Cum a evoluat boala lui Steve Jobs: de la tumoare pe pancreas la cancer generalizat

Primele informaţii că Steve Jobs suferă de cancer au apărut încă din 2003. De atunci, acesta a trecut prin nenumărate investigaţii şi două operaţii majore.

Medicul chirurg Narcis Copcă este de părere că Steve Jobs a reuşit să supravieţuiască atât de mulţi ani după diagnosticul de cancer la pancreas fiindcă boala a fost identificată din timp. "În ciuda tratamentelor moderne pe care le face un bolnav diagnosticat cu cancer, boala este imprevizibilă, iar niciun bolnav nu seamănă cu altul. Faptul că i s-a făcut transplant de ficat îmi sugerează că au existat tumori mai mici sau mai mari şi la nivelul acestui organ. Foarte probabil, cancerul depistat în 2003, acum s-a generalizat sau au apărut cancere sincroane, la alte organe, fără să fi fost de aceeaşi etiologie", comentează medicul chirurg Narcis Copcă, de la Spitalul "Sf. Maria" din Bucureşti.

CRONOLOGIA BOLII

24 august 2003 - Televiziunea americană dezvăluie primle zvonuri cum că Steve Jobs ar suferi o formă de cancer Octombrie 2003 - Jobs este diagnosticat cu cancer pancreatic şi în încercarea de a evita o operaţie, îşi schimbă complet dieta, conform unui articol din revista Fortune. Apple hotărăşte, în urma consultărilor cu avocaţii firmei, că este mai sigur să nu dezvăluie informaţii despre boală pentru a nu descuraja investitorii. 1 august 2004 - Este data la care Steve Jobs vorbeşte prima oară public despre boala sa. Jobs, în vârstă de 41 de ani la acea vreme, a declarat că a suferit o operaţie de extracţie a tumorii, însă datorită faptului că operaţia a fost făcută din timp nu necesită tratament cu chimoterapie. Tim Cook a condus Apple până în septembrie când Jobs şi-a putut relua activitatea. 12 iunie 2005 - În cadrul unui discurs ţinut la Stanford University, Steve Jobs a vorbit despre boala sa. "Am fost diagnosticat cu cancer în urmă cu un an. Doctorii mi-au spus că nu am şanse de supravieţuire mai mult de 6 luni. În urma unor tratamente, forma de cancer de care sufeream a devenit operabilă. Acum sunt mult mai bine", a declarat şeful Apple. 9 iulie 2008 - La conferinţa de lansare a noului iPhone, Jobs pare să fi pierdut mult din greutate. Apariţia sa generează noi zvonuri legate de starea sa de sănătate. 21 iulie 2008 - Apple dă un comunicat presei prin care anunţă că îngrijorarea legată de starea de sănătate a lui Steve Jobs nu este întemeiată. Investitorii nu sunt convinşi, acţiunile Apple scad cu 10%. 23 iulie 2008 - Pierderea în greutate era cauzată de o altă operaţie pe care Jobs ar fi suferit-o la începutul anului, conform unor surse ale cotidianului New York Times. 5 ianuarie 2009 - Jobs se adresează presei printr-o scrisoare deschisă "Scăderea în greutate a fost cauzată de un dezechilibru hormonal. Remediul pentru această problemă de nutriţie este foarte simplu şi nu va afecta munca mea de la Apple". 14 ianuarie 2009 - Jobs se retrage până în vară, declarând că problemele sale de sănătate sunt ceva mai serioase decât crezuse iniţial. 23 iunie 2009 - Medicii de la un spital din Memphis, Tennessee confirmă că Jobs a suferit un transplat de ficat iar starea sa actuală este excelentă. Alte celebrităţi, respectiv Patrick Swayze şi Luciano Pavarotti, nu au reuşit să supravieţuiească cancerului de pancreas decât pentru o perioadă scurtă de timp.  CITIŢI ŞI:

  • Steve Jobs a demisionat de la conducerea Apple. VEZI ce spune în scrisoarea de adio şi află cine îi ia locul | VIDEO
  • Plecarea lui Steve Jobs, motiv de bucurie pentru concurenţii asiatici
  • Acţiunile Apple cad pe burse după demisia lui Steve Jobs
  • Cine este Tim Cook, succesorul lui Steve Jobs?