Un fapt obișnuit în Kandahar a fost „umflat” de trimișii speciali ai televiziunilor, care l-au transformat într-un iminent atac la adresa premierului.
O alarmă într-un teatru de război a declanșat o adevărată „furtună mediatică” în România. Aflat la baza militară din Kandahar, din Afganistan, cu ocazia ceremoniei de retragere a trupelor românești, premierul Victor Ponta a avut parte de o alarmă de raid aerian cu rachete. Drept urmare, și el, dar și ceilalți doi oficiali care îl însoțeau - ministrul Apărării, Mircea Dușa, și vicepremierul Gabriel Oprea - au fost siliți să se trântească la pământ și, apoi, conduși într- un buncăr. Odată cu ei au urmat aceeași procedură și jurnaliștii prezenți. Așa cum au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, veterani de război din Afganistan, este o măsură obișnuită, în astfel de situații.
Cu toate acestea, primele știri care au răzbătut, de dincolo de gardul fortificat al bazei militare au creat panică la București. Televiziunile românești anunțau „atac cu rachete asupra bazei românești”. Și Agerpres a transmis la fel. Informația a fost preluată de Agenții din Afganistan dar, apoi, a fost retrasă de pe site-ul oficial.
Corespondențe din Afganistan
Corespondenţii televiziunilor românești au relatat evenimentul „cu lux de amănunte”. Mihai Rădulescu, trimisul special al TVR în Afganistan, a transmis, direct din buncăr: „Suntem la doar câteva minute după declanşarea unei alarme de atac cu rachete. Nu este nici pe departe o glumă. În depărtare se aud vag explozii”.
Nelu Barbu, jurnalistul postului B1 TV: „S-a identificat locul de unde venea atacul şi acum nu mai există niciun pericol. A fost un moment în care ne-am speriat cu toţii, pentru că suntem într-o zonă periculoasă. Este Ramadamul, iar talibanii au încercat să atace această bază militară”.
Victor Ciutacu, corespondentul România TV a transmis că atacul a fost cu rachete de calibru de 107 mm:„Toată lumea pe burtă, ulterior, în timp ce sirenele urlau într-o nebunie, toţi am fost transportaţi în buncăre”. Corespondent Antena 3 în buncăr era Adrian Ursu. „Baza românească din Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu rachete. În urma declanşării alarmei în baza românească din Kandahar nu au fost înregistraţi răniţi”, a transmis Antena 3. „Unde e filmul atacului?” Relatările „fierbinți” din teatrul de război l-a determinat să reacționeze pe Dan Alexe, un jurnalist și realizator de film, fost corespondent al Radio Europa Liberă, cunoscător al frontului din Afganistan. Acesta a analizat informațiile transmise de corespondenți. „Baza militară românească din Kandahar nu are de unde să fie atacată cu rachete, decât dacă americanii de alături și dimprejur trag asupra ei. Împrejur nu sunt alte înălțimi decât cele ale punctelor de observație americane. În plus, ISAF nu anunță nici un atac astăzi (duminică - n.r.) asupra bazelor din Kandahar”, a comentat Dan Alexe pe blogul său. El a adăugat că „decorul din Kandahar seamănă mai mult cu Războiul Stelelor: pe mulți kilometri împrejur, în cercuri concentrice, sunt numai puncte de control și instalații electronice sofisticate până la o distanță de unde doar rachete balistice te pot atinge. Talibanii nu au rachete balistice”. „Și, în sfârșit, unde e filmul atacului?”, se întreabă Dan Alexe.
Bază multinațională, supravegheată de drone
Atacul de la baza din Kandahar a fost confirmat, ieri, de oficiali ISAF. Unul dintre veteranii războiului din Afganistan, Marius Apostol (foto), președintele Asociației Militarilor Veterani și a Militarilor cu Dizabilități(AMVVD), a explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că s-a tras asupra aeroportului din Kandahar cu lansatoare de rachete: „A fost vorba de un proiectil ușor, care bate la 5 km, și unul mediu care bate la 15 km. Al doilea a căzut în preajma aeroportului”. Apostol a povestit, însă, că alarma se dă indiferent dacă racheta ajunge sau nu în spațiul bazei, iar toți cei aflați în interior urmează aceeași procedură și se adăpostesc în buncăr. „E o bază multinațională, nu doar una românească. Sectorul militarilor noștri e departe de aeroprt. Baza e înconjurată de zid și survolată de drone care atenționează orice amenințare, iar atunci se dă alarma”.