Rarele precipitaţii şi valul de cădură din luna martie au dus la o situaţie alarmantă în agricultură. Specialiştii atenţionează că în condiţiile în care percipitaţiile vor fi nesemnificative cantitativ, culturile agricole vor fi grav afectate.
Potrivit prognozei agrometeorologice publicată de ANM pentru perioada 1 - 7 aprilie, în cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm se va încadra în limite scăzute şi, local deosebit de scăzute în Banat, Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, jumătatea de sud a Crişanei, local în nordul, vestul şi estul Moldovei, estul Maramureşului.
Aprovizionarea cu apă a solului va înregistra valori satisfăcătoare în cea mai mare parte a Maramureşului, nordul Crişanei, sudul şi local în nordul, centrul şi estul Moldovei, nordul, sudul, sud-vestul şi izolat în estul Munteniei, sudul Olteniei şi nord-vestul Transilvaniei.
În schimb, conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Banat şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Dobrogei şi Munteniei, sud-estul şi estul Olteniei, estul şi sud-vestul Dobrogei.
"Ritmurile de creştere şi dezvoltare ale ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în cea mai mare parte a zonelor agricole, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi bună la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole unde se menţin deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea se va prezenta în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă", se arată în prognoza agrometrologică.