Mai sunt 15 zile până la debutul campaniei electorale. Sorin Oprescu şi Silviu Prigoană şi-au pus la punct strategiile politice şi de comunicare cu alegătorii.
Bucureştiul constituie, pentru formaţiunile politice angrenate în jocul electoral, atât un simbol, cât şi o rampă de lansare politică pentru câştigător, dacă avem în vedere faptul că foşti primari precum Traian Băsescu sau Victor Ciorbea au ajuns în cele mai înalte poziţii în stat, respectiv preşedinte şi premier.
De altfel, experienţa alegerilor trecute a dovedit că primarul general este al doilea om din ţară ca număr de voturi obţinute, după preşedintele României.
"Antrenamentul" lui Oprescu
Beneficiar final al proiectelor demarate de către predecesorii săi, primarul Capitalei în exerciţiu, Sorin Oprescu, pare a se antrena la locale pentru o viitoare demnitate mai înaltă.
Susţinut, în lipsa unui candidat propriu de calibru, de partidele componente ale USL, Oprescu este considerat favoritul scrutinului din 10 iunie, în special şi din cauza votului într-un singur tur.
Asta nu înseamnă că strategia de campanie electorală, comunicarea, marketingul politic nu mai sunt importante când bătălia politică are o asemenea miză. Două teme fundamentale vor ocupa agenda şi discursul politic al edilului general.
Strategia urbanistică până în 2035 şi autostrada suspendată din jurul Bucureştiului sunt proiectele de care Oprescu vrea să-şi lege numele pentru a le folosi în campanie.
Potrivit unor surse apropiate acestuia, Oprescu va bate toba zdravăn în campanie pe marginea interesului manifestat de către o serie de investitori chinezi cu care de altfel s-a şi întâlnit.
În paralel, primarul vrea să influenţeze şi, implicit, să controleze mai bine jocurile în Consiliul General. Potrivit unor surse din cadrul coaliţiei, prin lista comună cu cei 55 de candidaţi, PSD şi PNL au ca ţintă câte 14 locuri în CGMB, PC - 3-4 locuri, iar Oprescu - vreo 8.
Edilul speră astfel să nu mai fie la mila şi interesele voturilor celor din USL şi să joace rolul de elementcheie în facerea şi desfacerea majorităţilor din acest for, aşa cum procedează, la scară parlamentară, UDMR.
Prigoană, "cultivat" ca "rebel de serviciu"
În tabăra Puterii, democrat- liberalii mizează pe Silviu Prigoană, deputat cu priză la public, pentru a obţine un rezultat, “onorabil", la nivelul Capitalei – adică în jur de 20%.
Pe această linie, în ultimul an, imaginea parlamentarului PDL a fost atent studiată pentru a da impresia unui politician “rebel", care nu ezită să ia decizii contrare liniei de partid.
În prezent, pentru a nu-şi diminua şansele prin alăturarea numelui său de prestaţia guvernului din care PDL face parte, Prigoană a preferat săşi cultive propriul brand: "pliciul" a devenit deja siglă electorală, iar mesajul său politic a căpătat o tentă verde-ecologistă, sub forma "Bucureştiul trăieşte verde", menit să-i ajute, indirect, şi pe candidaţii PDL la primăriile de sector şi la locurile de consilieri generali, acolo unde aceştia îşi vor face campanie sub culoarea verde şi nu cu tradiţionalul portocaliu al democrat-liberalilor.
În paralel, liderul PDL Bucureşti, Elena Udrea mizează pe nume noi pe lista pentru CGMB, ea anunţând că actualii consilieri ai partidului nu se vor mai regăsi pe liste pentru un nou mandat.
Tactica sa mai are un alt scop: eliminarea acelor democrat-liberali din viitorul CGMB, cunoscuţi sau suspectaţi că au colaborat cu Oprescu. Formaţiunea care dă primarul Capitalei obţine prestigiu în ţară. Câştigătorul poate visa şi la Cotroceni.
Garcea, rivalul lui Vanghelie
Alţi candidaţi mizează pe umor pentru a face faţă mesajelor sobre ale celorlalţi rivali la primăriile de sector. Comediantul Mugur Mihăescu, alias Garcea din Vacanţa Mare, îşi testează lipiciul la bucureşteni în fieful social-democratului Marian Vanghelie pentru Primăria sectorului 5.
El a anunţat că a strâns deja cele 6.000 de semnături necesare pentru a intra în cursa electorală ca independent şi că, astăzi, îşi va depune candidatura. Vanghelie îi mai are contracandidaţi pe Mihai Atănăsoae (PDL) şi pe Corin Romanescu (UNPR). Rival se vrea, tot ca independent, şi finul lui Marian Vanghelie, Cătălin Stochiţă.
Înghesuială la uşa CGMB: liste curăţate şi negocieri la sânge