEL DE TRAI

Ce şanse avem să ne crească salariile la anul

Unele domenii din economie, cum ar fi IT-ul, precum şi o parte din companiile din sectorul industrial, în special cele care au activitate de export, şi-au permis să acorde creşteri salariale chiar şi în ultimii ani din criză, în condiţiile în care afacerile lor au fost mai puţin afectate. Tendinţa de creştere a salariilor ar putea continua pe aceste segmente şi anul viitor, cu toate că economia s-ar putea să nu mai evolueze la fel de bine în 2012, comparativ cu 2011. Dacă în acest an mulţi analişti sunt de părere că vom avea o creştere de peste 2%, în 2012, estimările indică un nivel cuprins între 0,5 şi maximum 2%.

"În sectorul bugetar nu cred că va fi însă loc de creşteri salariale", a comentat, pentru EVZ, Ionuţ Dumitru, preşedin tele Consiliului Fiscal. Majorarea salariilor în sectorul public ar pune presiune pe bugetul de stat. Guvernul a negociat cu finanţatorii externi un nivel al deficitului bugetar de cel mult 3% din PIB în termeni ESA. Când am putea ajunge cu puterea de cumpărare la nivelul înregistrat în 2008? În opinia lui Ionuţ Dumitru, în circa doi-trei ani, românii ar putea recupera ceea ce au pierdut pe fondul crizei.

Cele mai mari venituri

La finele lui octombrie 2011, cele mai mari salarii din economie erau în sectoarele: servicii în tehnologia informaţiei, unde venitul net a fost de 3.688 de lei, intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, unde s-a înregistrat un salariu mediu net de 3.493 lei, transporturi aeriene cu 3.378 de lei net pe lună.

Cele mai mici salarii medii nete se înregistrau a finalul lunii octombrie în hoteluri şi restaurante - 872 de lei, fabricarea articolelor de îmbrăcăminte - 912 lei, servicii administrative - 953 de lei.

Citiţi şi:

  • Am mai sărăcit un pic. Puterea de cumpărare a românilor a scăzut comparativ cu media europeană
  • ANALIZĂ PE VENITUL MEDIU. Când aveam mai mulţi bani, acum sau pe vremea lui Ceauşescu?