Nokia a vrut să cumpere terenul de la Jucu dar s-a răzgăndit din cauza preţului. Au cerut chiar anul acesta reducerea taxelor locale şi în septembrie încă negociau preţul pentru apa consumată
Nokia a venit în Cluj iar autorităţile române au încercat să satisfacă toate dorinţele investitorului. Cei de la firma care administrează parcurile industriale din judeţul Cluj, Tetarom SA, au fixat taxe modice, iar Guvernul a alocat 20 milioane de euro să amenajeze terenul de la Jucu, unde exista o plantaţie experimentală a celor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Cluj Napoca. După mai puţin de trei ani de la deschidere, Nokia şi-a luat tălpăşiţa şi s-a mutat în Vietnam. Aceasta după ce a realizat un profit net de 35 de milioane de euro.
Nokia a cerut reducerea taxelor locale
Cu toate că a beneficiat de facilităţi fiscale deosebite, Nokia a cerut în acest an o reducere a taxei de cesiune şi a taxei de întreţinere pe care Tetarom o percepea în fiecare an. Răspunsul dat: un refuz elegant asta şi pentru că taxele erau şi aşa foarte mici pentru un concern de talia lui Nokia. Replica celor de la Nokia a venit la scurt timp: îşi mută fabrica din cauza faptului că producţia de la fabrica din Românua nu se mai încadra cu nevoile pieţei.
Decizia de a închide fabrica a afectat peste 2.000 de angajaţi care lucrează la Jucu şi care vor rămâne şomeri, unii dintre ei începând de la 1 noiembrie iar alţii de la 1 aprilie 2012.
"Am negociat, dar termenii sunt confidenţiali"
Oficialii companiei Nokia nu au negat existenţa acestor negocieri dar au refuzat să ofere amănunte suplimentare. Anna Simai, senior comunication manager din cadrul Nokia Central Europe, a spus că astfel de negocieri sunt fireşti. "Purtăm în mod regulat negocieri cu partenerii noştri în legătură cu diferite subiecte dar acestea sunt confidenţiale", a spus Anna Simai.
Ipoteza că Nokia a încercat o renegociere a sumelor pe care le plătea plătea la Tetarom şi la comuna Jucu este confirmată de fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară. "Am informaţia că s-a încercat de către Nokia o renegociere a contractului, în sensul reducerii taxelor de întreţinere şi cesiune. Nokia a fost refuzată şi atunci a luat decizia de a pleca. Nu exista în zonă nici aeroport şi nici mijloace rapide de comunicaţie rutieră, fapt ce făcea ca toate costurile lor legate de producţie să fie cu mult mai mari", a spus fostul preşedintele al Consiliului Judeţean Cluj. Ce plătea Nokia pentru fabrica de la Jucu Anunţul Nokia că va închide fabrica de la Jucu a şocat toate autorităţile judeţului Cluj, care refuză să vorbească deschis despre această problemă sau despre facilităţile care au fost acordate companiei finlandeze. În 2007, după ce au anunţat că vor să investească la Jucu într-o fabrică de producţie a telefoanelor mobile, Nokia a început o negociere dură a termenilor şi a preţurilor pe care le va plăti.
După luni îndelungate de negocieri, în luna octombrie 2008 s-a bătut palma iar înţelegerea a fost parafată printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean Cluj. Astfel, din totalul celor 154 ha cât măsoară Parcul Industrial de la Jucu, Nokia a pus stăpânire pe 90 ha. Pentru fabrica propriu-zisă au folosit 32 ha iar pentru restul până la 90 au promis că vor aduce în zonă şi alţi investitori. Finlandezii spuneau atunci că, în total, în "Nokia Village" urmau să lucreze 15.000 de oameni. Conform înţelegerii dintre Nokia şi firma Tetarom, concernul finladez plătea în fiecare an o taxă de cesiune a terenului de 32 de hectare în sumă de 315.000 lei. În plus, pentru toată suprafaţa de 90 ha unde ar fi urmat să fie construit conceptul Nokia Village, compania plătea în fiecare an o taxă de întreţinere în sumă de 592.000 de lei.
Au dorit reducerea taxelor locale, în valoare de 750.000 de euro
Valentin Peter, director adjunct la Tetarom, spune că taxa de întreţinere se referă la iluminatul stradal din parcul industrial. "Cei de la Nokia ne achitau o taxă pentru ca noi să întreţinem drumurile, să le curăţăm, să le deszăpezim şi să le asfaltăm. În această taxă intra şi iluminatul stradal", spune Peter.
Pe lânge cele două taxe, Nokia mai plătea în fiecare an un milion de lei ca impozit pe cele două clădiri ale fabricii de la Jucu. Primarul din Jucu, Dorel Pojar spune că suma achitată în acest an la bugetul local a fost de un milion de lei. "Plăteau impozitul încă din primul trimestru ca să beneficieze de reducerea de 10% la sută prevăzută de lege. Anul acesta au plătit un milion de lei ca impozit pe clădiri. În plus, din salariile angajaţilor mai intra la bugetul local, în fiecare lună, între 60.000 de lei şi 100.000 de lei. Această sumă variază în funcţie de umărul de angajaţi", spune primarul Pojar. Un simplu calcul arată că, în fiecare an, Nokia plătea încă aproape 750.000 de euro, diferite taxe, sumă pe care şi-ar fi dorit-o redusă substanţial. Nokia a vrut să cumpere terenul Directorul adjunct de la Tetarom, Valentin Peter, spune că, la sfârşitul anului 2010, Nokia a dorit să cumpere terenul de la Jucu. Au existat nişte negocieri care s-au finalizat cu refuzul celor de la Nokia de a mai continua tratativele. Motivul: preţul fixat pentru teren era prea mare. "Au dorit să cumpere terenul. Am făcut o expertiză care a fixat preţul de vânzare la 6-7 euro/mp. Atunci cei de la Nokia au zis că nu mai sunt interesaţi şi nu au mai continuat negocierile", spune Peter. Preţul care l-ar fi plătit cei de la Nokia pentru cele 90 de hectare era de 6,3 milioane de euro.
Au negociat preţul apei menajere până în pragul închiderii
Decizia Nokia de a închide fabrica de la Jucu a fost bruscă, şi nu aşa cum spun oficialii judeţului Cluj că datează încă din luna februarie. De exemplu, la începutul săptămânii trecute, Nokia a negociat contractele pentru serviciile de canalizare şi furnizare a apei potabile cu Compania de Apă Someş. Directorul acestei regii, Dorin Ciatarâş, spune că cei de la Nokia trebuiau să vină să semneze contractul de furnizare, dar nu mai ajuns după ce s-a făcut anunţul de închidere a fabricii. "Am negociat cu ei, am stabilit preţurile şi când să vină să semneze nu au mai ajuns. M-am întrebat şi eu de ce au negociat dacă ştiau că închid fabrica", a spus directorul Ciatarâş. CITIŢI ŞI:
- Fabrica Nokia din Jucu, Cluj, se închide!
- "Blestemul" Nokia. Anotimpul rece "îngheaţă" fabricile celui mai mare producător de telefoane mobile din Europa
- Exploatare ca în lumea a treia la Jucu. VEZI ce s-a ales de raiul Nokia
- Nokia închide centrul de cercetare din Cluj
- Nokia, un milion de telefoane la Cluj