Actuala criză financiară reuşeşte să creeze situaţii amuzante pe plan internaţional.
Creşterea economică a Angolei, fostă colonie, îi permite să se gândească la achiziţii în fosta putere colonială slăbită de criza datoriilor, relatează France Presse, citată de Agerpres.
Cu ocazia unei vizite pe care o va efectua miercuri la Luanda, primul ministru portughez, Pedro Passos Coelho, s-ar putea transforma în reprezentant comercial care să promoveze oferta companiilor de stat pe care doreşte să le privatizeze.
"Tunisia şi Algeria au companii solide care derulează afaceri în Europa, dar nu se compară cu investiţiile angoleze pe care le vedem în Portugalia. Sunt convins că în curând vom vedea tot mai multe active portugheze cumpărate de Angola", a afirmat Pedro Seabra, cercetător la Institutul portughez de Relaţii internaţionale (IPRIS). Economia Portugaliei scade, cea a Angolei este pe val
Economia lusitană, potrivit ultimelor estimări, ar urma să scadă cu 2,8% în 2012, în timp ce PIB-ul Angolei, ţară bogată în petrol, este prognozat să crească cu 12%. În plus, Luanda dispune de lichidităţi, în timp ce Lisabona este obligată să privatizeze cu orice preţ, în virtutea acordului pe care l-a convenit în luna mai cu Uniunea Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional, pentru a face rost de cash. Ţara europeană s-a angajat să privatizeze total sau parţial compania aeriană TAP, compania Energias de Portugal şi banca BPN.
Potrivit estimărilor Institutului portughez de Relaţii Internaţionale, investiţiile angoleze în Portugalia au crescut de la 1,6 miliarde euro la 116 miliarde de euro, între anii 2002 şi 2009, şi 3,8% din valoarea acţiunilor tranzacţionate la bursa de la Lisabona este deţinută de angolezi.
"Mulţi angolezi au interese comerciale în Portugalia, dar sunt şi mulţi portughezi care au venit aici la Luanda pentru afaceri, deci putem spune că este o reciprocitate profitabilă pentru ambele state", spune Carlos Feijo, şeful de cabinet al preşedintelui angolez Jose Eduardo dos Santos.
Fiica acestui preşedinte, Isabel, a cheltuit mulţi bani în Portugalia, la fel ca şi puternicul grup petrolier angolez Sonangol, dar identitatea multor altor investitori din Portugalia rămâne ascunsă, ceea ce face dificilă estimarea sumelor aflate în joc. "Aceste operaţiuni sunt foarte opace şi foarte rar ştim ce se află în spatele lor, sau de unde provin banii", remarcă cercetătorul IPRIS Pedro Seabra, care mai atrage atenţia că "acest lucru îi nelinişteşte pe portughezi şi, cu cât vor veni mai mulţi bani din Angola, cu atât vor avea mai multe întrebări".
Companii angoleze precum Sonangol dispun de multe miliarde de dolari ce nu se regăsesc în contabilitatea lor, potrivit organizaţiei non-guvernamentale anticorupţie Global Witness. "Portughezii trebuie să-i întrebe de unde provin aceşti bani investiţi în economia lor", consideră activistul anticorupţie angolez Rafael Marques, care avertizează că, "dacă nu fac acest lucru, riscă să vadă cum în Portugalia se vor spăla banii negri din Angola".
Partizanii proiectelor de dezvoltare ar dori ca, pe lângă investiţiile în străinătate, companiile angoleze să-şi dezvolte activitatea şi în ţara lor, unde se estimează că două treimi din populaţie trăieşte cu mai puţin de doi dolari pe zi.