Cum a atras Lehliu o investiţie de 93 milioane euro, în criză

Portughezii de la Martifer au realizat în micul oraş din judeţul Călăraşi cea mai mare investiţie în producţia de ulei vegetal din Europa de Sud-Est şi a doua ca mărime de pe continent.

Lehliu Gară, un oraş cu mai puţin de 7.000 de locuitori din Călăraşi, a devenit un punct important pe harta investiţiilor. Compania Prio Foods, parte a grupului portughez Martifer, a construit aici, cu 93 milioane euro, o fabrică de extracţie a uleiurilor vegetale, care pot fi folosite în scop industrial sau pentru producerea de ulei alimentar. Este cel mai mare proiect realizat în 2011 de la zero în România şi cea mai mare investiţie în domeniu din regiune, potrivit companiei.

Ce face primarul cu banii

Pentru bugetul local, investiţia este o mană cerească. De altfel, tot judeţul Călăraşi este situat la polul sărăciei din România, având cele mai mici salarii.

La recepţia fabricii, circa 1,5% din valoarea investiţiei va merge ca taxă la bugetul oraşului, bani pe care primarul Iulian Iacomi spune că îi va investi în infrastructură. "Nici nu ne gândeam la aşa ceva. Toţi banii vor merge în apă, canalizare, gaze", a spus primarul.

Potrivit acestuia, singura facilitate oferită a fost aceea că pentru terenul cumpărat de la consiliul local s-a plătit "un preţ simbolic". Portughezii de la Martifer s-au "stabilit" la Lehliu în 2005, când au început construcţia unei fabrici de biodiesel cu o capacitate de 100.000 de tone anual, printre cele mai mari din România. Atunci, ei au cheltuit 30 milioane euro.

Ce i-a adus pe portughezi la Lehliu? În primul rând, poziţia strategică a oraşului: aproape de Bucureşti, dar şi de Dunăre şi Portul Constanţa, acces la autostradă şi la calea ferată. Apoi, întreaga zonă este un important producător de rapiţă şi floareasoarelui. Aşa că investiţii mai vin. Compania va mai cheltui 8 milioane euro pentru crearea unor linii de producere şi îmbuteliere a uleiului alimentar. Potrivit primarului, şi producătorul de îngrăşăminte Donau Chem va deschide un depozit la Lehliu în august, cu 3 milioane euro.

De altfel, semnalele încurajatoare din industrie au făcut ca institutul britanic Oxford Economics să urce estimarea privind creşterea economică a României de la 0,1%, în februarie, la 1,2%.