Cum a dat Lucescu de aur în "mina" de la Doneţk

Întâiul român care i-a luat ochii lui Rinat Ahmetov a fost Marian Aliuţă, primul străin din istoria grupării ucrainene. Opera este desăvârşită acum de "Il Luce", aflat cu un pas în "sferturile" Ligii.

Mircea Lucescu a mai scris o pagină de istorie în fotbalul european, învingând-o miercuri seară, pe stadionul "Olimpico", pe AS Roma, cu 3-2, în manşa-tur a "optimilor" din Liga Campionilor. Deşi n-au disputat niciun meci oficial în 2011, "minerii" au dat lovitura în "Cetatea Eternă", profitând şi de criza instaurată la AS Roma, şi sunt favoriţi la calificare ("returul" va avea loc pe 8 martie).

Concluzia a tras-o Claudio Ranieri, antrenorul bătut de Lucescu şi în 2003 (Chelsea-Beşiktaş 0-2, pe când la londonezi juca Mutu, iar la turci - Pancu): "Şahtior îmi aminteşte de Barcelona!". Declarația i-a gâdilat orgoliul lui „Il Luce”, care se fălește că doar Barca și Spania joacă precum o face Șahtiorul său. Emeric Ienei nu este de acord: „Este o declarație de complezență a lui Ranieri. Cu AS Roma, Șahtior a avut și noroc. La tiki-taka, rolul antrenorului este redus, fiindcă jucătorii au multă fantezie”. UEFA a confirmat saltul ucrainenilor: Şahtior are cel mai bun coeficient în sezonul 2010-2011 dintre formaţiile din "optimi"!

200.000 de dolari la semnătură

Povestea Şahtiorului este cea a unui club bogat făcut mare de un român care comandă o colonie de brazilieni. Dacă atunci când a venit la Rapid, modernizarea a început cu condițiile de pregătire și a continuat cu restul, la Donețk, Mircea Lucescu a găsit infrastructură de Liga Campionilor, astfel că a trebuit să construiască doar o echipă valoroasă. În plus, mărturiile tuturor foștilor jucători îl descriu pe patronul Rinat Ahmetov ca pe un peronaj discret, opus gălăgioșilor oameni de fotbal de la noi. Faptele, şi ele, îl diferențiază o dată în plus de conducătorii români. Progresul „minerilor” a fost uriaș. Rinat Ahmetov a căutat succesul cu tehnicieni de marcă, precum italianul Nevio Scala sau germanul Bernd Schuster, dar l-a găsit cu românul Mircea Lucescu, care, după ce a câștigat duelul intern cu Dinamo Kiev, s-a apucat să adune și rezultate externe. Cu Schuster la echipă, Șahtior a fost umilită de Dinamo în cupele europene. Asta nu l-a împiedicat pe neamț să ajungă peste câtva timp antrenor la Real Madrid! "Eu urmăresc jucătorii, nu mă iau după scouteri. Brazilienii sunt aduşi abia după ce-mi dau acceptul. L-am vândut pe Brandao, care era mărul putred. Făcea atmosferă urâtă, îi strica şi pe cei mici, pe Willian... Îi lua cu el în discotecă", și-a explicat filosofia "Il Luce" în seara în care a luat Cupa UEFA.

Mircea Lucescu s-a decis să nu mai aducă români („nivelul Șahtiorului este mult peste cel al jucătorilor români și nu găsesc vreunul care să poată juca titular”, a explicat tehnicianul), deşi a găsit o mână de conaţionali (Stoican, Florea, Marica și Raț, ulterior ajungând și Bărcăuan), când a venit la Doneţk, în 2004. Totuşi, un jucător român a fost primul străin din istoria clubului, iar Rinat Ahmetov, cu o avere de 5 miliarde dolari, l-a îndrăgit deoarece îi plăcea cum dribla. Numele lui? Marian Aliuţă, campion și câștigător a două Cupe ale Ucrainei. El a fost deschizător de drumuri la Șahtior. „Sunt în cartea de istorie a clubului drept primul străin, fără să se pună la socoteală cei veniți din spațiul ex-sovietic”, se mândrește Aliuță, confirmat de Daniel Florea, un alt fost jucător al „minerilor”: „Aliuță era zeu acolo. Era numărul 10, făcea spectacol, iar asta îi plăcea mult lui Ahmetov”.

"Când se termină averea lui Ahmetov? Când se termină şi aia a lui Abramovici! Adică niciodată! Mie mi-a dat 200.000 de dolari la semnătură şi aveam un contract de 10.000 de dolari pe lună. Am mers în turneu în Cipru şi am dat acolo peste cei de la Dinamo Bucureşti. Am ieşit la o cafea cu Daniel Florea şi cu Mugur Bolohan, care jucau la Dinamo. Le-am spus cât câştigam, iar după ce am plecat îşi dădeau coate: «Ia uite ce minte şi ăsta»! Florea s-a convins că nu mint când a ajuns şi el la Şahtior. În 1999, la Dinamo erau contracte de maximum 20.000 de dolari pe an. Ţin minte că mi-am luat un apartament lângă Marriott cu 15.000 de dolari. Îţi dai seama câte apartamente îmi puteam lua atunci cu cei 320.000 dolari primiți într-un an de la Şahtior? Dacă are bani Ahmetov? Raţ mi-a povestit că nu i-a plăcut o tribună a stadionului nou-construit (n.r. - care a costat 500 milioane euro), a dărâmat-o şi a făcut alta! La el, dacă un jucător nu dorea să plece de la Şahtior, rămânea la echipă, era plătit la timp, nu era şicanat, aşa cum se întâmplă la noi, unde ți se face memoriu la ligă, ești suspendat de club și pus să te antrenezi la 6 dimineața cu preparatorul fizic. Iar Ahmetov ar fi avut şi alte metode să rezolve astfel de cazuri! Doar că n-a dorit să-și păteze imaginea", spune Aliuţă.

"Declaraţiile lui Ranieri sunt de complezenţă! Şi de Steaua se zice că joacă tiki-taka, dar echipa este pe locul 7. Şahtior este echipă bună, însă a avut şi noroc cu Roma.", EMERIC IENEI, antrenor care a câştigat Cupa Campionilor Europeni

7 sezoane a adunat antrenorul român Mircea Lucescu pe banca tehnică a formaţiei Şahtior Doneţk, câştigând 10 trofee: 4 titluri, 2 Cupe şi 3 Supercupe ale Ucrainei, precum şi Cupa UEFA

DEZVĂLUIRILE LUI MARIAN SAVU

"Oraşul avea un singur bec în centru!"

"Dintre toţi românii, eu am avut cea mai bună relaţie cu Ahmetov. Când am luat titlul, în 2002 (n.r. - primul din istoria clubului), după ce am bătut-o pe Dinamo Kiev şi am trecut pe primul loc, cu patru etape înainte de final, Ahmetov mi-a dăruit un BMW de 55.000 dolari plus prima de 35.000 dolari. Pentru ultimele patru etape, pentru fiecare victorie am luat câte 25.000 dolari. Banii se dădeau la zi. Jucai sâmbăta, luni îţi luai prima. Nu valorizam cu adevărat banii. Mi se părea o nimica toată când jucam pe 5.000-6.000 dolari. Ahmetov venea la antrenamente, se uita, dar nu făcea şedinţe cu jucătorii. Am greşit că am plecat de-acolo. Era visul meu să joc la Steaua. Cu Şahtior eram în Liga Campionilor, iar Steaua nu era nici în Cupa UEFA. Eram tânăr, n-aveam minte. Şi acum îmi zice Mircea Lucescu: «Ce i-ai făcut lui Ahmetov, de vorbeşte mereu despre tine?». Am fost primul român şi am avut succes. Poate că nu mai aduceau români, dacă nu jucam bine", povesteşte Aliuţă, în prezent scouter pentru Metalurg Doneţk, la care a şi jucat și unde și-a lăsat loc de Bună ziua.

L-a vrut pe "Luce" din 2000

Ahmetov a pus de mult ochii pe Lucescu, spune Aliuţă: "Înainte să-l aducă pe Nevio Scala, prima opţiune a fost Mircea Lucescu. Dar, în 2000, Lucescu era la Galata. Înaintea lui Scala a venit şi Daum. A vizitat baza, dar nu s-a înţeles cu Ahmetov. Pe neamţ nu l-a lăsat soţia să vină".

După ce a devenit golgheter în Divizia A, atacantul Marian Savu a luat drumul Doneţkului. "Aveam oferte şi din Portugalia. Am ales Şahtior, deşi unii refuzau să meargă la Doneţk, spuneau că se plafonează. Baza de pregătire, aceeaşi cu cea de acum, era extraordinară. Oraşul era însă urât. Avea un singur bec în centru! Am revenit acum doi ani în oraş şi este Las Vegas!", mărturiseşte actualul impresar.

Ahmetov? "E o glumă să-l compari cu patronii de la noi. Stătea mult cu Aliuţă, îi plăceau jucătorii latini, noi eram mai «bagabonţei»! Avea bani şi atunci, dar nu-l vedeam la faţă în vestiar, nu se amesteca. La ei nu e ţigăneala de la noi. Unii jucători câştigau şi 500.000 dolari pe an, cu tot cu prime. Dacă îi cereai un milion de dolari lui Ahmetov, că-ți trebuia ție pentru ceva foarte urgent și serios, îți dădea!", mai zice Savu. „Lucescu n-a procedat corect cu mine!” Daniel Florea cunoaște diferența din echipa de atunci și cea de acum. „Atunci erau antrenori care făceau treabă cu jucători ieftini. Se investeau maximum 2-3 milioane de dolari în aducerea unui jucător. Lui Lucescu i-au fost cumpărați fotbaliști cu zeci de milioane de euro. Spre exemplu, pe Castillo s-au dat 20 de milioane, când a fost luat de la Olympiakos. Au venit și fotbaliști adevărați, cum ar fi Elano, cumpărat cu vreo opt milioane de euro, Srna, adus de Schuster... Când a venit la echipă, Brandao abia stătea în ghete. E normal ca acum să fie alte pretenții, alte rezultate. Atunci erau și jucători comozi, care preferau să stea la echipă și să-și ia banii, fără să joace. Țin minte că era un sârb care venea numai beat la antrenamente. A fost dat afară de la echipă abia după ce a bătut un arbitru! Eu am jucat și la Nevio Scala, și la Bernd Schuster. Când a venit Mircea Lucescu, am fost tras pe margine. N-a procedat corect cu mine! Mi-a căutat nod în papură. Până la urmă, mi-a spus că trebuie să joace Raț, că e mai tânăr și că este la echipa națională. Condițiile de la Șahtior nu se găsesc în România. Cantonamentul este de 5 stele. Au fost și probleme. Când jucam în Liga Campionilor, lui Ahmetov îi era rușine de străinii care veneau să joace cu Șahtior și care trebuiau să vadă un aeroport ponosit și găuri pe drum, în asfalt, așa cum sunt la noi acum. Oricum, el visa să se bată cu Milan, cu Barcelona, nu cu croați și cu români. Visul i s-a împlinit pentru că a investit serios”, ne-a spus „Năsosul”, ajuns la  35 de ani la divizionara secundă Dunărea Galați. „Ahmetov era discret. Venea cu mai multe mașini identice, nu știai în care dintre ele se află. E tare omul, în sensul că e influent, dar nu se vedea asta la echipă. Venea la toate antreneamentele și le urmărea liniștit. Nu găsești în România un așa patron. Gândește-te că Șahtior avea de pe vremea aia avion privat. Ne simțeam ca Barcelona, ce mai! Iar după ce am semnat cu Șahtior, Ahmetov mi-a dat avionul lui, ca să-mi aduc familia din țară. Așa se lucrează la Donețk”, adaugă ex-dinamovistul. (Daniel Conţescu, Andrei Călin)

LISTĂ

Românii care au evoluat la Şahtior Doneţk (Nume - Post - Perioada - Meciuri/Goluri)

  • Marian Aliuţă Mijlocaş 2000-2002 - 47/1
  • Marian Savu - Atacant - 2000 - 8/3
  • Daniel Chiriţă - Fundaş - 2001-2002 - 1/0
  • Daniel Florea - Fundaş - 2001-2004 - 58/1
  • Flavius Stoican - Fundaş - 2003-2007 - 48/1
  • Răzvan Raţ - Fundaş - 2003-prezent - 146/6
  • Cosmin Bărcăuan - Fundaş - 2004-2007 - 23/1
  • Ciprian Marica - Atacant - 2004-2007 - 73/16

PROGRAM "Optimile" Ligii MARŢI AC Milan - Tottenham 0-1 Marcator: Crouch (80)

Valencia - Schalke 1-1 Marcatori: Soldado (17) / Raul (64)

MIERCURI

Arsenal - FC Barcelona 2-1 Marcatori: Van Persie (78), Arşavin (83) / D. Villa (26)

AS Roma - Şahtior 2-3 Marcatori: Perrotta(28), Menez (61) / Jadson (29), Douglas Costa (36), Luiz Adriano (61)

MARŢI, 22 februarie, 21.45

  • Olympique Lyon - Real Madrid, TVR 1
  • Copenhaga - Chelsea, Dolce Sport

MIERCURI, 23 februarie, 21.45

  • Inter Milano - Bayern München, TVR 1
  • Marseille - Manchester United, Dolce Sport