O sondă spaţială americană cu patru giroscoape a confirmat două elemente cheie ale Teoriei relativităţii elaborată de Albert Einstein acum 95 de ani, la 56 de ani după moartea savantului, relatează Bloomberg.
Experimentul Gravity Probe B, organizat de Universitatea dein Stanford şi Centrul Spaţial de Zbor Marshall al NASA, a măsurat modul în care corpurile gravitaţionale modifică spaţiul şi timpul, un fenomen numit efectul geodezic.
Experimentul, lansat în anul 2004, a analizat totodată şi modul în care obiectele care se învârt trag spaţiul şi timpul în jurul lor.
Efectele au fost demonstrate luând ca punct de reper o stea, IM Pegasi, în timp ce se învârtea în jurul Pământului. În cazul în care gravitaţia nu ar fi influenţat spaţiul şi timpul, giroscoapele aflate la bordul sondei ar fi indicat mereu una şi aceeaşi direcţie pe parcursul traseului, conform teoriei lui Isaac Newton.
În schimb, experimentul a arătat mici schimbări măsurabile în direcția rotirii, ca și cum ar fi atrase de gravitația Pământului, așa cum a susținut Albert Einstein.
"Imaginaţi-vă ca și cum Pământul ar fi fost cufundat în miere", explică fizicianul de la Stanford Francis Everitt, cel care a condus proiectul finanţat de NASA (National Aeronautics and Space Administration).
"În timp ce planeta se învârte, mierea din jurul ei se mişcă într-un vârtej, la fel se întâmplă cu spaţiul şi timpul", a adăugat fizicianul. <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/jLLxc7Zl2ug" height="349" width="425"></iframe>