Cum a câştigat TUDOR CHIRILĂ de trei ori VOCEA ROMÂNIEI? Antrenorul a dezvăluit cum alege piesele pentru concurenţi, ce crede despre elevul lui Smiley, dar şi cum ar fi vrut să arate clasamentul

Când vine vorba despre marele premiu, Tudor Chirilă spune că totul ţine de raţionament. Antrenorul a dezvăluit pentru EVZ cum a riscat pentru a câştiga simpatia publicului în cazul Teodorei Buciu, dar a avut puterea să recunoască şi că Robert Botezan a dat-o în bară.

“A câştigat cine a meritat”, au fost primele cuvinte spuse de Tudor Chirilă imediat ce a fost anunţat câştigătorul de la Vocea României. Vineri s-a incheiat cel de-al saselea sezon al show-ului de la ProTV, iar Teodora Buciu, concurenta din echipa lui Tudor Chirilă, a fost anunţată câştigătoare. Astfel, pentru a treia oară consecutiv, antrenorul câştigă Vocea României, reuşind performanţa să fie neînvins încă de când a venit în competiţie. Mai mult, Tudor a avut chiar doi elevi în competiţie, iar Robert Botezan s-a clasat pe al treilea loc. “A fost destul de greu pentru o fată de 17 ani să facă faţă presiunii concursului”, spune apoi antrenorul. Tudor Chirilă a povestit că Teodora, cu o zi înaintea finală, se simţea răguşită. Antrenorul bănuieşte însă că a fost vorba mai mult o răguşeală psihică, care apoi a dispărut. “Cry Baby - (Janis Joplin) a fost ideea Teodorei”, se destăinuie apoi antrenorul. “Şi-a dorit atât de mult să interpreteze această piesă încât ar fi fost dispusă să-şi rişte şansele în marea finală. Am vorbit atunci cu dna Duţescu s-o ajute la partea vocală”, adaugă Tudor.

EVZ: Câştigi pentru a treia oară Vocea României. Care este strategia ta?

Tudor Chirilă: Stăteam de vorbă cu cineva şi mi-am dat seama că anul acesta începusem să intrăm într-un şablon. Hai să alegem piesa aceasta, că aşa am făcut atunci… şi am spus “Stai puţin, asta nu e o direcţie bună!”. Să ne uităm mai atent la concurenţii aceştia şi să vedem dacă strategia care a mers două sezoane mai merge şi în sezonul trei. Ne-am dat seama de fapt că nu exită o strategie şi că trebuie să studiezi concurenţii şi cred că acest lucru mi-a adus şi sezonul trei. Pe mine mă bucură asta foarte mult şi mă mai bucură că publicul de acasă ştie să aprecieze vocile cu adevărat. Consider că este fără echivoc că Teodora este Vocea României. Nu se poate contesta asta după prestaţia ei de vineri seară. Cred că publicul a simţit asta de când ea a cântat operă în semifinală. Cred că atunci am câştigat cu ea Vocea României, pentru că am decis să risc cu operă şi am ştiu că ea va alerga pe un culoar singură.

Cum aţi ales opera?

Mie mi-a venit ideea. Sunt educat de părinţi în spiritual muzicii clasice. Am întâlnit apoi oameni care m-au învăţat în continuare muzică clasică. Printre ei şi regizorul Ducu Darie, alături de care am ascultat multă muzică bună. Fundaţia mi-a făcut-o însă tata. Frecventez Festivalul Enescu şi merg la aproape toate concertele, pendulez între Sala Palatului şi Ateneu... Nu era pentru mine surprinzător să mâ gândesc la operă, trebuia doar să găsesc concurentul. M-am gândit la Rinaldo de  Handel pentru că aria este fabuloasă, a şi fost preluată în câteva filme mari, Farinelli şi Antihristul lui Lars von Pierst, sunt doar două dintre ele. Am spus de ce nu, să riscăm să ridicăm nivelul show-ului prin conţinutul nostru musical. Dacă Teodora a primit atât de multe voturi şi dacă momentul a fost atât de apreciat, a devenit viral pe internet, asta înseamnă că trebuie să ne gândim de două ori dacă publicul de acasă merită îndobitocit, deşi el nu e îndobitocit, ca dovadă, dar se doreşte îndobitocirea lui cu emisiuni de atât de slabă calitate. Dacă sunt fericit că sunt la al treilea sezon la ProTV este pentru că postul mi-a oferit posibilitatea prin acest show să fac parte dintr-o emisiune de calitate, cu colegi de calitate, fără compromisuri. Mai mult decât atât, orice s-ar spune, fără aranjamente. Teodora nu avea un capital de simpatie înainte de Rinaldo, ea l-a dobândit după ce a interpretat aria. Asta spune ceva, nu era în cărţi pentru Vocea României. Dar eu am simţit că acela este momentul în care ea poate să rişte. Ori primeşte simpatia publicului, pentru că nu poţi să câştigi acest trofeu fără simpatia publicului, nu se poate. E nevoie de SIMPATIE! Pe care a avut-o din plin şi Robert.

Ce s-a întâmplat cu Robert în finală?

Robert este o voce extraordinară, nu am fost de acord cu remarcile colegilor mei antrenori. El a avut o zi mai grea, dar şi Ioana Ignat a avut o zi mai grea. Dacă stau să compar cu Alex Muşat mi se pare că performanţa vocală şi riscurile pe care şi le-a asumat Robert în această finală sunt mult mai mari decât ale lui Alex Muşat. Dar publicul a decis să fie pe locul al treilea. Eu cred că de Robert vom mai auzi şi cred că merita să fie lângă Teodora.

Melodia de final, I always love you, din filmul Bodyguard, nu a sunat cum ar fi trebuit…

Nu, nu a sunat în seara asta. Dar Cohen a sunat excepţiona, In vara asta… a sunat bine, deci dacă ar fi să facem o paralelă… Nici blues-ul românesc nu mi s-a părut a fi o chestiune de voce, ci o glumiţă muzicală. Poate şi charisma lui Alex a fost mai puternică.