Cugetarea de acum o jumătate de mileniu a Sfântului Neagoe Basarab

Cugetarea de acum o jumătate de mileniu a Sfântului Neagoe Basarab. Ce scria la 1521 marele domnitor și ctitor de sfinte locașuri?

Neagoe Basarab a văzut lumina zilei undeva pe la 1481. Era din neamul puternicilor boieri Craiovești. S-a căsătorit cu Despina Brankovic, din casa domnitoare sârbă. A avut un fiu, Teodosie pe care spera să-l lase pe tron instruit în locul lui.

Neagoe Basarab  - Mânăstirea Curtea de Argeș

Neagoe Basarab a fost canonizat de către Biserica Ortodoxă Română în 9 iulie 2008 pentru „nevoințele” sale în apărarea creștinătății. Fără îndoială, ctitoria de la Curtea de Argeș este cea mai de seamă operă a sa. A domnit prea puțin, doar 9 ani, între 1512 și 1521. Soția sa și-a sacrificat și bijuteriile personale ca lucrarea de o fină măiestrie să prindă contur și să fie finalizată. Neagoe Basarab auzise de legenda Meșterului Manole știa și de vechile ctitorii domnești ale Curții de Argeș. a doua capitală a Țării Românești după Câmpulung Muscel.

Domnitorul a exclamat, când ctitoria a fost finalizată: „Te-am întrecut Justiniane!”, cu referire la faptul că el considera că ctitoria sa întrecea în frumusețe Hagia Sophia de la Constantinopol. Atunci, Justinian ar fi exclamat „Te-am întrecut, Constantine!”. Conștient de valoarea credinței, Neagoe Basarab a decis să lase fiului său Teodosie o carte de învățături. A redactat-o în intervalul 1518-1521, cu puțin timp înainte să treacă la cele veșnice pe 15 septembrie 1521. Din păcate, fiul său nu va mai putea să se bucure de ea și nici să conducă. A murit anul următor în pribegie la Costantinopol.

Neagoe Basarab  - cugetarea despre alegerea oamenilor politici în dregătorii

Iată ce scria Neagoe Basarab în cunoscuta sa lucrare, fiului său:

„i de vă vor zice, sau din boiari, sau dintr-acei săraci, să rădicați pe vreun lefegiu să-l puneți spătar sau cupar sau căpitan, voi să socotiți; că unii au avuție și dau mită celor ce-ți zic ție pentru dânșii. Ci să nu vă grăbiți nici într-un chip să le umpleți voile îndată, să scoateți un vrédnic și să puneți un nevrédnic în locul lui.

Ci să chemați omul acela înaintea voastră și să-l vedeți: de va fi harnic și vrédnic de acea cinste, el să fie. Dreptu acéia să cade, cându vei boeri omul și-l vei pune sau la cinste mare sau la mai mică, să nu te pripești să-l pui îndată, ci întâi-l ispitéște și întreabă și de sfétnicii tăi; iar de vei cunoaște tu însuți cu adevărat ce iaste mai bine, acéia și fă, și ce va fi de potriva lui, acéia să și fie”

Contemporan cu Machiavelli

Dacă privim sinoptic, Neagoe Basarab a fost contemporan cu Niccolo Machiavelli. Acesta va muri la 21 iunie 1527. Dacă vom citi mult mai cunoscuta lucrare „Principele” vom constata că atât marele om politic italian cât și marele om politic român erau pe aceeași lungime de undă.

Sursa foto: Arhivă